Witam serdecznie
Tym razem chciałabym się podzielić przepisem
na przepyszny sernik na zimno z jagodami (borówkami), spód do sernika
przygotowałam z ryżu preparowanego który idealnie pasuje do masy
tworząc pyszny posmak czekolady a masa serowa jest wyjątkowo
delikatna wręcz rozpływa się w ustach( dobra koniec samo chwalenia
:). Napiszę jeszcze tylko że sernik jest naprawdę bardzo smaczny i
wcale nie taki trudny w przygotowaniu jak by się mogło wydawać,
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sernika z jagodami
będziemy potrzebować:
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i
wysokości 6 cm
na spód sernika :
50 g ryżu preparowanego o smaku
czekoladowym
50 g gorzkiej czekolady
na masę serową :
500 g sera ricotta
500 ml śmietany 30% lub 36%
120 g cukru pudru
250 g jagód
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki zimnego mleka ( 125 ml )
na mus jagodowy :
300 g jagód
około 2 łyżek cukru kryształ
1 łyżka żelatyny
50 ml zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
czas przygotowania :
około 180 minut łącznie ze
schładzaniem
Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z jagodami
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem sernika przygotuję
tortownicę:
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, z papieru wycinam krążek o
wielkości dna tortownicy oraz pasek o długości obręczy tortownicy. Sernik ma wysokość około 6-7
centymetrów, moja tortownica ma wysokość 6 centymetrów więc aby
sernik się zmieścił i nie wypłyną pasek którym wyłożę wkoło
tortownicę wycięłam o 2 centymetry szerszy niż obręcz, tak aby 2
centymetry papieru wystawało ponad brzeg tortownicy. Tortownicę
maluję olejem i wykładam papierem.
Przygotowanie spodu z ryżu:
Ryż preparowany przesypuję do miski,
czekoladę przekładam do rondelka i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodaję ryż i dokładnie mieszam. Następnie przekładam do
tortownicy i równo rozprowadzam tak żeby cały spód był przykryty
ryżem, tortownicę wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy
serowej.
Przygotowanie masy serowej :
Przygotowanie masy rozpoczynam od
namoczenia żelatyny, żelatynę wsypuję do miseczki, zalewam gorącym mlekiem i dokładnie mieszam, żeby żelatyna się rozpuściła i odstawiam na czas przygotowania masy serowej
W dużej misce ubijam dobrze schłodzoną
śmietanę, do ubitej śmietany dodaję cukier waniliowy oraz
stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Następnie dodaję
stopniowo ser i nadal ubijam (miksuję).
Na koniec do masy dodaję
małym strumyczkiem letnią żelatynę cały czas miksując, po
dodaniu żelatyny jeszcze przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze
połączyła się z masą.
Masę serową przekładam do tortownicy
i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 60 minut żeby
masa stężała.
Przygotowanie musu jagodowego:
Żelatynę zalewam zimną wodą,
mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Jagody przekładam do rondelka i
rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z
cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie. Od momentu
zagotowania gotuję około 3 minut i zdejmuję z gazu.
Do gorących jagód dodaję żelatynę
i dokładnie mieszam, następnie odstawiam do wystudzenia – gdy mus
będzie zimy wyleję go na masę serową.
Końcowe przygotowanie sernika z
jagodami:
Gdy masa serowa stężeje, wylewam na
nią zimny mus jagodowy i ponownie sernik wstawiam do lodówki tak żeby mus zastygł. Gdy wszystko ładnie
zastygnie sernik wyjmuję z tortownicy - sernik jest gotowy.
Sernik na zimno z jagodami jest gotowy,
można podawać. Życzę smacznego.
wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńi tak smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńrównież bardzo mi smakuje tak przygotowany sernik
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wygląda cudownie, Pani Ewo! A te jagody - po prostu smak lata. Dzięki Pani chyba już wiem, jaki deser przygotuję w przyszłą Niedzielę :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepis się podoba i polecam wypróbować bo serniczek jest naprawdę bardzo smaczny
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wspaniały sernik z moimi ulubionymi jagodami. Takie desery są cudownie orzeźwiające, co jest szczególnie poządane przy takich upałach jak dzisiaj!
OdpowiedzUsuńTo prawdę również uwielbiam takiego rodzaju desery
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pani Ewo; Czy zamiast sera ricotta można użyć twaróg w wiaderku?
OdpowiedzUsuńTak można ale osobiście polecam użyć serek ricotta no chyba że go nie lubimy :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam, czy można użyć mrożonych jagód. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, mogą być mrożone. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń