Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną i zdrową sałatkę turecką z serem feta. Jest bardzo
kolorowa, smaczna i zdrowa. Idealnie nadaje się na lekkie danie
popołudniowe lub kolację.
Będziemy
potrzebować :
około
400 g pomidorów
1
ser feta (270 g)
1
strąk papryki czerwonej (200 g)
1
strąk papryki zielonej (200 g)
1
czerwona cebula (80 g)
1
ogórek zielony (200 g)
około
15 oliwek czarnych
na
sos:
4
łyżki oliwy
3
łyżki soku z cytryny
1
ząbek czosnku
1
pęczek natki pietruszki
sól,
pieprz
W
nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów
Link do z filmu z przygotowania: Sałatka turecka z serem feta
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki sałatki od razu po pokrojeniu daję do salaterki.
- Umytą i osuszoną sałatę rwę na mniejsze kawałki.
- Pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Oczyszczoną paprykę z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w cienkie paseczki o długości około 2 -3 cm.
- Ogórek obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę.
- Oliwki kroję na mniejsze kawałki.
- Ser feta kruszę na mniejsze kawałki.
Składniki
sałatki mam już wszystkie gotowe w salaterce, teraz przygotuję
sos:
- Natkę pietruszki drobno siekam i daję do miseczki.
- Czosnek drobniutko kroję i dodaję do natki pietruszki (można przecisnąć przez praskę).
- Do pietruszki i czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
- Sos dodaję do sałatki, całość mieszam – sałatka jest gotowa.
Sałatka
turecka jest gotowa można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz