Nowe Przepisy

środa, 1 kwietnia 2015

Pyszny Sos Wiosenny do Jajek i Mięs


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy sos wiosenny który idealnie nadaje się do jajek i różnego rodzaju mięs i wędlin.


Będziemy potrzebować :

1 szklanka majonezu
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanych marynowanych grzybów
4 duże rzodkiewki
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
2 łyżki usiekanego koperku
2 łyżki usiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Link do filmu z przygotowania: Sos wiosenny



Przygotowanie :
  1. Umytą rzodkiewkę ścieram na tarce o średnich oczkach.
  2. Odsączone z zalewy grzybki drobno siekam – jeżeli nie mamy własnych z wypraw do lasu to możemy kupić marynowane na przykład pieczarki.
  3. Umytą i osuszoną zieleninę drobno siekam.
  4. Teraz do miseczki przekładam majonez, śmietanę, jogurt naturalny doprawiam solą (2 szczypty ) , pieprzem i dokładnie mieszam .
  5. Następnie dodaję pozostałe składniki sosu wiosennego i dokładnie mieszam .
  6. Sos wiosenny jest gotowy.
Tak przygotowany sos wiosenny najlepiej podawać od razu po przygotowaniu (ale może stać około 24 h w lodówce i nadal będzie smaczny ). Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  




1 komentarz :

  1. JaGuś , dzisiaj o sosie nie napiszę , ale życzę Ci , aby
    Święta Wielkiej Nocy
    były wzorem duchowego wzbogacenia i umocnienia
    dającego radość, pokój i nadzieję.
    Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.