Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy sos
wiosenny który idealnie nadaje się do jajek i różnego rodzaju
mięs i wędlin.
Będziemy potrzebować :
1 szklanka majonezu
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanych marynowanych
grzybów
4 duże rzodkiewki
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
2 łyżki usiekanego koperku
2 łyżki usiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Sos wiosenny
Przygotowanie :
- Umytą rzodkiewkę ścieram na tarce o średnich oczkach.
- Odsączone z zalewy grzybki drobno siekam – jeżeli nie mamy własnych z wypraw do lasu to możemy kupić marynowane na przykład pieczarki.
- Umytą i osuszoną zieleninę drobno siekam.
- Teraz do miseczki przekładam majonez, śmietanę, jogurt naturalny doprawiam solą (2 szczypty ) , pieprzem i dokładnie mieszam .
- Następnie dodaję pozostałe składniki sosu wiosennego i dokładnie mieszam .
- Sos wiosenny jest gotowy.
Tak przygotowany sos wiosenny najlepiej
podawać od razu po przygotowaniu (ale może stać około 24 h w
lodówce i nadal będzie smaczny ). Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
JaGuś , dzisiaj o sosie nie napiszę , ale życzę Ci , aby
OdpowiedzUsuńŚwięta Wielkiej Nocy
były wzorem duchowego wzbogacenia i umocnienia
dającego radość, pokój i nadzieję.
Pozdrawiam serdecznie .