Nowe Przepisy

piątek, 25 września 2015

Pyszny Deser z Brzoskwiniami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu deser z brzoskwiniami. W smaku jest nie za słodki a połączenie karmelizowanych brzoskwiń z jogurtem i herbatnikami daje przyjemną kompozycję smaku.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie 4 pucharki o pojemności około 250 ml

3 duże brzoskwinie (około 700 g)
4 łyżki cukru brązowego (około 55 g)
30 g masła
małe opakowanie herbatników – 3- 4 szt na pucharek
(mogą być pełnoziarniste)
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego

Link do filmu z przygotowania: Deser z brzoskwiniami


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję karmelizowane brzoskwinie:
  1. Dokładnie umyte brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką.
  2. Następnie do garnka (rondelka) daję masło i cukier. Garnek stawiam na gazie i rozpuszczam masło z cukrem.
  3. Do rozpuszczonego masła z cukrem dodaję brzoskwinie i całość karmelizuję przez około 15 minut, tak aby odparował sok. Podczas karmelizowania, brzoskwinie delikatnie mieszam żeby się nie przypaliły.
  4. Następnie garnek z brzoskwiniami odstawiam do wystudzenia.



Końcowe przygotowanie deseru:
  1. Herbatniki rozkruszam, możemy rozkruszyć w dłoniach lub włożyć do woreczka i rozkruszyć.
  2. Teraz do pucharków nakładam po równo zimne brzoskwinie.
  3. Brzoskwinie posypuję herbatnikami
  4. Na herbatniki nakładam jogurt naturalny.
  5. Górę dekoruję rozkruszonymi herbatnikami i plasterkiem brzoskwini.
Deser z brzoskwiniami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




czwartek, 24 września 2015

Papryka Faszerowana z Pomidorami – Danie Wegetariańskie

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną bez mięsa, jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolację.

Będziemy potrzebować:

3 lub 4 papryki (w zależności od wielkości)

na farsz:
500 g pomidorów
100 g chleba bez skórki
250 g sera mozzarella
50 g orzechów włoskich mielonych
około 30 oliwek
1 mały pęczek pietruszki
sól, pieprz

oraz olej do smażenia

naczynie żaroodporne

Link do filmu z przygotowania: Papryka faszerowana


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz:
  1. Umyte pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję w nie za dużą kostkę – pomidorów nie obieram.
  2. Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję na mniejsze kawałki.
  3. Ser kroję w drobną kostkę.
  4. Orzechy włoskie mielę w młynku do mielenia orzechów ale jeżeli nie mamy to możemy drobno posiekać.
  5. Oliwki kroję na mniejsze kawałki.
  6. Umyta i osączoną natkę pietruszki siekam.
  7. Wszystkie składniki farszu przekładam do miski, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Przygotowanie papryki:
  1. Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłużna pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Z papryki nie wycinam zgrubienia od łodyżki aby farsz po nałożeniu się nie wysypywał.



Końcowe przygotowanie papryki faszerowanej:
  1. Naczynie w którym będę zapiekała paprykę smaruję olejem.
  2. Paprykę od środka również smaruję olejem.
  3. Następnie nakładam farsz delikatnie ugniatając, farsz nakładam z lekką górką.
  4. Tak przygotowaną paprykę układam w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanie papryki:
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam.
  2. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:).
Faszerowana papryka z pomidorami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







środa, 23 września 2015

Papryka Marynowana na Zimę

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę. Jest prosta w w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealnie nadaje się do podania do obiadu lu jako dodatek do przygotowania sałatki.

Będziemy potrzebować:

na podane proporcje będziemy potrzebować słoików o pojemności
około 4 litrów (w zależności jak ściśle ułożymy paprykę)

2,5 kg papryki

na zalewę:
1,5 litra wody
300 ml octu 10%
300 g cukru
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku

przyprawy na jeden słoik litrowy:
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu ziarnistego
1 listek laurowy
duża szczypta gorczycy
1 łyżka oleju

do mniejszych słoików daję mniej ziela i pieprzu oraz mniejszy listek laurowy lub pół listka

Link do filmu z przygotowania: Papryka marynowana na zimę




Przygotowanie:

Najpierw przygotuję paprykę:
  1. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, wycinam gniazda nasienne i białe błonki.
  2. Następnie paprykę kroję w ósemki lub w paseczki – papryka jest gotowa.
Teraz będę układała paprykę w słoikach:
  1. Do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików wkładam przyprawy.
  2. Do jedno litrowych lub trochę mniejszych słoików daję około 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, listek laurowy, dużą szczyptę gorczycy.
  3. A do małych słoików daję trochę mniej przypraw około 4 ziaren ziela angielskiego, 4 ziaren pieprzu, mały listek laurowy lub pół większego oraz dużą szczyptę gorczycy.
  4. Przyprawy mam już w słoikach teraz układam paprykę dość ściśle jedną obok drugiej, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Paprykę mam już ułożoną, teraz przygotuję zalewę:
  1. Do garnka daję wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól. Czosnek przed dodaniem do zalewy obieram i rozgniatam nożem.
  2. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
  3. Po zagotowaniu z zalewy wyjmuję czosnek i wyrzucam.
  4. Gorącą zalewą zaleję paprykę w słoikach.
Końcowe przygotowanie papryki marynowanej:
  1. Gorącą zalewą zalewam paprykę w słoikach tak żeby papryka była przykryta zalewą.
  2. Na górę każdego słoika daję dużą łyżkę stołową oleju.
  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
  4. Tak przygotowane słoiki z papryką marynowaną będę pasteryzowała.



Pasteryzacja papryki marynowanej:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Papryka marynowana jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






poniedziałek, 21 września 2015

Zdrowy Koktajl - Jarmuż z Ananasem i Jabłkiem

Zdrowy Koktajl  - Jarmuż z Ananasem i Jabłkiem
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny koktajl jarmuż z ananasem i jabłkiem , jest bardzo zdrowy i pożywny także polecam wypróbować przepis. Taki koktajl jest szczególnie polecany osobom które się odchudzają ze względu że używamy do jego przygotowania dużej ilości ananasa który przyśpiesza między innymi trawienie.

Jarmuż cytat z Wikipedii:
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.”

oraz link do artykułu o ananasie i jego właściwościach leczniczych:


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra koktajlu

1/2 świeżego ananasa
jarmuż około 80 g
1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
2 jabłka (około 350 g)
1 łyżeczka startego świeżego imbiru


opcjonalnie jeżeli koktajl był by zbyt gęsty możemy dodać więcej wody mineralnej

Link do filmu z przygotowania: Koktajl jarmuż z ananasem i jabłkiem


Przygotowanie:
  1. Ananasa obieram ze skórki, przekrawam na pół, wycinam twardy rdzeń i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Jarmuż dokładnie płuczę na durszlaku i osączam.
  3. Umyte jabłka przekrawam na pół wycinam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.
  4. Obrany korzeń imbiru ścieram na tarce.
  5. Teraz do pojemnika w którym przygotuję koktajl daję wszystkie składniki i miksuję.
  6. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty możemy dodać więcej wody mineralnej.
Koktajl z jarmużem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

wtorek, 15 września 2015

Zdrowy Koktajl - Jarmuż z Ananasem

Zdrowy Koktajl  - Jarmuż z Ananasem
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny koktajl jarmuż z ananasem, jest bardzo zdrowy i pożywny także polecam wypróbować przepis. Taki koktajl jest szczególnie polecany osobom które się odchudzają ze względu że używamy do jego przygotowania dużej ilości ananasa który przyśpiesza między innymi trawienie.

Jarmuż cytat z Wikipedii:
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.”

oraz link do artykułu o ananasie i jego właściwościach leczniczych:
http://www.zioladobrenawszystko.pl/2017/04/ananas-jadalny-opis-dziaanie-i.html


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra koktajlu

1/2 świeżego ananasa
jarmuż około 80 g
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1 banan

opcjonalnie jeżeli koktajl był by zbyt gęsty możemy dodać około 1/2 szklanki
niegazowanej wody mineralnej (osobiście nie dodaję)

Link do filmu z przygotowania: Koktajl z jarmużem i ananasem


Przygotowanie:
  1. Ananasa obieram ze skórki, przekrawam na pół, wycinam twardy rdzeń i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Jarmuż dokładnie płuczę na durszlaku i osączam.
  3. Banana obieram i kroję na mniejsze kawałki.
  4. Z pomarańczy wyciskam sok .
  5. Teraz do pojemnika w którym przygotuję koktajl daję wszystkie składniki i miksuję.
  6. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty możemy dodać niegazowaną wodę mineralną.
Koktajl z jarmużem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




poniedziałek, 14 września 2015

Pyszne Pałki z Kurczaka w Sosie Sojowym

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pałki z kurczaka w sosie sojowym, są szybkie i proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne.

Będziemy potrzebować:

proporcje marynaty podaję na:
6 pałek z kurczaka 
lub 3 udka z kurczaka

na marynatę:
6 łyżek sosu sojowego
sok wyciśnięty z małej cytryny
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz

Link do filmu z przygotowania: Pałki z kurczaka w sosie sojowym


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję marynatę:
  1. Czosnek kroję w drobniutką kostkę lub przeciskam przez praskę.
  2. Teraz do miseczki daję pokrojony czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, olej, zioła prowansalskie, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Marynowanie pałek z kurczaka:
  1. Umyte i osuszone pałki z kurczaka układam w misce.
  2. Następnie zalewam marynatą i obtaczam aby całe były pokryte marynatą.
  3. Tak przygotowane pałki odstawiam w chłodne miejsce (np. do lodówki) na około 3 godziny.
  4. W między czasie pałki w misce obracam kilka razy aby całe były pokryte marynatą.
Po około 3 godzinach - smażenie:
  1. Zamarynowane pałki z kurczaka układam na patelni z rozgrzanym olejem i polewam marynatą.
  2. Całość smażę pod przykryciem przez około 8 minut z każdej strony do miękkości mięsa – długość smażenia zależy od wielkości płomienia.



Pałki lub udka możemy również upiec w piekarniku:
  1. Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy kurczaka i zalewamy marynatą.
  2. Naczynie lub blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i pieczemy do miękkości mięsa, w międzyczasie przewracając na drugą stronę.
Pałki kurczaka są gotowe można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 








czwartek, 10 września 2015

Sałatka. Kaszka Kuskus z Tuńczykiem i Papryką

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kaszką kuskus, tuńczykiem i papryką. Jest prosta w przygotowaniu i syta, idealnie nadaje się na kolację lub jako drugie śniadanie do pracy.

Będziemy potrzebować:

300 g kaszki kuskus
1 puszka kukurydzy konserwowej (puszka 400 g)
1 puszka fasoli czerwonej (puszka 400 g)
4 ogórki kiszone
około 300 g pomidorów
1 puszka tuńczyka w kawałkach
około 20 oliwek
1 strąk papryki
pęczek szczypiorku
na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

kaszkę kuskus zalałam 300 ml wrzącej wody

Link do filmu z przygotowania: Kaszka kuskus z tuńczykiem 



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję kaszkę kuskus:
  1. Kaszkę kuskus wsypuję do salaterki i zalewam wrzącą wodą tak aby woda była około 1 cm nad poziomem kaszki i dokładnie mieszam. Kaszkę odstawiam do napęcznienia i wystudzenia.
  2. Proponuję kaszkę kuskus zalać 300 ml wrzące wody wtedy po napęcznieniu będzie sypka i sucha.
Przygotowanie pozostałych składników sałatki:
  1. Ogórki kroję w drobną kostkę.
  2. Umyte pomidory kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę.
  3. Umyty i osączony szczypiorek drobno siekam.
  4. Oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę.
  5. Oliwki kroję na mniejsze kawałki.
  6. Czerwoną fasolę przekładam na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i odsączam.
  7. Kukurydzę również odsączam z zalewy na durszlaku.
  8. Tuńczyka odsączam.
  9. Teraz przygotuję sos: Do miseczki daję 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy.




Końcowe przygotowanie sałatki:
  1. Do salaterki z wystudzoną kaszką kuskus dodaję wszystkie składniki sałatki i dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa.
Sałatka z kaszką kuskus jest gotowa można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.