Nowe Przepisy

czwartek, 23 kwietnia 2015

Sałatka Turecka z Sałatą Pomidorami i Serem Feta


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę turecką z serem feta. Jest bardzo kolorowa, smaczna i zdrowa. Idealnie nadaje się na lekkie danie popołudniowe lub kolację.

środa, 22 kwietnia 2015

Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka


Witam serdecznie
Propozycja na smaczną zapiekankę z mięsem mielonym w kształcie rozetki. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu .

piątek, 17 kwietnia 2015

Tarta ze Szpinakiem i Białym Serem na Cieście Francuskim


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim.

czwartek, 16 kwietnia 2015

Sałatka z Szynką , Selerem i Porem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z szynką, porem i selerem. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna.

wtorek, 14 kwietnia 2015

Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym


Witam serdecznie
Propozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym.

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną


Witam serdecznie
Propozycja na kruche babeczki z bitą śmietaną, są pyszne i ładnie wyglądają. Na pewno będą smakowały dzieciom i nie tylko :).

piątek, 10 kwietnia 2015

Pyszna Sałatka Warstwowa z Selerem

sałatka warstwowa
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę warstwową z selerem, jest smaczna i do tego ładnie prezentuje się na stole.


Będziemy potrzebować :

1 puszka kukurydzy 400g
1 puszka czerwonej fasoli 400g
1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 por
2 marchewki (około 200g)
1 słoik selera konserwowego (około 400ml)
8 łyżek majonezu
sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka warstwowa z selerem 


Przygotowanie :
  1. Białą cześć pora myję, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia.
  2. Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek.
  3. Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą.
  1. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę.
  2. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  3. Ugotowane jajka na twardo rozdzielam żółtka od białek. Białka ścieram na tarce o grubych oczkach a żółtka osobno na tarce o drobnych oczkach .
  4. Majonez doprawiam solą, pieprzem (po dwie szczypty) i dokładnie mieszam.
Układanie sałatki warstwowej:
Najlepiej sałatkę układać w przezroczystej salaterce i nie bardzo szerokiej, wtedy będzie ładnie wyglądać podczas podania.
  1. Pierwsza warstwa: seler – delikatnie ugniatam aby było równo
  2. Druga warstwa: kukurydza - delikatnie ugniatam aby było równo
  3. Trzecia warstwa: ananas - delikatnie ugniatam aby było równo
  4. Czwarta warstwa: 3 łyżki majonezu – równo rozsmarowuję po ananasie
  5. Piąta warstwa: marchew
  6. Szósta warstwa: por – wystudzony
  7. Siódma warstwa: czerwona fasola
  8. Ósma warstwa: białko jajka
  9. Dziewiąta warstwa: pozostały majonez
  10. I na koniec górę posypuję startym żółtkiem

Sałatka warstwowa jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 


czwartek, 9 kwietnia 2015

Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa

Karkówka
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną karkówkę pieczoną w rękawie , jest bardzo soczysta i krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na zimno.

Będziemy potrzebować :

około 2 kg karkówki

przyprawy na marynatę:
5 ząbków czosnku
6 łyżek oleju
2 łyżki majeranku
1 łyżka cząbru
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do smaku

do sosu:
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka sosu sojowego
około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki
plus sos z pieczenia mięsa
4 łyżki zimnej wody

rękaw do pieczenia


Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie 


Przygotowanie:
Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
  1. Teraz przygotuję marynatę, do miseczki przeciskam przez praskę czosnek(można drobno posiekać), dodaję wszystkie przyprawy, doprawiam solą (w moim przypadku dwie duże szczypty), dodaję olej i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.

  2. Do rękawa zapiętego z jednej strony wkładam karkówkę i smaruję z każdej strony marynatą (marynatę nakładam łyżką).
  1. Następnie spinam rękaw z drugiej strony i dokładnie nacieram mięso marynatą.
  2. Tak przygotowaną karkówkę w rękawie odstawiam na około 12 godzin w chłodne miejsce do zamarynowania.
Po około 12 godzinach :
  1. Zamarynowaną karkówkę w rękawie przekładam do naczynia żaroodpornego lub układam bezpośrednio na blasze z piekarnika. 
  2. W rękawie od góry robię kilka dziurek wykałaczką (dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie).  .
  1. Karkówkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 120 minut.
  1. na około 15 minut przez zakończeniem pieczenia rozcinam wzdłuż górę rękawa – tak żeby sos nie wypłyną a karkówka żeby ładnie obeschła od góry.

Po upieczeniu – przygotowanie sosu:
  1. Upieczoną karkówkę odstawiam na chwilę do przestudzenia, następnie przekładam ją na ogrzany półmisek i odstawiam w ciepłe miejsce (można wstawić do piekarnika który jest jeszcze ciepły po pieczeniu).
  2. Sos który zgromadził się w rękawie podczas pieczenia mięsa zlewam do garnka.
  1. Do miseczki daję 4 łyżki zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam .
  2. Teraz garnek z sosem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego się sosu dodaję rozprowadzoną mąkę z wodą i sos sojowy, mieszam i zagotowuję. Sos od ponownego zagotowania gotuję około 2 minut.
  3. Następnie zakręcam gaz dodaję posiekaną natkę pietruszki- sos jest gotowy.
Karkówka pieczona w rękawie jest gotowa można podawać . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

środa, 1 kwietnia 2015

Pyszny Sos Wiosenny do Jajek i Mięs


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy sos wiosenny który idealnie nadaje się do jajek i różnego rodzaju mięs i wędlin.
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.