Witam serdecznie
Propozycja na pyszną tartę ze
szpinakiem i białym serem na cieście francuskim.
Będziemy potrzebować:
1 rolkę ciasta francuskiego
250 g sera białego (użyłam pół
tłustego ale może być inny)
250 g świeżego szpinaku
200 g mozzarelli lub innego żółtego
sera
4 jajka
2 ząbki czosnku
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
olej do smażenia
foremka na tartę
Link do filmu z przygotowania: Tarta ze szpinakiem i białym serem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję szpinak:
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
- Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki.
- Teraz na patelnię z rozgrzany olejem daję czosnek i podsmażam około 2 minut.
- Następnie do podsmażonego czosnku dodaję szpinak i całość smażę jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu .
- Usmażony szpinak odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie farszu do tarty:
- Ser mozzarella lub inny ser żółty, ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Do miski daję biały ser i rozkruszam widelcem.
- Następnie dodaję wystudzony szpinak, jajka, dodaję 2 garstki sera (resztą sera posypię tartę pod koniec pieczenia), gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem.
- Całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Pieczenie tarty:
- Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami.
- Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję.
- Foremkę z tartą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 40 minut, po tym czasie wystawiam tartę i posypuję obficie żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika aby ser ładnie się roztopił – tarta z szpinakiem jest gotowa.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję.
Tarta ze szpinakiem i białym serem
jest gotowa można podawać na ciepło lub na zimno. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zrobiłam i smakowało.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tarta smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥