Witam serdecznie
Dzisiaj zaproponuję
przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z wiśniami, jako że
mamy obecnie sezon na różnego rodzaju owoce to do upieczenia tego
ciasta możemy użyć innych owoców niż wiśnie na przykład
czereśnie, śliwki, brzoskwinie itp.. Polecam wypróbować przepis
bo jest bardzo prosty a ciasto naprawdę bardzo smaczne i delikatne.
Do przygotowania ciasta z wiśniami będziemy potrzebować :
Użyłam foremki o
wymiarach 24 cm x 24 cm
400 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
3 żółtka
2 łyżeczki cukru
waniliowego
80 g masła –
roztopionego i przestudzonego
25 g drożdży świeżych
otarta skórka z połowy
cytryny
szczypta soli
około 400 g wydrylowanych
wiśni
na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła - dobrze
schłodzonego
Link do filmu z
przygotowania : Ciasto z wiśniami – drożdżowe
Przygotowanie :
Najpierw
przygotuję rozczyn :
Do miski
rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy
fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę
mąki.
Wszystko
razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn
powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30
stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję : żółtka
, mąkę , cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko ,
sól i wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się
połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką
aż powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota
ja robiłam ręcznie ). Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest
dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce.
Następnie miskę z ciastem
nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
na około 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość.Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce . Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę.
Przygotowanie kruszonki :
Na blat wysypuję mąkę , cukier i
masło (dobrze schłodzone) , składniki łączę ze sobą
pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest
gotowa.
Pieczenie ciasta z wiśniami :
Na wyrośnięte ciasto układam
wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, jedną wiśnie obok
drugiej. Górę posypuję kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i
piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od
piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik
mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Ciasto drożdżowe z wiśniami jest
upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i
smacznego.
Babciu Ewo, czy mogę zastąpić wiśnie innymi owocami ? Np. maliny, jeżyny (zamroziłam je niedawno i chciałabym je jakoś wykorzystać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Tak można zrobić to ciasto z innymi owocami.
UsuńŻyczę udanego wypieku i smacznego
Pozdrawiam serdecznie ♥
suoer przepis i pyszne ciasto,pozdrawiam Halina
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Mniam! Pyszne, proste ciasto! Takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis! Muszę spróbować. Koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę udanego wypieku.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Koniecznie muszę spróbować tego ciasta, bo przepis jest świetny!
OdpowiedzUsuńA więc życzę udanego wypieku i smacznego.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Przepis wygląda na dość prosty, więc chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto jest bardzo smaczne.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku♥
Rarytasy Babciu!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że ciasto smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy zamiast owoców mogę dodać gotowej masy makowej i na to kruszonkę?Serdecznie pozdrawiam Babcię Ewę i dziękuję za cudowne przepisy!
OdpowiedzUsuńTak, można upiec to ciasto z masą makową, wyjdzie równie pyszne. Dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥
UsuńBabciu Ewo, czy mogę użyć drożdży suchych? jeżeli tak to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być drożdże suche. Przynajmniej porcja jak na 500 g mąki (opakowanie 7g lub 8g w zależności od firmy), można dodać troszkę więcej to szybciej wyrośnie. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia 💖
Usuń