Nowe Przepisy

czwartek, 24 września 2015

Papryka Faszerowana z Pomidorami – Danie Wegetariańskie

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną bez mięsa, jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolację.

Będziemy potrzebować:

3 lub 4 papryki (w zależności od wielkości)

na farsz:
500 g pomidorów
100 g chleba bez skórki
250 g sera mozzarella
50 g orzechów włoskich mielonych
około 30 oliwek
1 mały pęczek pietruszki
sól, pieprz

oraz olej do smażenia

naczynie żaroodporne


Link do filmu z przygotowania: Papryka faszerowana


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz:
  1. Umyte pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję w nie za dużą kostkę – pomidorów nie obieram.
  2. Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję na mniejsze kawałki.
  3. Ser kroję w drobną kostkę.
  4. Orzechy włoskie mielę w młynku do mielenia orzechów ale jeżeli nie mamy to możemy drobno posiekać.
  5. Oliwki kroję na mniejsze kawałki.
  6. Umyta i osączoną natkę pietruszki siekam.
  7. Wszystkie składniki farszu przekładam do miski, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Przygotowanie papryki:
  1. Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłużna pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Z papryki nie wycinam zgrubienia od łodyżki aby farsz po nałożeniu się nie wysypywał.



Końcowe przygotowanie papryki faszerowanej:
  1. Naczynie w którym będę zapiekała paprykę smaruję olejem.
  2. Paprykę od środka również smaruję olejem.
  3. Następnie nakładam farsz delikatnie ugniatając, farsz nakładam z lekką górką.
  4. Tak przygotowaną paprykę układam w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanie papryki:
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam.
  2. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:).
Faszerowana papryka z pomidorami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







1 komentarz :

  1. rewelacja! chętnie wracam do tego przepisu! orzechów nie mielę, wydaje mi się, że jest lepiej gdy są drobno pokrojone :) na wierzch każdej papryki układam jeszcze przed pieczeniem po cienkim plasterku mozarelli, fajnie się zapieka :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.