Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszne knedle z morelami i białym serem. Knedle są smaczne,
treściwe i powinny smakować dzieciom jak i dorosłym. Polecam
wypróbować przepis ponieważ jest sezon na owoce a można do
przygotowania knedli użyć brzoskwiń, śliwek itp..
Do przygotowania knedli z morelami
będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 30
knedli
500 g twarogu (chudego, półtłustego
lub tłustego)
130 g mąki pszennej
2 jajka
100 g kaszy manny
szczypta soli
około 250 g moreli
3 łyżki masła do polania knedli
oraz cukier do posypania knedli
dodatkowo knedle możemy podać z
jogurtem wymieszanym z cukrem
Link do filmu z przygotowania : Knedle z morelami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję morele:
Morelę myję i osuszam ściereczką
lub papierowym ręcznikiem, następnie usuwam pestkę i kroję na
mniejsze kawałki. Jeżeli morele nie są zbyt duże to wystarczy
przekroić na pół a jeżeli większe to kroję każdą połówkę
na cztery.
Przygotowanie ciasta na knedle:
Do miski przekłam ser, dodaję jajka
i miksuję przez chwilę tak żeby powstała w miarę jednolita masa.
Następnie dodaję sól, mąkę, kaszę i dokładnie mieszam łyżką
lub wyrabiam dłonią tak żeby powstało jednolite ciasto.
Lepienie i gotowanie knedli z morelami:
Ciasto jest dość lepkie dlatego dłoń
oprószam mąką, biorę kawałek ciasta i formuję na dłoni
placuszek, na środek placuszka kładę kawałek moreli i zlepiam
kulkę.
Tak uformowany knedle układam na
blacie podsypanym mąką.
Teraz do gotującej i lekko osolonej
wody wrzucam knedle i gotuję do momentu wypłynięcia około 3,5
minuty. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową i polewam roztopionym
masłem.
Przed podaniem posypuję cukrem, knedle
możemy również podać z jogurtem naturalnym.
Knedle z morelami i serem są gotowe,
można podawać. Życzę smacznego.
Zrobię jak wrócę z urlopu :) smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńŻyczę udanego wypoczynku i bezpiecznego powrotu do domu
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥