Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszne gołąbki z kaszą jaglaną bez zawijania. Gołąbki są
bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i zdrowe. Polecam wypróbować
przepis, gołąbki z kaszą jaglaną powinny każdemu smakować.
Do przygotowania gołąbków z kaszą
jaglaną będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 12
gołąbków
200 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
500 g mięsa mielonego z indyka
500 g kapusty włoskiej
200 g cebuli
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenia
na sos:
500 g przecieru pomidorowego (passata
pomidorowa)
1 szklanka wody (250 ml)
do smaku: sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Gołąbki z kaszą jaglaną bez zawijania
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuję według
przepisu na opakowaniu, ugotowaną kaszę odcedzam i odstawiam do
wystudzenia.
Cebulę kroję w drobną kostkę,
następnie smażę na rozgrzanym oleju (można usmażyć na maśle)
przez około 5 minut, tak aby cebula się zeszkliła ale nie
zrumieniła.
Końcowe przygotowanie gołąbków:
Do pokrojonej kapusty dodaję
ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną, dodaję usmażoną cebulę,
mięso, doprawiam solą i pieprzem (dodaję sporo pieprzu ponieważ
gołąbki lubię pikantniejsze). Składniki dokładnie wyrabiam ręką w
misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam.
Naczynie w którym będę układała i
zapiekała gołąbki, smaruję niewielką ilością oleju.
Z tak przygotowanej masy formuję
dłońmi gołąbki o kształcie kuli i układam w naczyniu.
Przygotowanie sosu:
Do przecieru pomidorowego dodaję wodę,
doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Zapiekanie gołąbków:
Naczynie wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni i zapiekam przez 30 minut. Następnie
gołąbki polewam całym sosem pomidorowym i zapiekam jeszcze około
60 minut. W sumie gołąbki zapiekam około 90 minut – gołąbki są
gotowe.
Gołąbki bez zawijania z kaszą
jaglaną są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Bardzo ciekawie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Miło mi że gołąbki się podobają
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pani, Ewo, a ja właśnie miałam ogromną ochotę na gołąbki, ale chciałam obejść się bez ich zawijania. No i proszę! Na taki przepis czekałam i z chęcią go wypróbuję :) Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się że przepis się przyda i mam nadzieję że gołąbki będą smakować
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam,czy zamiast kapusty wloskiej moge dodac kapuste białą?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Czy czasu pieczenie nie da się skrócić?
OdpowiedzUsuńJedynie co przychodzi mi do głowy, to można podgotować kapustę tak jak w tym przepisie i podczas zapiekania sprawdzać kiedy gołabki będa miękkie.
Usuńhttps://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/04/goabki-bez-zawijania-w-sosie-pomidorowym.html
Pozdrawiam serdecznie
Sprawdzone, robiłam już dwa razy-super jak zresztą wiele przepisów Babuni.Gdy zrobiłam pierwszy raz trochę mi sie rozsypywały,wiec następnym razem dodałam jajko,które lekko związało całość i było pysznie.Pozdrawiam serdecznie - Halina K.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że gołąbki smakowały i dziękuję za przypomnienie o jajku, bo mogłam o tym wspomnieć w przepisie, jakoś nie pomyślałam. Więc może ten sposób komuś się przyda
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Dzisiaj robiłam pierwszy raz w takiej wersji gołąbki. Wyszły bardzo dobre. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie Hania
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się że gołąbki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥