Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
smaczne pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem, pierogi zrobiłam w
wersji zdrowszej bo z ciastem z mąki pełnoziarnistej ale możemy je
przygotować ze zwykłym ciastem z mąki pszennej. Polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania pierogów z kaszą
jaglaną będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 45
szt pierogów
200 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
200 g twarogu (chudego, półtłustego
lub tłustego)
1 cebula (około 100 g)
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia lub masło
Pierogi możemy przygotować z różnego
rodzaju ciasta, ja akurat tym razem ciasto przygotowałam z mąki
pszennej pełnoziarnistej. Na końcu wpisu umieszczę linki do
przepisów na inne ciasta na pierogi.
Ciasto na pierogi:
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
170 ml wrzątku ( 170 g)
1 jajko ( L)
2 łyżki oleju (około 30 ml)
1 łyżeczka soli
Link do filmu z przygotowania: Pierogi z kaszą jaglaną
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuję według
przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i odstawiam do
wystudzenia.
Cebulę kroję w drobną kostkę i
smażę na rozgrzanym oleju lub maśle przez kilka minut tak aby
cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła.
Teraz wystudzoną kaszę przekładam do
miski, dodaję cebulę, ser, doprawiam solą i pieprzem i całość
dokładnie mieszam ręką. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam – farsz
jest gotowy.
Przygotowanie ciasta (na końcu posta
podałam linki na przepisy do innych rodzai ciast):
Do miski przesypuję mąkę, dodaję
szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą
łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki
wstępnie się połączą sprawdzam czy ciasto nie jest za suche,
gdyby było to dodaję odrobinę gorącej wody i nadal mieszam. Na
koniec do ciasta dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam tak
aby jajko połączyło się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat i
wyrabiam przez około 4 minuty, aż stanie się gładkie, lśniące i
elastyczne.
Wyrobione ciasto zawijam w folię
spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut
aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski
i nakryć ściereczką.
Po 30 minutach:
Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko
podsypanym mąką na grubość około 2-3 milimetrów. Z
rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i
lepię pierogi. Skrawki ciasta ponownie zagniatam, rozwałkowuję i
wykrawam krążki.
Lepienie i gotowanie pierogów:
Krążki ciasta nakrywam ściereczką
aby nie obsychały i lepię pierogi. Palcami delikatnie rozciągam
krążek ciasta i nakładam farsz, następnie mocno zlepiam. Pierogi
układam na ściereczce lub na blacie lekko podsypanym mąką.
Tak przygotowane pierogi gotuję w
lekko osolonej z dodatkiem oleju wodzie, pierogi wrzucam partiami do
gotującej się wody i gotuję od momentu ponownego zagotowania
wody około 3 minut.
Ugotowane pierogi możemy polać
roztopionym masłem lub tym czym lubimy.
Pierogi z kaszą jaglaną są gotowe,
można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Polecam również zobaczyć przepisy na ciasta na pierogi z jajkiem i bez jajka oraz z mąki pszennej pełnoziarnistej, link poniżej (należy kliknąć na zdjęcie) .
Ciasto na pierogi bez jajek Ciasto na pierogi z jajkiem
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Wykorzystałam Pani pomysł na farsz i upiekłam z nim pierożki z ciasta francuskiego, farsz jest wspaniały, b. smaczny i szybko się go robi. Dziękuję za przepis, pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się że farsz smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pierogi bardzo smaczne ! Używam też do farszu kaszy gryczanej zamiast jaglanej , są b.smaczne Polecam !!
OdpowiedzUsuńZ kaszą gryczaną pierogi są również bardzo smaczne
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Rewelacyjne pierogi.Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że pierogi smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥