Nowe Przepisy

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie

pierogi z serem
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z serem – pierogi ruskie, jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto spróbować.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 60 – 70 pierogów

na farsz :
500 g białego sera – twarogowego
700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
2 cebule (150 g)
sól , pieprz
masło lub olej do podsmażenia cebuli

na ciasto :
450 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
230 ml wrzątku
1 1/2 łyżki oleju (23 g)
szczypta soli

masło do polania pierogów po ugotowaniu
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania : Pierogi z serem


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ciasto – ciasto przygotowałam według tego przepisu
 Przygotowanie ciasta na pierogi bez jajek 
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
  1. Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę i mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły.
  2. Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa (jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie )
  3. Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu na pierogi :
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzany maśle tak żeby ładnie się zrumieniła (około 10 minut).
  1. W maszynce do mielenia mięsa mielę razem ugotowane ziemniaki i ser (zamiast mielić można przecisnąć przez praskę).
  1. Do zmielonej masy dodaję podsmażoną cebulę, doprawiam solą (1 dużą szczyptą ) i pierzem (2 duże szczypty) i całość dokładnie mieszam dłonią aby składniki dokładnie się wymieszały. 
  2. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – farsz do pierogów jest gotowy .

Lepienie i gotowanie pierogów :
  1. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów (jak najcieniej).
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki (można szklanką lub foremką).
  3. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
  4. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .
  1. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała.
  1. Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
  2. Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut.
  3. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi – pierogi można polać podsmażonym boczkiem, masłem z cebulką to już jest kwestia jak lubimy. Można również podać z jogurtem lub śmietaną .
Pierogi z serem – ruskie są gotowe . Życzę smacznego. 
Pozdrawiam Babcia Ewa

5 komentarzy :

  1. Bardzo lubię wszelakie pierogi, muszę na weekend sobie zrobić, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły mi wspaniałe :)
    Pozdrawiam
    MikiPiki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że pierogi smakowały
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Pani Ewo, pierogi wyszły naprawdę pyszne. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i miło mi że pierogi smakowały
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.