Nowe Przepisy

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z serem – pierogi ruskie , jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto spróbować :).

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 60 – 70 pierogów

na farsz :
500 g białego sera – twarogowego
700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
2 cebule (150 g)
sól , pieprz
masło lub olej do podsmażenia cebuli

na ciasto :
450 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
230 ml wrzątku
1 1/2 łyżki oleju (23 g)
szczypta soli

masło do polania pierogów po ugotowaniu
maszynka do mielenia mięsa

Link do filmu z przygotowania : Pierogów z serem 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto – ciasto przygotowałam według tego przepisu
  1. Do miski wsypuję mąkę dodaję sól , olej i wrzącą wodę
  2. Na początku wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły
  3. Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie )
  4. Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby odpoczęło
Przygotowanie farszu na pierogi :
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzany maśle tak żeby ładnie się zrumieniła ( około 10 minut ) .
  2. W maszynce do mielenia mięsa mielę razem ugotowane ziemniaki i ser (zamiast mielić można przecisnąć przez praskę ) .
  3. Do zmielonej masy dodaję podsmażoną cebulę , doprawiam solą (1 dużą szczyptą ) i pierzem ( 2 duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam dłonią aby składniki dokładnie się wymieszały . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – farsz do pierogów jest gotowy .
Lepienie i gotowanie pierogów :
  1. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 1 - 2 milimetrów (jak najcieniej ).
  2. Z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką )
  3. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
  4. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .\
  5. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała.
  6. Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
  7. Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut.
  8. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi – pierogi można polać podsmażonym boczkiem , masłem z cebulką to już jest kwestia jak lubimy . Można również podać z jogurtem lub śmietaną .
Pierogi z serem – ruskie są gotowe . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa







7 komentarzy :

  1. Bardzo lubię wszelakie pierogi, muszę na weekend sobie zrobić, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierożki ruskie są bardzo smaczne - choć to na pewno kwestia gustu. Świetnie napisany wpis, bardzo rzeczowo jak zrobić te przepyszne zdanie. Sama często robię takie dania i polecam wszystkim takie do spróbowania z skwarkami http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/

    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, tradycyjne pierogi ruskie z zasmażką :D Aż mam ochotę zrobić :D Polecam też tą wersję z ziołami prowansalskimi w środku. Są pyszne http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/ruskie-pierogi-7/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły mi wspaniałe :)
    Pozdrawiam
    MikiPiki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że pierogi smakowały
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Pani Ewo, pierogi wyszły naprawdę pyszne. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i miło mi że pierogi smakowały
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.