Nowe Przepisy

środa, 22 kwietnia 2015

Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka


Witam serdecznie
Propozycja na smaczną zapiekankę z mięsem mielonym w kształcie rozetki. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu .

Będziemy potrzebować:
na ciasto:
300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
150 g sera białego
150 ml mleka
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na farsz:
600 g mięsa mielonego
150 g sera żółtego
100 g cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 białko
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
sól, pieprz

1 żółtko i 2 łyżki mleka do pomalowania rozetki przed pieczeniem

użyłam foremki do zapiekania o średnicy 26 cm

Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z mięsem mielonym



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
  1. Do miski daję biały ser, olej, mleko, przez chwilę ucieram widelcem żeby ser połączył się z mlekiem i olejem (żeby nie było dużych grudek).
  2. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
  3. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam ciasto dłonią około 2 -3 minut.
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką i odstawiam na czas przygotowania farszu.
Przygotowanie farszu :
  1. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  4. Teraz do miski daję wszystkie składniki na farsz: mięso mielone, żółty ser, cebulę, około połowy natki pietruszki resztą posypię gotową zapiekankę na talerzu, białko, koncentrat pomidorowy. Doprawiam majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem.
  5. Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy.
Końcowe przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym:
  1. Naczynie w którym będę zapiekała zapiekankę smaruję olejem .
  2. Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i rozwałkowuję na kształt prostokąta o wymiarach około 25 cm na 50 cm .
  3. Na rozwałkowane ciasto nakładam równomiernie farsz, pozostawiając po około 1 cm wolnego ciasta z każdej strony.
  4. Tak przygotowane ciasto z nałożonym farszem zwijam jak roladę.
  5. Wałek ciasta kroję na kawałki o długości wysokości naczynia do zapiekania w moim przypadku jest to około 5 cm.
  6. Pokrojone ciasto układam w naczyniu, jeden kawałek obok drugiego, nie za ciasno, mogą być luki podczas pieczenia się wypełnią.
Pieczenie zapiekanki:
  1. Przed wstawieniem naczynia do piekarnika górę zapiekanki maluję rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka.
  2. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Zapiekanka z mięsem mielonym jest gotowa można podawać, na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  








2 komentarze :

  1. super pomysł na mielone inaczej :) na pewno taki rodzaj podania spodoba się moim domownikom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to coś innego na obiad i do tego smaczne :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.