Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa. Są trochę
inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne.
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 45 pierogów
na
farsz:
500
g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości)
500
g kapusty kiszonej
1
cebula (100 g)
1
ząbek czosnku
1
listek laurowy
2
ziarenka ziela angielskiego
sól
, pieprz , pieprz cayenne
olej
do smażenia
masło
do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz
maszynka
do mielenia mięsa
Ciasto
na pierogi przygotowałam według tego przepisu :
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
Przygotowanie
:
- Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania – kapustę zalewam w garnku wodą tak żeby była przykryta, garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję na wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu kapustę odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
W
tym czasie gdy gotuję kapustę przygotuję mięso:
- Wypłukane i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki (takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa).
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek kroję w drobniutką kostkę.
- Teraz na rozgrzanym oleju na patelni obsmażam mięso przez około 10 minut.
- Następnie obsmażone mięso razem z sosem przekładam do garnka dodaję cebulę, czosnek, przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól (dużą szczyptę), pieprz (dużą szczyptę ), pieprz cayenne. Dodaję do garnka około 100 ml wody.
- Garnek stawiam na gazie i całość duszę pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości mięsa. Na początku sosu (płynu ) jest nie wiele ale po chwili duszenia zrobi się go o wiele więcej. Jeżeli podczas duszenia cały sos by wyparował a mięso nadal było by twarde to należy dodać odrobinę wody i nadal dusić.
- Uduszone miękkie mięso przekładam razem z cebulą i czosnkiem do miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia .
Gdy
mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego
przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek
Końcowe
przygotowanie farszu na pierogi i lepienie pierogów :
- Wystudzone mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa.
- Wystudzoną kapustę mocno odciskam i drobno kroję, pokrojoną dodaję do zmielonego mięsa.
- Całość dokładnie mieszam dłonią tak żeby powstała jednolita masa , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz na pierogi jest gotowy.
- Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość
około 1 milimetra (jak najcieniej).
- Z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki (można szklanką
lub foremką)
- Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach
nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
- Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku) brzeg
mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka –
pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie
wypłynął ze środka.
- Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo
pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały
zanim będę je gotowała
- Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie
osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
- Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody
gotuję je około 3 minut
- Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi .
Pierogi
z kapustą kiszoną i mięsem są gotowe . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Ja ja lubię Babcię Ewę ....
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest mi bardzo miło
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Babcia Ewa ma super przepisy Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńJa również korzystam z przepisów tylko wyłącznie Pani🤗❤
OdpowiedzUsuńSuper przepisy pozdrawiam
OdpowiedzUsuń