Nowe Przepisy

piątek, 13 stycznia 2017

Gołąbki z Kaszą Jaglaną bez Zawijania

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną bez zawijania. Gołąbki są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i zdrowe. Polecam wypróbować przepis, gołąbki z kaszą jaglaną powinny każdemu smakować.

Do przygotowania gołąbków z kaszą jaglaną będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 12 gołąbków

200 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
500 g mięsa mielonego z indyka
500 g kapusty włoskiej
200 g cebuli
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenia

na sos:
500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
1 szklanka wody (250 ml)
do smaku: sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Gołąbki z kaszą jaglaną bez zawijania



Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną kaszę odcedzam i odstawiam do
wystudzenia.

Cebulę kroję w drobną kostkę, następnie smażę na rozgrzanym oleju (można usmażyć na maśle) przez około 5 minut, tak aby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła.


Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno kroję, po pokrojeniu kapusty powinno być 500 gramów.

Końcowe przygotowanie gołąbków:
Do pokrojonej kapusty dodaję ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną, dodaję usmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem (dodaję sporo pieprzu ponieważ gołąbki lubię pikantniejsze). Składniki dokładnie wyrabiam ręką w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam.


Naczynie w którym będę układała i zapiekała gołąbki, smaruję niewielką ilością oleju.

Z tak przygotowanej masy formuję dłońmi gołąbki o kształcie kuli i układam w naczyniu.


Przygotowanie sosu:
Do przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.



Zapiekanie gołąbków:
Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam przez 30 minut. Następnie gołąbki polewam całym sosem pomidorowym i zapiekam jeszcze około 60 minut. W sumie gołąbki zapiekam około 90 minut – gołąbki są gotowe.


Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

11 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawie wyglądają. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że gołąbki się podobają
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Pani, Ewo, a ja właśnie miałam ogromną ochotę na gołąbki, ale chciałam obejść się bez ich zawijania. No i proszę! Na taki przepis czekałam i z chęcią go wypróbuję :) Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przepis się przyda i mam nadzieję że gołąbki będą smakować
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Witam,czy zamiast kapusty wloskiej moge dodac kapuste białą?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy czasu pieczenie nie da się skrócić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie co przychodzi mi do głowy, to można podgotować kapustę tak jak w tym przepisie i podczas zapiekania sprawdzać kiedy gołabki będa miękkie.
      https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/04/goabki-bez-zawijania-w-sosie-pomidorowym.html
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Sprawdzone, robiłam już dwa razy-super jak zresztą wiele przepisów Babuni.Gdy zrobiłam pierwszy raz trochę mi sie rozsypywały,wiec następnym razem dodałam jajko,które lekko związało całość i było pysznie.Pozdrawiam serdecznie - Halina K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że gołąbki smakowały i dziękuję za przypomnienie o jajku, bo mogłam o tym wspomnieć w przepisie, jakoś nie pomyślałam. Więc może ten sposób komuś się przyda
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  6. Dzisiaj robiłam pierwszy raz w takiej wersji gołąbki. Wyszły bardzo dobre. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie Hania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i cieszę się że gołąbki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.