Nowe Przepisy

niedziela, 10 lipca 2016

Pyszny Sernik na Zimno z Jagodami

Sernik na zimno z jagodami
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na przepyszny sernik na zimno z jagodami, spód do sernika przygotowałam z ryżu preparowanego który idealnie pasuje do masy tworząc pyszny posmak czekolady a masa serowa jest wyjątkowo delikatna wręcz rozpływa się w ustach( dobra koniec samo chwalenia :). Napiszę jeszcze tylko że sernik jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie taki trudny w przygotowaniu jak by się mogło wydawać, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sernika z jagodami będziemy potrzebować:

Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm

na spód sernika :
50 g ryżu preparowanego o smaku czekoladowym
50 g gorzkiej czekolady
na masę serową :
500 g sera ricotta
500 ml śmietany 30% lub 36%
120 g cukru pudru
250 g jagód
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki zimnego mleka ( 125 ml )
na mus jagodowy :
300 g jagód
2 łyżki cukru kryształ
1 łyżka żelatyny
50 ml zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny

czas przygotowania :
około 180 minut łącznie ze schładzaniem


Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z jagodami



Przygotowanie:
Przed przygotowaniem sernika przygotuję tortownicę:

Tortownicę wykładam papierem (może być do pieczenia lub pergamin), aby łatwiej było wyłożyć tortownicę papierem to proponuję wyciąć z papieru krążek o wielkości dna tortownicy oraz pasek o długości obręczy tortownicy (dokładnie to pokazałam na filmiku). Sernik ma wysokość około 7 centymetrów, moja tortownica ma wysokość 6 centymetrów więc aby sernik się zmieścił i nie wypłyną pasek którym wyłożę wkoło tortownicę wycięłam o 2 centymetry szerszy niż obręcz aby 2 centymetry papieru wystawało ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem.




Przygotowanie spodu z ryżu:
Ryż preparowany przesypuję do miski, czekoladę przekładam do rondelka i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodaję do ryżu i dokładnie mieszam (tak żeby ryż cały był pokryty czekoladą). Następnie przekładam do tortownicy i równo rozprowadzam tak żeby cały spód był przykryty ryżem, tortownicę wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



Przygotowanie masy serowej :
Przygotowanie masy rozpoczynam od namoczenia żelatyny, żelatynę wsypuję do rondelka, zalewam zimnym mlekiem i mieszam, rondelek odstawiam na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie rondelek z żelatyną podgrzewam w kąpieli wodnej do momentu aż żelatyna się rozpuści, żelatynę mieszam. Ważne aby żelatyna się nie zagotowała. Rozpuszczoną żelatynę odstawiam do przestudzenia.



W dużej misce ubijam dobrze schłodzoną śmietanę, do ubitej śmietany dodaję cukier waniliowy oraz stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Następnie dodaję stopniowo ser i nadal ubijam (miksuję).



Na koniec do masy dodaję małym strumyczkiem letnią żelatynę cały czas miksując, po dodaniu żelatyny jeszcze przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze połączyła się z masą.
Następnie do masy dodaję jagody i delikatnie mieszam.



Masę serową przekładam do tortownicy i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 60 minut żeby masa stężała.


Przygotowanie musu jagodowego:
Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Jagody przekładam do rondelka i rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania gotuję około 3 minut i zdejmuję z gazu.
Do gorących jagód dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, następnie odstawiam do wystudzenia – gdy mus będzie zimy wyleję go na masę serową.



Końcowe przygotowanie sernika z jagodami:
Gdy masa serowa stężeje, wylewam na nią zimny mus jagodowy i ponownie sernik wstawiam do lodówki na około 60 minut tak żeby mus zastygł. Gdy wszystko ładnie zastygnie sernik wyjmuję z tortownicy - sernik jest gotowy.




Sernik na zimno z jagodami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa     



10 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. również bardzo mi smakuje tak przygotowany sernik
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Wygląda cudownie, Pani Ewo! A te jagody - po prostu smak lata. Dzięki Pani chyba już wiem, jaki deser przygotuję w przyszłą Niedzielę :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się podoba i polecam wypróbować bo serniczek jest naprawdę bardzo smaczny
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Wspaniały sernik z moimi ulubionymi jagodami. Takie desery są cudownie orzeźwiające, co jest szczególnie poządane przy takich upałach jak dzisiaj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawdę również uwielbiam takiego rodzaju desery
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Pani Ewo; Czy zamiast sera ricotta można użyć twaróg w wiaderku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można ale osobiście polecam użyć serek ricotta no chyba że go nie lubimy :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.