Nowe Przepisy

sobota, 3 października 2015

Sałatka z Czerwonych Pomidorów na Zimę

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną sałatkę z czerwonych pomidorów na zimę, jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania do obiadu.

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie 5 słoików 720 ml

2 kg pomidorów (twardych)
300 g cebuli

na zalewę:
1 litr wody
100 ml octu 10%
4 łyżki cukru (około 60 g)
3 łyżeczki soli (około 25 g)
4 duże listki laurowe
6 goździki
około 10 ziaren pieprzu czarnego

oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonych pomidorów 


Przygotowanie :
  1. Z umytych pomidorów wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję pomidory razem ze skórką w plasterki o grubości około 4-5 milimetrów.
  2. Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
  3. Pokrojone pomidory i cebulę układam warstwowo w słoikach (słoiki należy wcześniej wyparzyć).
Sałatkę mam już ułożoną w słoikach teraz przygotuję zalewę:
  1. Do garnka daję wszystkie składniki zalewy (sól, pieprz, goździki, listki laurowe, ocet, wodę, cukier) i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, gorącą zalewą zaleję pomidory w słoikach.
Końcowe przygotowanie sałatki z czerwonych pomidorów:
  1. Z zalewy wyjmuję listki laurowe i wkładam po kawałku do każdego słoika (jeżeli jest duży listek to kawałek a jak mały to cały ), oraz daję goździka z zalewy i ziarenka pieprzu.
  2. Zalewę wlewam tak aby pomidory w słoiku były przykryte.
  3. Na górę każdego słoika daję po 1 łyżce stołowej oleju.
  4. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
  5. Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.



Pasteryzacja sałatki z czerwonych pomidorów:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 15 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Sałatka z czerwonych pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  








14 komentarzy :

  1. ... polecam, jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i zawiera wiele składników odżywczych, nieodzowna w diecie wymagającej potasu, warto spróbowac, tym bardziej że pomidorki i cebulka z własnej uprawy, zero chemi i nawozów, oprócz tego co leci z nieba, pozdrawiam wszystkich próbujących sztuki kulinarnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sałatka smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Witam,właśnie zaczynam robić,tylko zastanawiają mnie te goździki.
    Czy muszą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie lubimy goździków, to możemy je pominąć i dodać inne zioła, takie jakie lubimy lub nie dodawać wcale.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Właśnie robię:) ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. ja też dziś zrobiłam kilka słoików według Pani przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał, mam nadzieję że sałatka będzie smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. takiej sałatki potrzebowałam , ide robić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że sałatka wyszła
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. czy można pasteryzowac krócej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam że nie, po za tym 15 minut to nie jest długo
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Idę po pomidory, koniecznie mussss to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że sałatka będzie smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.