Nowe Przepisy

środa, 23 września 2015

Papryka Marynowana na Zimę

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę. Jest prosta w w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealnie nadaje się do podania do obiadu lu jako dodatek do przygotowania sałatki.

Będziemy potrzebować:

na podane proporcje będziemy potrzebować słoików o pojemności
około 4 litrów (w zależności jak ściśle ułożymy paprykę)

2,5 kg papryki

na zalewę:
1,5 litra wody
300 ml octu 10%
300 g cukru
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku

przyprawy na jeden słoik litrowy:
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu ziarnistego
1 listek laurowy
duża szczypta gorczycy
1 łyżka oleju

do mniejszych słoików daję mniej ziela i pieprzu oraz mniejszy listek laurowy lub pół listka


Link do filmu z przygotowania: Papryka marynowana na zimę




Przygotowanie:

Najpierw przygotuję paprykę:
  1. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, wycinam gniazda nasienne i białe błonki.
  2. Następnie paprykę kroję w ósemki lub w paseczki – papryka jest gotowa.
Teraz będę układała paprykę w słoikach:
  1. Do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików wkładam przyprawy.
  2. Do jedno litrowych lub trochę mniejszych słoików daję około 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, listek laurowy, dużą szczyptę gorczycy.
  3. A do małych słoików daję trochę mniej przypraw około 4 ziaren ziela angielskiego, 4 ziaren pieprzu, mały listek laurowy lub pół większego oraz dużą szczyptę gorczycy.
  4. Przyprawy mam już w słoikach teraz układam paprykę dość ściśle jedną obok drugiej, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Paprykę mam już ułożoną, teraz przygotuję zalewę:
  1. Do garnka daję wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól. Czosnek przed dodaniem do zalewy obieram i rozgniatam nożem.
  2. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
  3. Po zagotowaniu z zalewy wyjmuję czosnek i wyrzucam.
  4. Gorącą zalewą zaleję paprykę w słoikach.
Końcowe przygotowanie papryki marynowanej:
  1. Gorącą zalewą zalewam paprykę w słoikach tak żeby papryka była przykryta zalewą.
  2. Na górę każdego słoika daję dużą łyżkę stołową oleju.
  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
  4. Tak przygotowane słoiki z papryką marynowaną będę pasteryzowała.



Pasteryzacja papryki marynowanej:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Papryka marynowana jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






8 komentarzy :

  1. Czy można użyć 6 % octu jabłkowego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używam octu 10 % do marynowania papryki ale wydaje mi się że 6% również się nadaje. Dodam od siebie że gdy użyjemy 10% to papryka nie jest kwaśna ani ostra w smaku.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. A czym się różni papryka konserwowa od marynowanej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie tylko nazwą.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis. Miałam swój, ale gdzieś mi się zapodział. Widzę, że składniki takie same, więc pewnie tylko zalewę zrobię "na smak", choć twoja ma 2%, czyli jest taka jak lubię. No i ten olej obowiązkowo, bez niego papryka mi nie smakuje. Babcia Ewa pozdrawia Babcię Ewę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że przepis przypadł Pani do gustu a papryka smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  4. Papryka pierwszy raz zrobiona według Pani przepisu i powiem szczerze , że przepis bardzo mi przypadł do gustu. Bardzo smaczna, już jeden słoiczek otworzyłam i zjadłam sama bo tak mi smakowała. Zrobię jeszcze kilkanaście słoiczków na zimę według tego przepisu bo bardzo mi posmakowała- lekko słodko-octowa- taka w sam raz i na pewno zdrowsza od tej sklepowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło, że papryka smakuje a przepis się przydał. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.