Nowe Przepisy

czwartek, 15 grudnia 2016

Przepis na Lukier Biały Czekoladowy i Kolorowy

Lukier biały kolorowy czekoladowy
Witam serdecznie
Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić lukier, to podzielę się przepisem na lukier królewski oraz lukier czekoladowy, którym możemy udekorować różnego rodzaju wypieki.

Do przygotowania lukru białego i kolorowego będziemy potrzebować:

około 150 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować)
1 białko
około 1,5 łyżki soku z cytryny

oraz barwniki spożywcze w proszku lub płynie

Składniki na lukier czekoladowy:
około 130 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować)
2 łyżki kakao ciemnego
1 białko
około 1 łyżki soku z cytryny


Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy



Przygotowanie:
Lukier przygotowuję z surowego białka, dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam do wrzątku na około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy dwoma łyżkami i wyjmuję.


Następnie białko wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję. Cukier dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji.
Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy – lukier jest gotowy.


Przygotowanie lukru czekoladowego:
Jajko przed wybiciem białka dokładnie myję i zanurzam we wrzątku.
Kakao dodaję do cukru pudru i mieszam
Białko wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję. Cukier dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji.
Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy – lukier jest gotowy.


Lukier jest gotowy, tak przygotowanym lukrem dekorujemy wypieki. Życzę udanych dekoracji.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.