Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z serem –
pierogi ruskie, jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto
spróbować.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 60
– 70 pierogów
na farsz :
500 g białego sera – twarogowego
700 g ugotowanych i wystudzonych
ziemniaków
2 cebule (150 g)
sól , pieprz
masło lub olej do podsmażenia cebuli
na ciasto :
450 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
230 ml wrzątku
1 1/2 łyżki oleju (23 g)
szczypta soli
masło do polania pierogów po
ugotowaniu
maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z przygotowania : Pierogi z serem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto – ciasto
przygotowałam według tego przepisu
Przygotowanie ciasta na pierogi bez jajek
Przygotowanie ciasta na pierogi bez jajek
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
- Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę i mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły.
- Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa (jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie )
- Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu na pierogi :
- Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzany maśle tak żeby ładnie się zrumieniła (około 10 minut).
- W maszynce do mielenia mięsa mielę razem ugotowane ziemniaki i ser (zamiast mielić można przecisnąć przez praskę).
- Do zmielonej masy dodaję podsmażoną cebulę, doprawiam solą (1 dużą szczyptą ) i pierzem (2 duże szczypty) i całość dokładnie mieszam dłonią aby składniki dokładnie się wymieszały.
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – farsz do pierogów jest gotowy .
- Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość
około 2 milimetrów (jak najcieniej).
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki (można szklanką
lub foremką).
- Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach
nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
- Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku) brzeg
mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka –
pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie
wypłynął ze środka .
- Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała.
- Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie
osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
- Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody
gotuję je około 3 minut.
- Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi –
pierogi można polać podsmażonym boczkiem, masłem z cebulką to
już jest kwestia jak lubimy. Można również podać z jogurtem
lub śmietaną .
Pierogi z serem – ruskie są gotowe . Życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo lubię wszelakie pierogi, muszę na weekend sobie zrobić, :)
OdpowiedzUsuńWyszły mi wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
MikiPiki
Bardzo mi miło że pierogi smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pani Ewo, pierogi wyszły naprawdę pyszne. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i miło mi że pierogi smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
A ja robię coś co robiła moja babcia i muszę przyznać, że przy robieniu większej ilości to ułatwia i przyśpiesza sam proces lepienia. Mianowicie wymieszany i doprawiony farsz formuje w "jajeczka" potem przy lepieniu pierogów tylko oblepiam je ciastem. W ten sposób łatwiej określić ile ciasta będzie potrzebne wiadomo ile jest kulek z farszu ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anna Sagan
Uwielbiam Pani przepisy😀 a pierogi wyszły pyszne😋 Polecam🙂❤
OdpowiedzUsuńKolejny raz korzystam z tego przepisu na pierogi - cudo. Zawsze wychodzą idealne, gładkie, cieniutkie ciasto. Bardzo polecam:) Pani Babciu, bardzo dziękuję i Wesołych Świąt życzę:))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydaje a pierogi smakują. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za życzenia 💖 💖 💖
UsuńDziekuje bardzo za przepis na wspaniale pierogi.Kocham pierogi i pamietam ich smak z dziecinstwa ,ale nigdy nie potrafilam zrobic dobrego ciasta na pierogi.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i życzę miłego lepienia, i smacznego. Pozdrawiam serdecznie 💗
UsuńPyszne pierogi wyszły:)) Świetne, miękkie ciasto i farsz przepyszny.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam 💕
Cieszę się, że pierogi smakowały. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💗
UsuńDziękuję za wspaniałe filmiki z przepisami, często korzystam i uczę się ciekawych rzeczy.Zastanawia mnie różnica w ciastach na pierogi, czy skład ciasta nie może być jeden uniwersalny do uszek, pierogów słodkich i słonych? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń