Nowe Przepisy

środa, 27 lipca 2016

Placki z Cukinii Bez Glutenu + Sos

placki z cukinii bez glutenu
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne placki z cukinii w wydaniu dla osób które nie tolerują glutenu ale polecam je również dla osób które tolerują gluten bo są bardzo smaczne. Dodatkowo zrobiłam do placków sos który idealnie pasuje do placków z cukinii. Polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania placków z cukinii będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 16 placków

3 cukinie (około 700 g)
2 marchewki (około 200 g)
1 cebula (około 120 g)
3 jajka
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki kukurydzianej (około 70 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 35 g)
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
2 łyżki usiekanych listków mięty – opcjonalnie
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

na sos:
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka usiekanej mięty
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania : Placki z cukinii bez glutenu



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję cukinię:
Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę również ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do cukinii. Następnie cukinię i cebulę przekładam na durszlak i delikatnie solę i odstawiam na około 30 minut aby cukinia puściła sok.


W między czasie przygotuję sos:
Do jogurtu dodaję wszystkie składniki na sos, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.


Końcowe przygotowanie placków:
Cukinię z cebulą mocno odciskam z nadmiaru soku i przekłam do miski, oczyszczoną marchew ścieram na tarce o średnich oczkach i dodaję do cukinii. Natkę pietruszki oraz miętę drobno siekam i dodaję do miski. Dodaję jajka, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.



Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę placki, nakładam po łyżce masy, delikatnie spłaszczam i smażę na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Placki z cukinii są gotowe, można je podać z sosem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.