Nowe Przepisy

piątek, 29 lipca 2016

Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę


Witam serdecznie
Pomyślałam że napiszę post w którym umieszczę zdjęcia oraz linki do wszystkich sałatek warzywnych i sosów które umieściłam na blogu aby łatwiej było je znaleźć. Dzięki czemu może znajdą państwo coś ciekawe dla siebie lub się zainspirują przepisem i przygotują taką samą lub podobną sałatkę w domu na zimę.

środa, 27 lipca 2016

Placki z Cukinii Bez Glutenu + Sos

placki z cukinii bez glutenu
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne placki z cukinii w wydaniu dla osób które nie tolerują glutenu ale polecam je również dla osób które tolerują gluten bo są bardzo smaczne. Dodatkowo zrobiłam do placków sos który idealnie pasuje do placków z cukinii. Polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania placków z cukinii będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 16 placków

3 cukinie (około 700 g)
2 marchewki (około 200 g)
1 cebula (około 120 g)
3 jajka
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki kukurydzianej (około 70 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 35 g)
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
2 łyżki usiekanych listków mięty – opcjonalnie
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

na sos:
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka usiekanej mięty
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania : Placki z cukinii bez glutenu



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję cukinię:
Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę również ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do cukinii. Następnie cukinię i cebulę przekładam na durszlak i delikatnie solę i odstawiam na około 30 minut aby cukinia puściła sok.


W między czasie przygotuję sos:
Do jogurtu dodaję wszystkie składniki na sos, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.


Końcowe przygotowanie placków:
Cukinię z cebulą mocno odciskam z nadmiaru soku i przekłam do miski, oczyszczoną marchew ścieram na tarce o średnich oczkach i dodaję do cukinii. Natkę pietruszki oraz miętę drobno siekam i dodaję do miski. Dodaję jajka, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.



Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę placki, nakładam po łyżce masy, delikatnie spłaszczam i smażę na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Placki z cukinii są gotowe, można je podać z sosem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




wtorek, 26 lipca 2016

Chłodnik z Kefirem | Pyszna Zupa na Upały

chłodnik z kefirem
Witam serdecznie
Przepis na pyszny i prosty chłodnik z kefirem, który idealnie nadaje się do podania podczas upalnych dni.

Do przygotowania chłodnika będziemy potrzebować :

1 pęczek rzodkiewki
2 ogórki gruntowe (około 300 g)
1 ząbek czosnku
4 małe cebulki razem ze szczypiorkiem (dymka)
200 g serka wiejskiego ziarnistego
500 ml kefiru
2 łyżki usiekanego koperku
do smaku sól, pieprz



Link do filmu z przygotowania : Chłodnik z kefirem

Przygotowanie:
Obrane ogórki ścieram na tarce o grubych oczka, umytą rzodkiewkę również ścieram na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobniutko kroję, cebulkę razem ze szczypiorkiem drobno kroję, koperek siekam.


Dobrze schłodzony kefir wlewam do miski lub garnka i roztrzepuję energicznie trzepaczką, tak żeby kefir się spienił.
Następnie do kefiru dodaję wszystkie składniki na chłodnik, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

Chłodnik jest gotowy, podaję go dobrze schłodzony. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



poniedziałek, 25 lipca 2016

Puszyste Ciasto z Wiśniami

ciasto z wiśniami drożdżowe
Witam serdecznie
Dzisiaj zaproponuję przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z wiśniami, jako że mamy obecnie sezon na różnego rodzaju owoce to do upieczenia tego ciasta możemy użyć innych owoców niż wiśnie na przykład czereśnie, śliwki, brzoskwinie itp.. Polecam wypróbować przepis bo jest bardzo prosty a ciasto naprawdę bardzo smaczne i delikatne.

Do przygotowania ciasta z wiśniami będziemy potrzebować :
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm

400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
3 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
80 g masła – roztopionego i przestudzonego
25 g drożdży świeżych
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

około 400 g wydrylowanych wiśni

na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła - dobrze schłodzonego


Link do filmu z przygotowania : Ciasto z wiśniami – drożdżowe



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję : żółtka , mąkę , cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie ). Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce.



Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.



Końcowe przygotowanie ciasta z wiśniami :
Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce . Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę.

Przygotowanie kruszonki :
Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło (dobrze schłodzone) , składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

Pieczenie ciasta z wiśniami :
Na wyrośnięte ciasto układam wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, jedną wiśnie obok drugiej. Górę posypuję kruszonką.


Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.


Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto odstawiam do wystudzenia.


Ciasto drożdżowe z wiśniami jest upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



piątek, 22 lipca 2016

Przepis na Knedle z Morelami i Serem

przepis na knedle z morelami
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne knedle z morelami i białym serem. Knedle są smaczne, treściwe i powinny smakować dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis ponieważ jest sezon na owoce a można do przygotowania knedli użyć brzoskwiń, śliwek itp..


Do przygotowania knedli z morelami będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 30 knedli

500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
130 g mąki pszennej
2 jajka
100 g kaszy manny
szczypta soli

około 250 g moreli

3 łyżki masła do polania knedli
oraz cukier do posypania knedli

dodatkowo knedle możemy podać z jogurtem wymieszanym z cukrem


Link do filmu z przygotowania : Knedle z morelami



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję morele:
Morelę myję i osuszam ściereczką lub papierowym ręcznikiem, następnie usuwam pestkę i kroję na mniejsze kawałki. Jeżeli morele nie są zbyt duże to wystarczy przekroić na pół a jeżeli większe to kroję każdą połówkę na cztery.

knedle z morelami krojenie

Przygotowanie ciasta na knedle:
Do miski przekłam ser, dodaję jajka i miksuję przez chwilę tak żeby powstała w miarę jednolita masa. Następnie dodaję sól, mąkę, kaszę i dokładnie mieszam łyżką lub wyrabiam dłonią tak żeby powstało jednolite ciasto.

ciasto na knedle z morelami

Lepienie i gotowanie knedli z morelami:
Ciasto jest dość lepkie dlatego dłoń oprószam mąką, biorę kawałek ciasta i formuję na dłoni placuszek, na środek placuszka kładę kawałek moreli i zlepiam kulkę.
Tak uformowany knedle układam na blacie podsypanym mąką.


formowanie knedli

Teraz do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam knedle i gotuję do momentu wypłynięcia około 3,5 minuty. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową i polewam roztopionym masłem.


gotowanie knedli

Przed podaniem posypuję cukrem, knedle możemy również podać z jogurtem naturalnym.
Knedle z morelami i serem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

czwartek, 21 lipca 2016

Fasolka Szparagowa z Kurczakiem a la Gulasz

przepis na fasolkę szparagową
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne danie z fasolką szparagową i piersią kurczaka, danie jest proste w przygotowaniu i może być podane na obiad lub kolację. Jest obecnie sezon na fasolkę szparagową więc polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebować:

Garnek o pojemności około 3,5 L

około 600 g piersi z kurczaka
przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypta pieprzu
duża szczypta pieprzu ziołowego
duża szczypta papryki ostrej
duża szczypta soli
3 łyżki oleju

1 kg fasolki szparagowej mamut lub zwykłej
700 g papryki kolorowej
1 papryczka chili
1 cebula (około 100 g)
500 g pomidorów
około 3 łyżek śmietany 12% lub 18%
sól, pieprz

oraz olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania : Fasolka Szparagowa z Kurczakiem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka, pierś dokładnie myję, oczyszczam z białych błonek, chrząstek i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Następnie kroję w kostkę i przekładam do miseczki, dodaję przyprawy, około 3 łyżek oleju i dokładnie mieszam. Tak zamarynowaną pierś odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników na fasolkę szparagową.



Fasolkę oczyszczam, odcinam końcówki i jeżeli ma włókna to usuwam, następnie kroję na mniejsze kawałki o długości około 3 centymetrów. Tak pokrojoną fasolkę dokładnie płuczę pod bieżącą wodą.
Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Papryczkę chili oczyszczam z nasionek i drobno kroję. Cebulę kroję w drobną kostkę. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać pomidory wcześniej sparzyłam wrzątkiem), obrane pomidory kroję na mniejsze kawałki.



Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję danie:
Do gotującej i lekko osolonej wody przekładam pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania gotuję 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam.
W tym czasie na patelnię przekładam pierś z kurczaka i smażę do miękkości mięsa około 20 minut.



Gdy smaży się pierś w garnku rozgrzewam olej i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu paprykę, cebulę, papryczkę chili i podgotowaną fasolkę szparagową około 15 minut.



Następnie dodaję usmażoną pierś z kurczaka, pomidory i całość duszę jeszcze około 20 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.



Po zakręceniu gazu dodaję śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszam – danie jest gotowe.
Fasolka szparagowa z piersią kurczaka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



wtorek, 19 lipca 2016

Sałatka typu Caprese z Awokado

caprese sałatka
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę Caprese z awokado, sałatka jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo zdrowa a połączenie awokado z pomidorami wspomaga wchłanianie Likopenu który jest silnym przeciwutleniaczem. Polecam wypróbować przepis na sałatkę.

Do przygotowania sałatki caprese będziemy potrzebować :

1 kulka mozzarelli (125 g)
1 awokado
garść listków bazylii
2 pomidory (około 200 g)
kilka pomidorków koktajlowych
jedna cebulka razem ze szczypiorkiem
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
pieprz grubo mielony (może być kolorowy)
sól


Link do filmu z przygotowania: Sałatka Caprese z awokado



Przygotowanie:
Pomidory przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję wzdłuż półplasterki – pomidorów nie obieram tylko kroję razem ze skórką.
Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plasterki, pomidorki koktajlowe przekrawam na pół. Cebulkę razem ze szczypiorkiem drobno kroję, listki bazylii rwę na mniejsze kawałki.
Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i obieram ze skórki, następnie kroję wzdłuż w półplasterki.


Układanie sałatki – sałatkę najlepiej ułożyć na dużym talerzu lub płaskim półmisku:
Sałatkę układam dookoła talerzu w stronę środka, na przemian awokado, pomidor, ser. 



Następnie sałatkę posypuję szczypiorkiem razem z cebulką, kładę pomidorki koktajlowe, posypuję listami bazylii i skrapiam sokiem z cytryny. Doprawiam solą, pieprzem i polewam oliwą – sałatka jest gotowa.


Sałatka typu Caprese z awokado jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



sałatka caprese

poniedziałek, 18 lipca 2016

Przepis - Fasolka po Bretońsku

przepis na fasolkę po bretońsku
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, fasolka jest bardzo smaczna, treściwa i stanowi samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis

Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować:
Garnek o pojemności około 3,5 L

500 g fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem
500 g kiełbasy
150 g wędzonego boczku
1 cebula (około 100 g)
3 duże ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego

przyprawy:
2 małe listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypta papryki ostrej (pieprz cayenne)
2 łyżeczki lubczyku lub przyprawy w płynie
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku

1 kopiasta łyżka mąki pszennej

woda


Link do filmu z przygotowania : Fasolka po bretońsku



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję fasolkę:
Kilka godzin przed gotowaniem fasolki po bretońsku, suchą fasolę dokładnie płuczę, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą tak żeby woda była kilka centymetrów powyżej fasoli, po jakimś czasie możemy sprawdzić czy czasem nie trzeba dolać wody ponieważ fasola pęcznieje i wypija wodę :). Namoczoną fasolę odstawiam na kilka godzin do namoczenia, możemy na przykład fasolę namoczyć wieczorem przed pójściem spać a rano gotować fasolkę lub namoczyć rano przed wyjściem do pracy.

fasolka po bretonsku

Gotowanie fasolki po bretońsku:
Przed gotowaniem fasoli wodę w której się moczyła możemy wylać i nalać świeżą lub gotować w tej w której się moczyła. Wody do gotowania powinno być tyle aby była powyżej fasoli około 3 centymetrów.
Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania na wolnym ogniu około 90 minut do miękkości fasoli , gotuję z lekko uchyloną pokrywką aby fasolka nie wykipiała. Długość gotowania zależy od fasoli.


fasolka po bretońsku

W tym czasie gdy gotuję fasolę przygotuję pozostałe składniki na fasolkę po bretońsku :
Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku.
Boczek kroję w kostkę i przekładam na patelnię.
Kiełbasę obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół i kroję w kostkę.


przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki mam pokrojone teraz na patelni smażę boczek około 10 minut tak żeby ładnie się zrumienił, usmażony boczek przekładam z patelni do miseczki bez tłuszczu, tłuszcz pozostawiam na patelni.


fasolka po bretońsku

Teraz na patelni na tłuszczu który pozostał ze smażenia boczku smażę czosnek i cebulę tak żeby cebula delikatnie się zrumieniła. Usmażoną cebulę z czosnkiem przekładam do miseczki z boczkiem.
Następnie na patelni smażę kiełbasę przez około 15 minut tak żeby się zrumieniła.

Końcowe przygotowanie fasolki po bretońsku:
Gdy fasolka jest już miękka dodaję do niej przyprawy oprócz majeranku który dodam dopiero po zakręceniu fasolki, doprawiam solą, dodaję cebulę, czosnek, boczek, kiełbasę (tłuszcz po smażeniu kiełbasy pozostawiam na patelni przygotuję na nim zasmażkę), koncentrat pomidorowy i mieszam. 

Następnie dolewam wody ponieważ podczas gotowania fasolki większa ilość odparowała, wody dolewam około 400 ml, ilość wody zależy jak gęstą chcemy zrobić fasolkę.
Całość gotuję jeszcze około 15 minut. 



Pod koniec gotowania przygotowuję zasmażkę, tłuszcz który pozostał na patelni po smażeniu kiełbasy rozgrzewam i na gorący tłuszcz wsypuję mąkę, przez kilka minut podgrzewam aby mąka się zrumieniła, od czasu do czasu mieszając.



Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzam na patelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do garnka, całość dokładnie mieszam i gotuję około 3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Po zakręceniu gazu dodaję majeranek, mieszam, fasolka jest gotowa.



Fasolka po bretońsku jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

niedziela, 10 lipca 2016

Pyszny Sernik na Zimno z Jagodami

Sernik na zimno z jagodami
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na przepyszny sernik na zimno z jagodami (borówkami), spód do sernika przygotowałam z ryżu preparowanego który idealnie pasuje do masy tworząc pyszny posmak czekolady a masa serowa jest wyjątkowo delikatna wręcz rozpływa się w ustach( dobra koniec samo chwalenia :). Napiszę jeszcze tylko że sernik jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie taki trudny w przygotowaniu jak by się mogło wydawać, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sernika z jagodami będziemy potrzebować:

Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm

na spód sernika :
50 g ryżu preparowanego o smaku czekoladowym
50 g gorzkiej czekolady
na masę serową :
500 g sera ricotta
500 ml śmietany 30% lub 36%
120 g cukru pudru
250 g jagód
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki zimnego mleka ( 125 ml )
na mus jagodowy :
300 g jagód
około 2 łyżek cukru kryształ
1 łyżka żelatyny
50 ml zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny

czas przygotowania :
około 180 minut łącznie ze schładzaniem



Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z jagodami


Przygotowanie:
Przed przygotowaniem sernika przygotuję tortownicę:

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, z papieru wycinam krążek o wielkości dna tortownicy oraz pasek o długości obręczy tortownicy. Sernik ma wysokość około 6-7 centymetrów, moja tortownica ma wysokość 6 centymetrów więc aby sernik się zmieścił i nie wypłyną pasek którym wyłożę wkoło tortownicę wycięłam o 2 centymetry szerszy niż obręcz, tak aby 2 centymetry papieru wystawało ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem.




Przygotowanie spodu z ryżu:
Ryż preparowany przesypuję do miski, czekoladę przekładam do rondelka i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodaję ryż i dokładnie mieszam. Następnie przekładam do tortownicy i równo rozprowadzam tak żeby cały spód był przykryty ryżem, tortownicę wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



Przygotowanie masy serowej :
Przygotowanie masy rozpoczynam od namoczenia żelatyny, żelatynę wsypuję do miseczki, zalewam gorącym mlekiem i dokładnie mieszam, żeby żelatyna się rozpuściła i odstawiam na czas przygotowania masy serowej 

W dużej misce ubijam dobrze schłodzoną śmietanę, do ubitej śmietany dodaję cukier waniliowy oraz stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Następnie dodaję stopniowo ser i nadal ubijam (miksuję).



Na koniec do masy dodaję małym strumyczkiem letnią żelatynę cały czas miksując, po dodaniu żelatyny jeszcze przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze połączyła się z masą.
Następnie do masy dodaję jagody i delikatnie mieszam.



Masę serową przekładam do tortownicy i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 60 minut żeby masa stężała.



Przygotowanie musu jagodowego:
Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Jagody przekładam do rondelka i rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania gotuję około 3 minut i zdejmuję z gazu.
Do gorących jagód dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, następnie odstawiam do wystudzenia – gdy mus będzie zimy wyleję go na masę serową.



Końcowe przygotowanie sernika z jagodami:
Gdy masa serowa stężeje, wylewam na nią zimny mus jagodowy i ponownie sernik wstawiam do lodówki tak żeby mus zastygł. Gdy wszystko ładnie zastygnie sernik wyjmuję z tortownicy - sernik jest gotowy.




Sernik na zimno z jagodami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa     



 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.