Witam
serdecznie
Propozycja
na smaczną zapiekankę z mięsem mielonym w kształcie rozetki. Jest
smaczna i prosta w przygotowaniu .
Będziemy
potrzebować:
na
ciasto:
300
g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
150
g sera białego
150
ml mleka
50
ml oleju
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
na
farsz:
600
g mięsa mielonego
150
g sera żółtego
100
g cebuli
2
łyżki koncentratu pomidorowego
1
białko
1/2
pęczka natki pietruszki
1
łyżeczka majeranku
1
łyżeczka lubczyku
sól,
pieprz
1
żółtko i 2 łyżki mleka do pomalowania rozetki przed pieczeniem
użyłam
foremki do zapiekania o średnicy 26 cm
Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z mięsem mielonym
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję ciasto:
- Do miski daję biały ser, olej, mleko, przez chwilę ucieram widelcem żeby ser połączył się z mlekiem i olejem (żeby nie było dużych grudek).
- Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
- Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam ciasto dłonią około 2 -3 minut.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką i odstawiam na czas przygotowania farszu.
Przygotowanie
farszu :
- Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Teraz do miski daję wszystkie składniki na farsz: mięso mielone, żółty ser, cebulę, około połowy natki pietruszki resztą posypię gotową zapiekankę na talerzu, białko, koncentrat pomidorowy. Doprawiam majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem.
- Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy.
Końcowe
przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym:
- Naczynie w którym będę zapiekała zapiekankę smaruję olejem .
- Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i rozwałkowuję na kształt prostokąta o wymiarach około 25 cm na 50 cm .
- Na rozwałkowane ciasto nakładam równomiernie farsz, pozostawiając po około 1 cm wolnego ciasta z każdej strony.
- Tak przygotowane ciasto z nałożonym farszem zwijam jak roladę.
- Wałek ciasta kroję na kawałki o długości wysokości naczynia do zapiekania w moim przypadku jest to około 5 cm.
- Pokrojone ciasto układam w naczyniu, jeden kawałek obok drugiego, nie za ciasno, mogą być luki podczas pieczenia się wypełnią.
Pieczenie
zapiekanki:
- Przed wstawieniem naczynia do piekarnika górę zapiekanki maluję rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka.
- Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Zapiekanka
z mięsem mielonym jest gotowa można podawać, na talerzu posypuję
natką pietruszki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
super pomysł na mielone inaczej :) na pewno taki rodzaj podania spodoba się moim domownikom :)
OdpowiedzUsuńZawsze to coś innego na obiad i do tego smaczne :)
UsuńPozdrawiam serdecznie