Witam serdecznie
Propozycja na pyszne placki z cukinii w
wydaniu dla osób które nie tolerują glutenu ale polecam je również
dla osób które tolerują gluten bo są bardzo smaczne. Dodatkowo
zrobiłam do placków sos który idealnie pasuje do placków z
cukinii. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania placków z cukinii
będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 16
placków
3 cukinie (około 700 g)
2 marchewki (około 200 g)
1 cebula (około 120 g)
3 jajka
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki kukurydzianej (około
70 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (około
35 g)
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
2 łyżki usiekanych listków mięty –
opcjonalnie
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
na sos:
200 g jogurtu naturalnego typu
greckiego
1 łyżka usiekanej mięty
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku – przeciśnięty
przez praskę
do smaku sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania : Placki z cukinii bez glutenu
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję cukinię:
Umytą cukinię ścieram na tarce o
grubych oczkach, cebulę również ścieram na tarce o grubych
oczkach i dodaję do cukinii. Następnie cukinię i cebulę
przekładam na durszlak i delikatnie solę i odstawiam na około 30
minut aby cukinia puściła sok.
W między czasie przygotuję sos:
Do jogurtu dodaję wszystkie składniki
na sos, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest
gotowy.
Końcowe przygotowanie placków:
Cukinię z cebulą mocno odciskam z
nadmiaru soku i przekłam do miski, oczyszczoną marchew ścieram na
tarce o średnich oczkach i dodaję do cukinii. Natkę pietruszki
oraz miętę drobno siekam i dodaję do miski. Dodaję jajka, mąkę
kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, doprawiam solą, pieprzem i
dokładnie mieszam.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni
smażę placki, nakładam po łyżce masy, delikatnie spłaszczam i
smażę na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone placki układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z
nadmiaru tłuszczu.
Placki z cukinii są gotowe, można je
podać z sosem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz