Witam serdecznie
Propozycja na pyszną wieprzowinę
duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem
lub ziemniakami .
Będziemy potrzebować :
1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub
szynki bez kości)
450 g fasolki szparagowej mrożonej lub
świeżej
3 łodygi selera naciowego (200 g)
1 por (150 g)
400 g marchwi
2 strąki papryki czerwonej
2 cebule (150 g)
4 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
100 ml wody
przyprawy :
2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka papryki słodkiej
pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka
ostra)
sól
Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami
Przygotowanie :
- Fasolkę szparagową gotuję - do garnka z wodą daję szczyptę soli ,szczyptę cukru , garnek stawiam na gazie gdy woda się zagotuje wrzucam fasolkę szparagową i od ponownego zagotowania się wody gotuję fasolkę 6 minut . Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
- Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki .
- Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę .
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach .
- Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm .
- Umytego selera kroję w cienkie plasterki .
- Umytego i oczyszczonego z wierzchniej warstwy pora kroję w plasterki .
Końcowe przygotowanie wieprzowiny
duszonej z jarzynami :
- Na dużej patelni lub w rondlu obsmażam przez 10 minut wieprzowinę ( patelnia lub rondel powinny być na tyle duże aby zmieściły się wszystkie składniki ) .
- Po 10 minutach do wieprzowiny dodaję 100 ml wody nakrywam pokrywką i duszę na małym ogniu przez około 30 minut .
Po 30 minutach :
- Do wieprzowiny dodaję wszystkie warzywa , doprawiam przyprawami , dodaję sos sojowy , mieszam i całość duszę jeszcze pod przykryciem około 20 minut . ( pieprz 1 duża szczypta , pieprz cayenne 1 duża szczypta , sól do smaku )
- Pod koniec duszenia sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – wieprzowina duszona z jarzynami jest gotowa .
Tak przygotowaną wieprzowinę podaję
z ryżem lub ziemniakami można również podać z pieczywem . Życzę
smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Lubię takie kolorowe dania, dają dużo możliwości.
OdpowiedzUsuń