Witam serdecznie
Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić
lukier, to podzielę się przepisem na lukier królewski oraz lukier
czekoladowy, którym możemy udekorować różnego rodzaju wypieki.
Do przygotowania lukru białego i
kolorowego będziemy potrzebować:
około 150 g cukru pudru (ilość cukru
zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy
przygotować)
1 białko
około
1,5 łyżki soku z cytryny
oraz barwniki spożywcze w proszku lub
płynie
Składniki na lukier czekoladowy:
około 130 g cukru pudru (ilość cukru
zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy
przygotować)
2 łyżki kakao ciemnego
1 białko
około 1 łyżki soku z cytryny
Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy
Przygotowanie:
Lukier przygotowuję z surowego białka,
dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą
wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam do wrzątku na
około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy dwoma łyżkami i wyjmuję.
Następnie białko wybijam do miski,
dodaję cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję.
Cukier dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji.
Czym więcej cukru dodamy tym lukier
będzie gęstszy – lukier jest gotowy.
Przygotowanie lukru czekoladowego:
Jajko przed wybiciem białka dokładnie
myję i zanurzam we wrzątku.
Kakao dodaję do cukru pudru i mieszam
Białko wybijam do miski, dodaję
cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję. Cukier
dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji.
Czym więcej cukru dodamy tym lukier
będzie gęstszy – lukier jest gotowy.
Lukier jest gotowy, tak przygotowanym
lukrem dekorujemy wypieki. Życzę udanych dekoracji.
SUPER, Dzięki
OdpowiedzUsuń