Nowe Przepisy

sobota, 3 października 2015

Sałatka z Czerwonych Pomidorów na Zimę

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną sałatkę z czerwonych pomidorów na zimę, jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania do obiadu.

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie 5 słoików 720 ml

2 kg pomidorów (twardych)
300 g cebuli

na zalewę:
1 litr wody
100 ml octu 10%
4 łyżki cukru (około 60 g)
3 łyżeczki soli (około 25 g)
4 duże listki laurowe
6 goździki
około 10 ziaren pieprzu czarnego

oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonych pomidorów 


Przygotowanie :
  1. Z umytych pomidorów wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję pomidory razem ze skórką w plasterki o grubości około 4-5 milimetrów.
  2. Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
  3. Pokrojone pomidory i cebulę układam warstwowo w słoikach (słoiki należy wcześniej wyparzyć).
Sałatkę mam już ułożoną w słoikach teraz przygotuję zalewę:
  1. Do garnka daję wszystkie składniki zalewy (sól, pieprz, goździki, listki laurowe, ocet, wodę, cukier) i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, gorącą zalewą zaleję pomidory w słoikach.
Końcowe przygotowanie sałatki z czerwonych pomidorów:
  1. Z zalewy wyjmuję listki laurowe i wkładam po kawałku do każdego słoika (jeżeli jest duży listek to kawałek a jak mały to cały ), oraz daję goździka z zalewy i ziarenka pieprzu.
  2. Zalewę wlewam tak aby pomidory w słoiku były przykryte.
  3. Na górę każdego słoika daję po 1 łyżce stołowej oleju.
  4. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
  5. Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.



Pasteryzacja sałatki z czerwonych pomidorów:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 15 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Sałatka z czerwonych pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  








24 komentarze :

  1. ... polecam, jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i zawiera wiele składników odżywczych, nieodzowna w diecie wymagającej potasu, warto spróbowac, tym bardziej że pomidorki i cebulka z własnej uprawy, zero chemi i nawozów, oprócz tego co leci z nieba, pozdrawiam wszystkich próbujących sztuki kulinarnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sałatka smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Witam,właśnie zaczynam robić,tylko zastanawiają mnie te goździki.
    Czy muszą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie lubimy goździków, to możemy je pominąć i dodać inne zioła, takie jakie lubimy lub nie dodawać wcale.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Właśnie robię:) ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. ja też dziś zrobiłam kilka słoików według Pani przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał, mam nadzieję że sałatka będzie smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. takiej sałatki potrzebowałam , ide robić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że sałatka wyszła
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. czy można pasteryzowac krócej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam że nie, po za tym 15 minut to nie jest długo
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Idę po pomidory, koniecznie mussss to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że sałatka będzie smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Witam, Czy tę sałatkę można odsączyć z zalewy i podać ze śmietaną? W zimie szczególnie taka sałatka smakuje a pomidory są wtedy niejadalne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z niej sałatki ze śmietaną, ale wydaje mi się że po odsączeniu można.

      Usuń
  9. Szukałam przepisu na czerwone pomidory i ten przepis najbardziej mi się spodobał.
    Za parę dni spróbuje i jak będą dobre to zrobię więcej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że sałatka posmakuje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  10. Witam, czy uważa pani że można tą sałatkę zrobić z żółtych pomidorów lub pomieszać czerwone z żółtymi?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  11. a można nie pasteryzować, tylko zalać gorącą zalewą odstawić do góry dnem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bałabym się nie pasteryzować, ponieważ wszystkie składniki są surowe.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Jutro tez sie biore za ta salatke, mam juz papryke i buraczki, dzieki za przepis, na zime jak znalazl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i mam nadzieję, że tak przygotowane pomidory będą Pani smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.