Witam serdecznie
Propozycja na pyszną marynowaną
paprykę na zimę. Jest prosta w w przygotowaniu i bardzo smaczna,
idealnie nadaje się do podania do obiadu lu jako dodatek do
przygotowania sałatki.
Będziemy potrzebować:
na podane proporcje będziemy
potrzebować słoików o pojemności
około 4 litrów (w zależności jak
ściśle ułożymy paprykę)
2,5 kg papryki
na zalewę:
1,5 litra wody
300 ml octu 10%
300 g cukru
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
przyprawy na jeden słoik litrowy:
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu ziarnistego
1 listek laurowy
duża szczypta gorczycy
1 łyżka oleju
do
mniejszych słoików daję mniej ziela i pieprzu oraz mniejszy listek
laurowy lub pół listka
Link do filmu z przygotowania: Papryka marynowana na zimę
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję paprykę:
- Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, wycinam gniazda nasienne i białe błonki.
- Następnie paprykę kroję w ósemki lub w paseczki – papryka jest gotowa.
Teraz będę układała paprykę w
słoikach:
- Do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików wkładam przyprawy.
- Do jedno litrowych lub trochę mniejszych słoików daję około 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, listek laurowy, dużą szczyptę gorczycy.
- A do małych słoików daję trochę mniej przypraw około 4 ziaren ziela angielskiego, 4 ziaren pieprzu, mały listek laurowy lub pół większego oraz dużą szczyptę gorczycy.
- Przyprawy mam już w słoikach teraz układam paprykę dość ściśle jedną obok drugiej, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Paprykę mam już ułożoną, teraz
przygotuję zalewę:
- Do garnka daję wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól. Czosnek przed dodaniem do zalewy obieram i rozgniatam nożem.
- Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
- Po zagotowaniu z zalewy wyjmuję czosnek i wyrzucam.
- Gorącą zalewą zaleję paprykę w słoikach.
Końcowe przygotowanie papryki
marynowanej:
- Gorącą zalewą zalewam paprykę w słoikach tak żeby papryka była przykryta zalewą.
- Na górę każdego słoika daję dużą łyżkę stołową oleju.
- Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
- Tak przygotowane słoiki z papryką marynowaną będę pasteryzowała.
Pasteryzacja papryki marynowanej:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Papryka
marynowana jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę
udanych przetworów i smacznego.
Czy można użyć 6 % octu jabłkowego ?
OdpowiedzUsuńZawsze używam octu 10 % do marynowania papryki ale wydaje mi się że 6% również się nadaje. Dodam od siebie że gdy użyjemy 10% to papryka nie jest kwaśna ani ostra w smaku.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
A czym się różni papryka konserwowa od marynowanej
OdpowiedzUsuńWedług mnie tylko nazwą.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dziękuję za przepis. Miałam swój, ale gdzieś mi się zapodział. Widzę, że składniki takie same, więc pewnie tylko zalewę zrobię "na smak", choć twoja ma 2%, czyli jest taka jak lubię. No i ten olej obowiązkowo, bez niego papryka mi nie smakuje. Babcia Ewa pozdrawia Babcię Ewę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że przepis przypadł Pani do gustu a papryka smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Papryka pierwszy raz zrobiona według Pani przepisu i powiem szczerze , że przepis bardzo mi przypadł do gustu. Bardzo smaczna, już jeden słoiczek otworzyłam i zjadłam sama bo tak mi smakowała. Zrobię jeszcze kilkanaście słoiczków na zimę według tego przepisu bo bardzo mi posmakowała- lekko słodko-octowa- taka w sam raz i na pewno zdrowsza od tej sklepowej.
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że papryka smakuje a przepis się przydał. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥
UsuńDziękuję 💋
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńMój przepis się gdzieś zapodział i szukam tutaj, ale trudno się zdecydować,bo jest duży wybór. Wybrałem ten,bo bardzo mi przypomina ten mój zagubiony. Dziadek Mietek pozdrawia pięknie Babcie Ewe.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozdrowienia i mam nadzieję, że papryka z mojego przepisu będzie Panu smakowała. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńPapryka pyszna nic ująć nic dodać.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że znalazłam przepis pani . Korzystam z pani wszystkich przepisów ,które pani opisuje bo zawsze się udają i są pyszne dziękuję bardzo i pozdrawiam.