Nowe Przepisy

środa, 23 września 2015

Papryka Marynowana na Zimę

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę. Jest prosta w w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealnie nadaje się do podania do obiadu lu jako dodatek do przygotowania sałatki.

Będziemy potrzebować:

na podane proporcje będziemy potrzebować słoików o pojemności
około 4 litrów (w zależności jak ściśle ułożymy paprykę)

2,5 kg papryki

na zalewę:
1,5 litra wody
300 ml octu 10%
300 g cukru
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku

przyprawy na jeden słoik litrowy:
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu ziarnistego
1 listek laurowy
duża szczypta gorczycy
1 łyżka oleju

do mniejszych słoików daję mniej ziela i pieprzu oraz mniejszy listek laurowy lub pół listka


Link do filmu z przygotowania: Papryka marynowana na zimę




Przygotowanie:

Najpierw przygotuję paprykę:
  1. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, wycinam gniazda nasienne i białe błonki.
  2. Następnie paprykę kroję w ósemki lub w paseczki – papryka jest gotowa.
Teraz będę układała paprykę w słoikach:
  1. Do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików wkładam przyprawy.
  2. Do jedno litrowych lub trochę mniejszych słoików daję około 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, listek laurowy, dużą szczyptę gorczycy.
  3. A do małych słoików daję trochę mniej przypraw około 4 ziaren ziela angielskiego, 4 ziaren pieprzu, mały listek laurowy lub pół większego oraz dużą szczyptę gorczycy.
  4. Przyprawy mam już w słoikach teraz układam paprykę dość ściśle jedną obok drugiej, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Paprykę mam już ułożoną, teraz przygotuję zalewę:
  1. Do garnka daję wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól. Czosnek przed dodaniem do zalewy obieram i rozgniatam nożem.
  2. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
  3. Po zagotowaniu z zalewy wyjmuję czosnek i wyrzucam.
  4. Gorącą zalewą zaleję paprykę w słoikach.
Końcowe przygotowanie papryki marynowanej:
  1. Gorącą zalewą zalewam paprykę w słoikach tak żeby papryka była przykryta zalewą.
  2. Na górę każdego słoika daję dużą łyżkę stołową oleju.
  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
  4. Tak przygotowane słoiki z papryką marynowaną będę pasteryzowała.



Pasteryzacja papryki marynowanej:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Papryka marynowana jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






10 komentarzy :

  1. Czy można użyć 6 % octu jabłkowego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używam octu 10 % do marynowania papryki ale wydaje mi się że 6% również się nadaje. Dodam od siebie że gdy użyjemy 10% to papryka nie jest kwaśna ani ostra w smaku.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. A czym się różni papryka konserwowa od marynowanej

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis. Miałam swój, ale gdzieś mi się zapodział. Widzę, że składniki takie same, więc pewnie tylko zalewę zrobię "na smak", choć twoja ma 2%, czyli jest taka jak lubię. No i ten olej obowiązkowo, bez niego papryka mi nie smakuje. Babcia Ewa pozdrawia Babcię Ewę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że przepis przypadł Pani do gustu a papryka smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  4. Papryka pierwszy raz zrobiona według Pani przepisu i powiem szczerze , że przepis bardzo mi przypadł do gustu. Bardzo smaczna, już jeden słoiczek otworzyłam i zjadłam sama bo tak mi smakowała. Zrobię jeszcze kilkanaście słoiczków na zimę według tego przepisu bo bardzo mi posmakowała- lekko słodko-octowa- taka w sam raz i na pewno zdrowsza od tej sklepowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło, że papryka smakuje a przepis się przydał. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.