Witam serdecznie
Propozycja na kruche babeczki z bitą
śmietaną, są pyszne i ładnie wyglądają. Na pewno będą
smakowały dzieciom i nie tylko :).
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 20
babeczek
na ciasto:
300 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
200 g zimnego masła lub margaryny
3 żółtka
100 g cukru pudru
szczypta soli
na bitą śmietanę:
500 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmietan fix (18 g)
owoce do ozdoby jagody, truskawki ...
foremki do babeczek
opcjonalnie rękaw cukierniczy
Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z bitą śmietaną
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję ciasto :
- Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder i zimne masło. Składniki łączę ze sobą pocierając dłońmi tak żeby powstały grudki (możemy połączyć składniki siekając je nożem).
- Do połączonych składników na środek dodaję żółtka, szczyptę soli i zagniatam ciasto, tak żeby połączyły się składniki.
- Gdy ciasto mam już zagniecione to zawijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut żeby odpoczęło.
Po 30 minutach :
- Schłodzonym ciastem wyklejam foremki wysmarowane tłuszcze, wyklejam je ciastem na grubość około 3 milimetry, nie za cienko aby po upieczeniu za bardzo się nie kruszyły.
- Możemy również rozwałkowywać po kawałku ciasta na grubość około 4mm i wykrawać foremką babeczki i tak wykrojonym ciastem wykleić foremkę (dokładnie widać to na filmiku).
Pieczenie babeczek:
- Foremki z ciastem układam na blasze do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Babeczki piekę około 15 minut na złoty kolor – długość pieczeni zależy jak grubo wykleimy foremki ciastem.
- Po upieczeniu delikatnie wyjmuję babeczki z foremek i dostawiam do wystudzenia.
Przygotowanie bitej śmietany i
dekoracja babeczek:
- Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę 30% i przez chwilę ubijam.
- Następnie dodaję cukier waniliowy, śmietan fix i stopniowo cukier puder cały czas ubijając śmietanę. Śmietanę ubijam około 3-4 minut tak żeby nie opadała.
- Tak przygotowaną śmietanę nakładam na babeczki, nakładam łyżeczką lub rękawem cukierniczym.
- Górę dodatkowo dekoruję owocami.
Kruche babeczki z bitą śmietaną są
gotowe, przechowuję je w lodówce. Życzę udanych wypieków i
smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam. Mam pytanie, gdyby piec te babeczki w foremkach silikonowych, to czy nie będzie problemu z ich wyjęciem tak by się nie pokruszyły ?
OdpowiedzUsuńW silikonowych nie piekłam ale wydaje mi się że nie powinno być problemu z wyjęciem z nich babeczek .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Babeczki jak malowane, tylko je jeść :)
OdpowiedzUsuńNo udały mi się ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Jest trochę roboty z wyklejaniem babeczek. Ale można je nadziewać nie tylko bitą śmietaną, ale różnymi kremami. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńMoże są trochę pracochłonne ale jakie smaczne i ładne :) No tak do babeczek pasują różnego rodzaju nadzienia nie tylko bita śmietana.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Babciu pomocy.... Robiłam krem z bitej śmietany juz naście razy i nigdy z rękawa nie wychodzi mi ładny kształt jak tylka tylko zawsze ze tak brzydko powiem bezksztaltna k**a :( robiłam juz z białą czekolada i z mleczna miało bardziej utwardzic i nic. Jak dodam smietan fix to pomoże? A może jest jeszcze jakis inny sposób? Dziekuje
OdpowiedzUsuńśmietan fix powinien pomóc, chociaż robię bitą śmietanę bez fixu i również nadaje się do dekoracji wypieków i się nie odkształca po wyciśnięciu z rękawa. Jedyne co mogę doradzić z własnego doświadczenia to ubijam śmietanę dobrze schłodzoną (30 % lub 36%) po chwili ubijania dopiero dodaję dodatki typu cukier puder, śmietan fix (jeżeli dodaję) i ubijam na sztywną pianę. Po ubiciu można wstawić tak przygotowaną masę do lodówki do schłodzenia i następnie nakładać tubą lub rękawem na wypieki.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pyszne zwłaszcza z budyniowym nadzieniem
OdpowiedzUsuń