Nowe Przepisy

piątek, 17 kwietnia 2015

Tarta ze Szpinakiem i Białym Serem na Cieście Francuskim


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim.

Będziemy potrzebować:

1 rolkę ciasta francuskiego
250 g sera białego (użyłam pół tłustego ale może być inny)
250 g świeżego szpinaku
200 g mozzarelli lub innego żółtego sera
4 jajka
2 ząbki czosnku
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
olej do smażenia

foremka na tartę

Link do filmu z przygotowania: Tarta ze szpinakiem i białym serem



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję szpinak:
  1. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  2. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki.
  3. Teraz na patelnię z rozgrzany olejem daję czosnek i podsmażam około 2 minut.
  4. Następnie do podsmażonego czosnku dodaję szpinak i całość smażę jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu .
  5. Usmażony szpinak odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie farszu do tarty:
  1. Ser mozzarella lub inny ser żółty, ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Do miski daję biały ser i rozkruszam widelcem.
  3. Następnie dodaję wystudzony szpinak, jajka, dodaję 2 garstki sera (resztą sera posypię tartę pod koniec pieczenia), gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem.
  4. Całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Pieczenie tarty:
  1. Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami.
  2. Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję.
  3. Foremkę z tartą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 40 minut, po tym czasie wystawiam tartę i posypuję obficie żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika aby ser ładnie się roztopił – tarta z szpinakiem jest gotowa.
  4. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  5. Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję.
Tarta ze szpinakiem i białym serem jest gotowa można podawać na ciepło lub na zimno. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  







Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.