Nowe Przepisy

wtorek, 24 stycznia 2017

Ciasto na Pierogi z Mąki Pełnoziarnistej

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Witam serdecznie
Propozycja na ciasto na pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, ciasto jest bardzo smaczne, łatwo się z niego lepi pierogi. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować:
Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 45 szt pierogów

400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
170 ml wrzątku ( 170 g)
1 jajko ( L)
2 łyżki oleju (około 30 ml)
1 łyżeczka soli

informacja:
Ciasto robiłam z różnych rodzai mąki i w każdym przypadku użyłam tej samej ilości wody, testowałam na mące pszennej pełnoziarnistej z Lubella oraz na mące z Lidla typ 1850


Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej



Przygotowanie:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się połączą sprawdzam czy ciasto nie jest za suche, gdyby było to dodaję odrobinę gorącej wody i nadal mieszam. Na koniec do ciasta dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby jajko połączyło się z ciastem.


Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 4 minuty, aż stanie się gładkie, lśniące i elastyczne.

Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski i nakryć ściereczką.




Po 30 minutach:
Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 2-3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i lepię pierogi.


Pierogi z takim rodzajem ciasta gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, pierogi wrzucam do gotującej się wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 3 minut.


Życzę udanego lepienia pierogów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

Polecam również zobaczyć przepisy na ciasta na pierogi z jajkiem i bez jajka, link poniżej.

     
        Ciasto na pierogi bez jajek                      Ciasto na pierogi z jajkiem 

8 komentarzy :

  1. Kocham zdrowsze potrawy, ale pierogów z mąki pełnoziarnistej jeszcze nie robiłam. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc trzeba spróbować, pierogi z tym ciastem są bardzo smaczne
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Ostatnio byłam zmuszona zrobić pierogi pół na pół z mąki pełnoziarnistej i uważam, że to najlepsze połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samej mąki pełnoziarnistej ciasto jest również bardzo smaczne, polecam spróbować
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się podoba
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Nie bardzo jestem przekonana do przetworów pełnoziarnistych, ale ze względu na ich zalety skorzystałam z przepisu na ciasto zrobiłam dzisiaj pierogi z pszennej mąki pełnoziarnistej i farszu z mięsa z rosołu. Kilka nie było całych, ale ogólnie wyszły smaczne. Polecam przepis. Będę z niego korzystać.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.