Witam serdecznie
Propozycja na pyszną paprykę
faszerowaną bez mięsa, jest prosta w przygotowaniu i bardzo
smaczna. Idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie
lub na kolację.
Będziemy potrzebować:
3 lub 4 papryki (w zależności od
wielkości)
na farsz:
500 g pomidorów
100 g chleba bez skórki
250 g sera mozzarella
50 g orzechów włoskich mielonych
około 30 oliwek
1 mały pęczek pietruszki
sól, pieprz
oraz olej do smażenia
naczynie żaroodporne
Link do filmu z przygotowania: Papryka faszerowana
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz:
- Umyte pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję w nie za dużą kostkę – pomidorów nie obieram.
- Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję na mniejsze kawałki.
- Ser kroję w drobną kostkę.
- Orzechy włoskie mielę w młynku do mielenia orzechów ale jeżeli nie mamy to możemy drobno posiekać.
- Oliwki kroję na mniejsze kawałki.
- Umyta i osączoną natkę pietruszki siekam.
- Wszystkie składniki farszu przekładam do miski, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Przygotowanie papryki:
- Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłużna pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Z papryki nie wycinam zgrubienia od łodyżki aby farsz po nałożeniu się nie wysypywał.
Końcowe przygotowanie papryki faszerowanej:
- Naczynie w którym będę zapiekała paprykę smaruję olejem.
- Paprykę od środka również smaruję olejem.
- Następnie nakładam farsz delikatnie ugniatając, farsz nakładam z lekką górką.
- Tak przygotowaną paprykę układam w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanie papryki:
- Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam.
- Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:).
Faszerowana papryka z pomidorami jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
rewelacja! chętnie wracam do tego przepisu! orzechów nie mielę, wydaje mi się, że jest lepiej gdy są drobno pokrojone :) na wierzch każdej papryki układam jeszcze przed pieczeniem po cienkim plasterku mozarelli, fajnie się zapieka :)
OdpowiedzUsuń