Nowe Przepisy

piątek, 12 grudnia 2014

Przepis na Pierniczki

Pierniczki świąteczne
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierniczki, są wyjątkowo delikatne i puszyste i nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu. Polecam wypróbować przepis na pierniczki.


Do przygotowania pierniczków będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy pierniczków

250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
1 jajko + żółtko
50 g masła roztopionego i przestudzonego (lub margaryny)
50 g miodu płynnego
50 g cukru pudru
1 1/2 łyżeczki kakao ciemnego
1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

możemy dodać gotową przyprawę do piernika

Link do filmu z przygotowania: Pierniczki




Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, przyprawy, kakao, cukier puder, sodę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję jajko + żółtko, roztopione i przestudzone masło, miód i wszystko razem mieszam tak aby składniki wstępnie się połączyły.


Tak połączone składniki wykładam na blat i zagniatam ciasto. Ciasto zagniatam przez kilka minut tak żeby stało się gładkie i lśniące.
Następnie ciasto wkładam do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.


Po 30 minutach:
Ciasto wykładam na blat i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów (jeżeli trudno byłoby rozwałkować ciasto to blat możemy podsypać delikatnie mąką). Z rozwałkowanego ciasta wykrawam pierniczki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Skrawki ciasta ponownie zagniatam, rozwałkowuję i wykrawam pierniczki.

Pieczenie pierniczków:
Blachę z pierniczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 8 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Upieczone pierniczki odstawiam do wystudzenia i dekoruję,


Dekorowanie pierniczków:
Pierniczki możemy dodatkowo udekorować lukrem, polewą lub tym czym lubimy, poniżej podam linki na przepisy do polewy oraz lukru.


Pierniczki są gotowe. Życzę udanych wypieków , miłej zabawy przy dekorowaniu i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa
Porada:
Jeżeli miód mamy gęsty, skrystalizowany to dajemy go razem z masłem do rondelka i razem rozpuszczamy.

18 komentarzy :

  1. Ewunia jak ładnie, tylko je wieszać na choinkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już niedługo zasiądę z córcią do pierników :)
    Twoje wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczki rewelacja zrobiłam na próbe i wyszły ekstra , dziekuje Babciu za przepis
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj z siostrą pierniczkowałyśmy. Przepis rewelacyjny, tylko dodałyśmy mniej kakao, bo nie chciałyśmy tak ciemnych. Super. Dziękuję Babciu. Jesteś moim guru kulinarnym. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A takie wyszły nasze:

    http://krzyzykowe-perypetie.blogspot.com/2016/12/150-stroiki-swieczniki-odsona-2.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepiękne pierniczki ale stroiki jeszcze ładniejsze cudnie wyglądają.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  6. Witam serdecznie. Pytanko: czy z tego przepisu moge zrobic domek piernikowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto nadaje się na domek.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  7. witam serdecznie
    czy należy użyć CAŁEGO opakowania przyprawy do piernika zamiast poszczególnych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dodać około 3 łyżeczek
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  8. CZY CAŁA PRZYPRAWA DO PIERNIKA?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 3 łyżeczek
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  9. witam serdecznie
    czy pierniczki można zrobić 3 lub 4 dni wcześniej, czy zachowają swoją świeżość do świąt? i jak je ewentualnie przechowywać:)
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można zrobić wcześniej, najlepiej włożyć do jakiegoś pojemnika, pudełeczka i nakryć aby nie obsychały.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥

      Usuń
  10. Witam i proszę o poradę co mogłam zrobić źle - ciasto zamiast sprężyste miałam trochę jakby za suche, kruszyło się i rwało przy wałkowaniu
    dziękuję i wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że mogła Pani użyć więcej mąki niż w przepisie lub za mało płynnych składników, lub może jajka były mniejsze.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  11. Witam,mam pytanie ,przed samymi świętami bardzo dużo pracy, kiedy najwcześniej można upiec pierniczki,aby na święta były smaczne? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam je po tygodniu i były smaczne i miękkie. Tylko trzeba je przechowywać w pojemniku, pudełeczku i nakryć aby nie obsychały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.