Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszny domowy dżem z wiśni. Jest bardzo smaczny, gęsty i z
kawałkami wiśni, w smaku jest lekko winny. Polecam wypróbować
przepis i przygotować kilka słoiczków na zimę.
Jak
już pisałam przy dżemie truskawkowym to i tutaj napiszę że
wydaje mi się że jest zdrowszy od sklepowych ponieważ nie zawiera
żadnych konserwantów i substancji słodzących takich jak :
cyklaminian sodu, sacharynian sodu, acesulfam K, aspartam .
Oraz
jest przygotowany ze świeżych wiśni a nie z koncentratu który
jest rozprowadzany w wodzie i substancjach zagęszczających i w
sumie wychodzi z 40g owoców 100g gotowego dżemu sklepowego. A są
też dżemy gdzie z 10g wychodzi 100g dżemu.
Wiem
że wiele osób uważa że cukier to zło, więc można go zastąpić
innymi naturalnymi słodzikami, osoby zainteresowane na pewno będą
wiedziały jakimi na przykład stewią .
Oczywiście
według mnie jeżeli dzieci nie jedzą dużo słodyczy, chrupek i nie
piją litrami kolorowych wód gazowanych to kilka łyżeczek dżemu
wiśniowego z cukrem nie powinno naszym pociechom zaszkodzić :)
ale to jest tylko moja opinia.
Będziemy
potrzebować:
z
podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu
1
kg wydrylowanych wiśni
500
g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu
skórka
z jednej cytryny
sok
z jednej cytryny około 50 ml
Link
do filmu z przygotowania: Dżem z wiśni
Przygotowanie:
- Wiśnie dokładnie płuczę i dryluję.
- Wydrylowane wiśnie przekładam do garnka dodaję, cukier, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny.
- Całość mieszam i garnek odstawiam na około 2 godziny żeby wiśnie puściły sok.
Po
około 2 godzinach – smażenie dżemu wiśniowego:
- Przed smażeniem z garnka z wiśniami wyjmuję skórki cytryny i je wyrzucam.
- Garnek stawiam na gazie ( nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem przez 120 minut , tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
- Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 120 minutach smażenia.
Test
tak zwanego zimnego talerzyka.
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Końcowe
przygotowanie dżemu wiśniowego :
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
wiśniowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy
go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Zeby on byl gesty dodajemy zelinke?
OdpowiedzUsuńNie dodaję żelfixu ani żelatyny
UsuńJestem bardzo ciekawa po co dodaje się skórę z cytryny do dżemu? I czym można wyparzać cytrynę?
OdpowiedzUsuńDla smaku oraz skórka zawiera dużo pektyn które działają jak naturalny żel fix :) , cytrynę można sparzyć wrzątkiem lub dokładnie umyć pod gorącą bieżącą wodą .
UsuńDroga Babciu, dżem truskawkowy 100% wyszedł przepyszny, więc i wiśniowy będzie z pewnością super bo i wykonanie jego jest bardzo podobne - czekam teraz tylko na wiśnie .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie !
Bardzo mi miło że dżem smakował i mam nadzieję że ten również będzie smakował :).
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam.
OdpowiedzUsuńWydrylowałam właśnie 6 kg wiśni i mam zamiar z całości zrobić dżemik sugerując się powyższym przepisem.
Proszę o podpowiedź jakich proporcji mam użyć. Ile cukru, soku z cytryny, skórki?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam :-)
Ma Pani około 5,3 kg wiśni już po wydrylowaniu to bym tylko przemnożyła składniki razy 5,3 --- 2,6 kg cukru , sok około 250 ml i skórka z pięciu cytryn
UsuńŻyczę udanych przetworów i pozdrawiam serdecznie
Ten komentarz mnie powalił ;-D Pani Sylwio,halo tu Ziemia,proszę pomnożyć wszystko przez 5,będzie jeszcze łatwiej :-)
UsuńDroga Babciu a jeśli wydrylowane wiśnie zasypałam cukrem i tak już stoją 12 godzin (bo nie mogę się zdecydować czy sok czy dżem czy jedno i drugie) to moge teraz je smażyć? I jak sie później pozbyć owoców bo uwielbiam dżemy bez nich :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Wnuczka
Najlepiej przetrzeć przez sito. Proponuję podzielić wiśnie na pół z połowy zrobić dżem a z drugiej sok wiśniowy:).
UsuńPozdrawiam serdecznie
A można odlać sok który się wydzielił i z pozostałych wiśni zrobić dżem? czy wtedy również wyjdzie?
UsuńTak wyjdzie
UsuńCzęsto przy dżemach jest napisane żeby zbierać wytworzoną pianę ale dlaczego ??
OdpowiedzUsuńPrzez piane potem pleśnieją dżemy i soki. Dlatego trzeba ją zbierać. Pozdrawiam, M
Usuńrobiłam go wczoraj :) baaaardzo słodki wyszedł, ale jest strasznie pyszny :)))) następnym razem dam troszkę mniej cukru ;)
OdpowiedzUsuńPewnie że można dodać mniej cukru to kwestia gustu, miło mi że dżem smakuje a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Jest Pani najlepsza. Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam Joanna
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię dżemik z Pani przepisu, ale coś mi nie wychodzi, nie wiem co robię źle? Na 4 kg wydrylowanych wiśni użyłam 1,5 kg cukru, sok z 4 cytryn i skórki tak samo. Gotuję już ponad 2 godz., a po teście zimnego talerzyka on nie tężeje. Czy gotować jeszcze dłużej, może mam za mały ogień i za słabo "pyrka". Pozdrawiam
Przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale dopiero co zalogowałam się na bloga, jedynie co mogę poradzić do trzeba gotować dłużej aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. No i z tego co widzę dodała Pani mniej cukru co też powoduje że trzeba dłużej gotować.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dzieki za fajny przepis dostalam 2 kg wisni bede drylowac i robic wg pani wskazówek ;)Irena
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że dżem będzie smakować
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dwa lata temu robiłem identyczny tylko z truskawek. Kiedy raz się spróbuje takiego dżemu, bez żadnych dodatków typu żelfix, nigdy więcej nie chce się wracać do sztucznych dżemów sklepowych.
OdpowiedzUsuńW tym roku będzie z wiśni :) Polecam też z dyni. Pycha.
Zrobiłam dżem z tego przepisu,gotowałam przez dwa dni bo po pierwszym był za rzadki, niestety w drugim dniu jak spróbowałam dżem okazał się gorzki, co jest powodem tego? Podejrzewam że cytryna musiała być gorzka i zepsuła smak? No bo co innego? Innym razem zrobię bez cytryny.
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie rozumiem tego do końca robię ten dżem tak jak w przepisie i po około 120 minutach gotowania mam dżem po wystudzeniu taki jak na filmiku. Niema konsystencji jak galaretka ale też nie jest rzadki a na pewno nie gorzki.
UsuńSkórka nie daje goryczy, dodaję ją tylko do moczenia i wyjmuję przed smażeniem. Po za tym skórkę z cytryny dodaje się do ciast `aby dodać aromatu i smaku
Mam wrażenie, że tak długa obróbka termiczna powoduje zniszczenie sporej ilości witamin zawartych w wiśniach. Na pewno dżem jest pyszny ale ma mniej witamin.
OdpowiedzUsuńCzasem robię tylko konfiturę. Duże ilości drylowanych wisienek sokowych układam w wyprażonych słoikach. Na każdą warstwę (ok3 cm) sypię cukier, wg uznania. Ja nie daję dużo cukru. Tak przygotowane pasteryzuję 35 minut (od zagotowania wody i dalej się powoli gotują słoiki. Po tym czasie wyjmuję słoje (mam taki uchwyt do wyjmowania by się nie poparzyć). Tak zrobione wisienki mogą stać nawet 3 lata w ciemnym miejscu. Zimą po odcedzeniu soku (wody tam nie ma) smaczne wisienki i jędrne daję do ciast. Pasteryzowanie takie nie niszczy witamin, trwa krócej niż smażenie...pozdrawiam
Jutro będę robiła wiśnie żelowane. Tak samo jak wiśnie w cukrze robię maliny, wspaniale się utrzymują i nie tracą aromatu...
To nie konfitury, tylko owoce w soku własnym. Różnica zasadnicza w smaku samych owoców i w smaku i konsystencji płynu. W konfiturach to jest syro a nie sok. Konfitury muszą być gotowane kilka razy z przerwami, żeby owoce nasiąknęły syropem tworzącym się podczas smażenia.
Usuńa czy można dodać limonki zamiast cytrynki do dżemu
OdpowiedzUsuńTak można
Usuńmam pytanko a czy z gorzka czekolada i z laska wanilli bedzie tez mozna zrobic ten dzemik
OdpowiedzUsuńTak nawet mam gdzieś taki przepis na taki dżem wiśniowy z dodatkiem czekolady, tylko muszę poszukać i jak znajdę to jeszcze dzisiaj spróbuję zrobić. Dziękuję za przypomnienie
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Chciałam bardzo podziękować za przepisy
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowo
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Robiłem ten dżem w ubiegły piątek, dzisiaj robię po raz kolejny bo mam sporo wiśni. Robiłem również w piątek z gorzką czekoladą i papryczką chili. Obie wersje po prostu niebo w gębie. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ czekoladą również robiłam ostatnio dżem wiśniowy ale papryczki nie próbowałam dodawać, będę musiała kiedyś spróbować przygotować taki dżem. Bardzo mi miło że przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobiłam dżem według przepisu i wyszedł pyszny.Dziękuję za przepis .
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i miło mi że przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Powiedzcie mi drodzy Państwo, bo robię dziś po raz drugi i dżem nie wychodzi. Robię wszystko zgodnie z przepisem. Dziś dodałam nawet więcej cukru, a mimo to wydziela się coraz więcej soku i dżem nie gęstnieje, a wręcz przeciwnie. Nawet po dłuższym czasie gotowania. W końcu odlałam sok, zostawiając niewielką ilość wygotowanych wiśni i wtedy siłą rzeczy zgęstniało. Ale, z 3,5kg wiśni uzyskałam 900 ml dżemu, za to soku około 1,5l. Czy to wina wisni? Kupiłam specjalnie duże, czarne i mięsiste.... Ula
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka dżemów od pani z blogu i każdy wychodzi smaczny i dobry, ostatnio nawet się skusiłam na dżem czekoladowy i zrobiłam kilka słoiczków dla dzieci, no i świetny jest nawet mi smakuje chociaż nie przepadam za słodkościami
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się że dżemy smakują a przepisy się przydają. Jeszcze raz dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńAż żałuję, że przegapiłam wiśnie... czekam do następnego lata, a przepis na pewno wykorzystam! Pozdrawiam i czekam na inne :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba a czas tak szybko leci że zanim się obejrzymy to będzie lato i kolejny sezon na wiśnie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dzień Dobry. Czy jeśli używam mrożonych owoców i po rozmrożeniu wydzieliły duża ilość soku to smażyć je razem z tym sokiem czy go oddzielić? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna razem z nim smażyć dżem.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Mam pytanko! zapomniałam wyjąć skórki z cytryn i w najlepsze zaczęłam smażenie. Po ok. 20 minutach wyjęłam z garnka i skórki wyrzuciłam. Czy nie będzie problemu aby dżem zgęstniał?
OdpowiedzUsuńNie, nie będzie problemu, dżem zgęstnieje bez problemu.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam czy dżem jak wystygnie to mogę go jutro podgrzać i dać do sloików?
OdpowiedzUsuńTak, nic mu się nie stanie
UsuńBardzo Pani dziękuję za ten przepis. Jest to jeden z najlepszych, jaki znalazłam w internecie. 🙂☺
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam! Rozpoczęłam smażenie wiśni i dopiero znalazłam ten przepis. Cukier uzupełniłam wg przepisu, ale za późno na skórkę. Czy dżem bez skórki zgęstnieje? Mam sporo soku. Czy Pani zdaniem lepiej dla dżemu sok odparować czy odlać? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTak zgęstnieje bez skórki, według mnie lepiej jak odparuje, sam się zredukuje, chociaż też można odlać i za pasteryzować oddzielnie.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super przepis. Zrobiłam dziś z 2 kg wiśni i wyszło mi dokładnie 900ml pysznego dżemu. Dziękuję za taką precyzję i cudowny smak 😀
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńWitam Babciu.
OdpowiedzUsuńCzas start - 2godziny
będą w garze teraz, a potem smażę.
POZDR
Nigdy nie wychodzil mi dobry dżem z wiśni dzisiaj spróbuję ten przepis napisze jaki mi wyszedł
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis jutro smażę Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń