Nowe Przepisy

piątek, 23 stycznia 2015

Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa . Są trochę inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 45 pierogów

na farsz:
500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości)
500 g kapusty kiszonej
1 cebula (100 g)
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól , pieprz , pieprz cayenne
olej do smażenia

masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz

maszynka do mielenia mięsa

Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu :

Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem 



Przygotowanie :
  1. Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania – kapustę zalewam w garnku wodą tak żeby była przykryta , garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję na wolnym ogniu .
  2. Po ugotowaniu kapustę odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
W tym czasie gdy gotuję kapustę przygotuję mięso :
  1. Wypłukane i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki ( takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa ) .
  2. Cebulę kroję w kostkę .
  3. Czosnek kroję w drobniutką kostkę .
  4. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni obsmażam mięso przez około 10 minut .
  5. Następnie obsmażone mięso razem z sosem przekładam do garnka dodaję cebulę , czosnek , przyprawy : listek laurowy , ziele angielskie , sól ( dużą szczyptę ) , pieprz (dużą szczyptę ) , pieprz cayenne . Dodaję do garnka około 100 ml wody
  6. Garnek stawiam na gazie i całość duszę pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości mięsa . Na początku sosu ( płynu ) jest nie wiele ale po chwili duszenia zrobi się go o wiele więcej . Jeżeli podczas duszenia cały sos by wyparował a mięso nadal było by twarde to należy dodać odrobinę wody i nadal dusić .
  7. Uduszone miękkie mięso przekładam razem z cebulą i czosnkiem do miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia .

Gdy mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek


Końcowe przygotowanie farszu na pierogi i lepienie pierogów :
  1. Wystudzone mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa .
  2. Wystudzoną kapustę mocno odciskam i drobno kroję , pokrojoną dodaję do zmielonego mięsa .
  3. Całość dokładnie mieszam dłonią tak żeby powstała jednolita masa , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz na pierogi jest gotowy .
  4. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 1 milimetra (jak najcieniej ).
  5. Z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką )
  6. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
  7. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .
  8. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała
Gotowanie pierogów :
  1. Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
  2. Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut
  3. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi .
Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem są gotowe . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 






2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.