Witam serdecznie
Propozycja na pyszne
ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe jest proste do
przygotowania ponieważ nie wymaga wyrabiana, tylko wystarczy
dokładnie wymieszać składniki ciasta w misce. Ciasto jest
wyjątkowo puszyste, delikatne i smaczne także polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania ciasta drożdżowego będziemy potrzebować:
Użyłam foremki o
wymiarach 24 cm x 24 cm
400 g mąki pszennej
(typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
3 żółtka
80 g cukru kryształ
25 g drożdży świeżych
80 g masła –
roztopionego i przestudzonego
2 łyżeczki cukru
waniliowego
szczypta soli
otarta skórka z połowy
cytryny
około 400 g rabarbaru
na kruszonkę:
4 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki cukru
kryształ
2 łyżki masła -
dobrze schłodzonego
Link do filmu z
przepisem : Drożdżowe z rabarbarem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski rozkruszam
drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację )
około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam,
miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około
15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać
się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję : żółtka , mąkę
, cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko , sól i
wszystko dokładnie mieszam.
Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję
rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie
jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota ja robiłam
ręcznie ). Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne
tylko cały czas wyrabiam w misce.
Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką
i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut ,
tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję
rabarbar:
Umyty rabarbar obieram ze skórki i kroję na
mniejsze kawałki – i tyle :)
Końcowe przygotowanie ciasta z rabarbarem:
Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować
tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce .
Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń
smaruję olejem.
Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze
na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę.
Przygotowanie kruszonki :
Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło (dobrze
schłodzone) , składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi
tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie ciasta z rabarbarem:
Na wyrośnięte ciasto układam rabarbar
delikatnie go wciskając, jeden kawałek obok drugiego. Górę
posypuję kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około
55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może
się wahać od 50 minut do 60 minut). Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest
upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest
suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto
odstawiam do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Właśnie nagrzewam piekarnik :) Ale jak kruszonka, to od jakiegoś czasu tylko na gorąco :D Bardziej mi smakuje.
OdpowiedzUsuńA więc życzę udanego wypieku i smacznego.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥