Witam serdecznie
Propozycja na pyszne danie z fasolką
szparagową i piersią kurczaka, danie jest proste w przygotowaniu i
może być podane na obiad lub kolację. Jest obecnie sezon na
fasolkę szparagową więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebować:
Garnek o pojemności około 3,5 L
około 600 g piersi z kurczaka
przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypta pieprzu
duża szczypta pieprzu ziołowego
duża szczypta papryki ostrej
duża szczypta soli
3 łyżki oleju
1 kg fasolki szparagowej mamut lub
zwykłej
700 g papryki kolorowej
1 papryczka chili
1 cebula (około 100 g)
500 g pomidorów
około 3 łyżek śmietany 12% lub 18%
sól, pieprz
oraz olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania : Fasolka Szparagowa z Kurczakiem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka,
pierś dokładnie myję, oczyszczam z białych błonek, chrząstek i
osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Następnie kroję w
kostkę i przekładam do miseczki, dodaję przyprawy, około 3 łyżek
oleju i dokładnie mieszam. Tak zamarynowaną pierś odstawiam na
czas przygotowania pozostałych składników na fasolkę szparagową.
Fasolkę oczyszczam, odcinam końcówki
i jeżeli ma włókna to usuwam, następnie kroję na mniejsze
kawałki o długości około 3 centymetrów. Tak pokrojoną fasolkę
dokładnie płuczę pod bieżącą wodą.
Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych
i kroję w cienkie paseczki. Papryczkę chili oczyszczam z nasionek i
drobno kroję. Cebulę kroję w drobną kostkę. Pomidory obieram ze
skórki (aby łatwiej było mi je obrać pomidory wcześniej
sparzyłam wrzątkiem), obrane pomidory kroję na mniejsze kawałki.
Do gotującej i lekko osolonej wody
przekładam pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego
zagotowania gotuję 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam.
Gdy smaży się pierś w garnku
rozgrzewam olej i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu paprykę,
cebulę, papryczkę chili i podgotowaną fasolkę szparagową około
15 minut.
Następnie dodaję usmażoną pierś z
kurczaka, pomidory i całość duszę jeszcze około 20 minut. Pod
koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Po zakręceniu gazu dodaję śmietanę
i jeszcze raz dokładnie mieszam – danie jest gotowe.
Fasolka szparagowa z piersią kurczaka
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz