czwartek, 23 kwietnia 2015
środa, 22 kwietnia 2015
piątek, 17 kwietnia 2015
czwartek, 16 kwietnia 2015
wtorek, 14 kwietnia 2015
poniedziałek, 13 kwietnia 2015
piątek, 10 kwietnia 2015
Pyszna Sałatka Warstwowa z Selerem
Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną sałatkę warstwową z selerem, jest smaczna i do tego
ładnie prezentuje się na stole.
Będziemy
potrzebować :
1
puszka kukurydzy 400g
1
puszka czerwonej fasoli 400g
1
puszka ananasa w plastrach(około 600ml)
5
jajek ugotowanych na twardo
1
por
2
marchewki (około 200g)
1
słoik selera konserwowego (około 400ml)
8
łyżek majonezu
sól,
pieprz
Link do filmu z przygotowania: Sałatka warstwowa z selerem
Przygotowanie
:
- Białą cześć pora myję, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia.
- Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek.
- Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą.
- Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę.
- Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach.
- Ugotowane jajka na twardo rozdzielam żółtka od białek. Białka ścieram na tarce o grubych oczkach a żółtka osobno na tarce o drobnych oczkach .
- Majonez doprawiam solą, pieprzem (po dwie szczypty) i dokładnie mieszam.
Układanie
sałatki warstwowej:
Najlepiej
sałatkę układać w przezroczystej salaterce i nie bardzo
szerokiej, wtedy będzie ładnie wyglądać podczas podania.
- Druga warstwa: kukurydza - delikatnie ugniatam aby było równo
- Trzecia warstwa: ananas - delikatnie ugniatam aby było równo
- Czwarta warstwa: 3 łyżki majonezu – równo rozsmarowuję po ananasie
- Piąta warstwa: marchew
- Szósta warstwa: por – wystudzony
- Siódma warstwa: czerwona fasola
- Ósma warstwa: białko jajka
- Dziewiąta warstwa: pozostały majonez
- I na koniec górę posypuję startym żółtkiem
Sałatka
warstwowa jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
czwartek, 9 kwietnia 2015
Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa
Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną karkówkę pieczoną w rękawie , jest bardzo soczysta i
krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie
również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na
zimno.
Będziemy
potrzebować :
około
2 kg karkówki
przyprawy
na marynatę:
5
ząbków czosnku
6
łyżek oleju
2
łyżki majeranku
1
łyżka cząbru
2
łyżeczki papryki słodkiej
1/2
łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej
1/2
łyżeczki pieprzu
sól
do smaku
do
sosu:
1
łyżka mąki pszennej
1
łyżka sosu sojowego
około
1 łyżki usiekanej natki pietruszki
plus
sos z pieczenia mięsa
4
łyżki zimnej wody
rękaw
do pieczenia
Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie
Przygotowanie:
Karkówkę
przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem
lub ściereczką.
- Teraz przygotuję marynatę, do miseczki przeciskam przez praskę czosnek(można drobno posiekać), dodaję wszystkie przyprawy, doprawiam solą (w moim przypadku dwie duże szczypty), dodaję olej i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
- Do rękawa zapiętego z jednej strony wkładam karkówkę i smaruję z każdej strony marynatą (marynatę nakładam łyżką).
- Następnie spinam rękaw z drugiej strony i dokładnie nacieram mięso marynatą.
- Tak przygotowaną karkówkę w rękawie odstawiam na około 12 godzin w chłodne miejsce do zamarynowania.
Po
około 12 godzinach :
- Zamarynowaną karkówkę w rękawie przekładam do naczynia żaroodpornego lub układam bezpośrednio na blasze z piekarnika.
- W rękawie od góry robię kilka dziurek wykałaczką (dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie). .
- Karkówkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 120 minut.
- na około 15 minut przez zakończeniem pieczenia rozcinam wzdłuż górę rękawa – tak żeby sos nie wypłyną a karkówka żeby ładnie obeschła od góry.
Po
upieczeniu – przygotowanie sosu:
- Upieczoną karkówkę odstawiam na chwilę do przestudzenia, następnie przekładam ją na ogrzany półmisek i odstawiam w ciepłe miejsce (można wstawić do piekarnika który jest jeszcze ciepły po pieczeniu).
- Sos który zgromadził się w rękawie podczas pieczenia mięsa zlewam do garnka.
- Do miseczki daję 4 łyżki zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam .
- Teraz garnek z sosem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego się sosu dodaję rozprowadzoną mąkę z wodą i sos sojowy, mieszam i zagotowuję. Sos od ponownego zagotowania gotuję około 2 minut.
- Następnie zakręcam gaz dodaję posiekaną natkę pietruszki- sos jest gotowy.
Karkówka
pieczona w rękawie jest gotowa można podawać . Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
środa, 1 kwietnia 2015
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)