Nowe Przepisy

piątek, 23 stycznia 2015

Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa. Są trochę inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne.

Będziemy potrzebować :

z podanych proporcji wyjdzie około 45 pierogów

na farsz:
500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości)
500 g kapusty kiszonej
1 cebula (100 g)
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól , pieprz , pieprz cayenne
olej do smażenia

masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz

maszynka do mielenia mięsa

Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu :
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:



Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem 


Przygotowanie :
  1. Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania – kapustę zalewam w garnku wodą tak żeby była przykryta, garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję na wolnym ogniu.
  2. Po ugotowaniu kapustę odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie gdy gotuję kapustę przygotuję mięso:
  1. Wypłukane i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki (takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa).
  2. Cebulę kroję w kostkę, czosnek kroję w drobniutką kostkę.

  3. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni obsmażam mięso przez około 10 minut.
  4. Następnie obsmażone mięso razem z sosem przekładam do garnka dodaję cebulę, czosnek, przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól (dużą szczyptę), pieprz (dużą szczyptę ), pieprz cayenne. Dodaję do garnka około 100 ml wody.
  1. Garnek stawiam na gazie i całość duszę pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości mięsa. Na początku sosu (płynu ) jest nie wiele ale po chwili duszenia zrobi się go o wiele więcej. Jeżeli podczas duszenia cały sos by wyparował a mięso nadal było by twarde to należy dodać odrobinę wody i nadal dusić.
  2. Uduszone miękkie mięso przekładam razem z cebulą i czosnkiem do miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia .

Gdy mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek



Końcowe przygotowanie farszu na pierogi i lepienie pierogów :
  1. Wystudzone mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Wystudzoną kapustę mocno odciskam i drobno kroję, pokrojoną dodaję do zmielonego mięsa.
  1. Całość dokładnie mieszam dłonią tak żeby powstała jednolita masa , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz na pierogi jest gotowy.
  2. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 1 milimetra (jak najcieniej).
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki (można szklanką lub foremką)
  4. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
  5. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka.
  1. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała
Gotowanie pierogów:
  1. Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
  2. Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut
  3. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi .
Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem są gotowe . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 

2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.