Witam serdecznie
Propozycja na smaczną
sałatkę z czerwonych pomidorów na zimę, jest prosta w
przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania do obiadu.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie 5 słoików 720 ml
2 kg pomidorów (twardych)
300 g cebuli
na zalewę:
1 litr wody
100 ml octu 10%
4 łyżki cukru (około 60
g)
3 łyżeczki soli (około
25 g)
4 duże listki laurowe
6 goździki
około 10 ziaren pieprzu
czarnego
oraz po 1 łyżce oleju do
każdego słoika
Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonych pomidorów
Przygotowanie :
- Z umytych pomidorów wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję pomidory razem ze skórką w plasterki o grubości około 4-5 milimetrów.
- Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
- Pokrojone pomidory i cebulę układam warstwowo w słoikach (słoiki należy wcześniej wyparzyć).
Sałatkę mam już ułożoną
w słoikach teraz przygotuję zalewę:
- Do garnka daję wszystkie składniki zalewy (sól, pieprz, goździki, listki laurowe, ocet, wodę, cukier) i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, gorącą zalewą zaleję pomidory w słoikach.
Końcowe przygotowanie
sałatki z czerwonych pomidorów:
- Z zalewy wyjmuję listki laurowe i wkładam po kawałku do każdego słoika (jeżeli jest duży listek to kawałek a jak mały to cały ), oraz daję goździka z zalewy i ziarenka pieprzu.
- Zalewę wlewam tak aby pomidory w słoiku były przykryte.
- Na górę każdego słoika daję po 1 łyżce stołowej oleju.
- Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
- Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.
Pasteryzacja sałatki z czerwonych pomidorów:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 15 minut.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Sałatka z czerwonych
pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę
udanych przetworów i smacznego.
... polecam, jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i zawiera wiele składników odżywczych, nieodzowna w diecie wymagającej potasu, warto spróbowac, tym bardziej że pomidorki i cebulka z własnej uprawy, zero chemi i nawozów, oprócz tego co leci z nieba, pozdrawiam wszystkich próbujących sztuki kulinarnej.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sałatka smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam,właśnie zaczynam robić,tylko zastanawiają mnie te goździki.
OdpowiedzUsuńCzy muszą być?
Jeżeli nie lubimy goździków, to możemy je pominąć i dodać inne zioła, takie jakie lubimy lub nie dodawać wcale.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Właśnie robię:) ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
ja też dziś zrobiłam kilka słoików według Pani przepisu :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się przydał, mam nadzieję że sałatka będzie smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
takiej sałatki potrzebowałam , ide robić:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że sałatka wyszła
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
czy można pasteryzowac krócej?
OdpowiedzUsuńUważam że nie, po za tym 15 minut to nie jest długo
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Idę po pomidory, koniecznie mussss to zrobić :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że sałatka będzie smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam, Czy tę sałatkę można odsączyć z zalewy i podać ze śmietaną? W zimie szczególnie taka sałatka smakuje a pomidory są wtedy niejadalne
OdpowiedzUsuńNie robiłam z niej sałatki ze śmietaną, ale wydaje mi się że po odsączeniu można.
UsuńSzukałam przepisu na czerwone pomidory i ten przepis najbardziej mi się spodobał.
OdpowiedzUsuńZa parę dni spróbuje i jak będą dobre to zrobię więcej.
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że sałatka posmakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam, czy uważa pani że można tą sałatkę zrobić z żółtych pomidorów lub pomieszać czerwone z żółtymi?
OdpowiedzUsuńAnia
Tak, można użyć żółtych.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
a można nie pasteryzować, tylko zalać gorącą zalewą odstawić do góry dnem?
OdpowiedzUsuńBałabym się nie pasteryzować, ponieważ wszystkie składniki są surowe.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Jutro tez sie biore za ta salatke, mam juz papryke i buraczki, dzieki za przepis, na zime jak znalazl.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i mam nadzieję, że tak przygotowane pomidory będą Pani smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Polecam zrobiłam pyszne dziękuję za przepis pozdrawiam 😁
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszłym roku z tego przepisu. Mojemu tacie tak posmakowala że zadzwonił do mnie z prośbą o przepis. Teraz jestem w trakcie jej przygotowywania.
OdpowiedzUsuńTeż właśnie jestem w trakcie robienia. Jestem ciekawy smaku, gdyż nigdy wcześniej takiego nie robiłem. Pomidorki swoje, pierwszy razy hodowałem i nie mogę się doczekać pierwszego słoiczka 😊
Usuń