Nowe Przepisy

poniedziałek, 10 lutego 2014

Pierogi z Kaszą Gryczaną

Witam Serdecznie
Propozycja na pierogi z kaszą gryczaną, pierogi są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Według mnie pierogi z kaszą gryczaną najlepiej smakują podane ze śmietaną.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów

na farsz:
100 g kaszy gryczanej
300 g sera białego
około 2 łyżek śmietany 12% lub 18%
1 średnia cebula (około 100g)
masło lub olej do podsmażenia cebuli
sól, pieprz

do polania gotowych pierogów według uznania:
masło
śmietana
cebulka podsmażona na maśle


Link do filmu z przygotowania: Pierogi z kaszą gryczaną


Przygotowanie:
W tym wpisie nie będę opisywała przygotowania ciasta tylko podam linki do wpisów gdzie jest dokładnie opisane jak przygotowuję ciasto na pierogi:

lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:

Przygotowanie farszu:
  1. Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni na rozgrzanym maśle (lub oleju) tak aby się zrumieniła.
  1. Teraz do miski przekładam biały ser, dodaję około 2 łyżek śmietany (ilość śmietany zależy jak suchy mamy biały ser) i dokładnie ucieram widelcem.
  2. Do utartego białego sera dodaję kaszę gryczaną, cebulę doprawiam sola, pieprzem i całość bardzo dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.

Teraz przygotowuję jedno z dwóch ciast na pierogi według przepisu podanego powyżej.


Końcowe przygotowanie pierogów z kaszy gryczanej:
  1. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam za pomocą szklanki lub foremki krążki – skrawki ciasta które pozostaną z wykrawania ponownie zagniatam i znowu rozwałkowuję.
  2. Wycięte krążki nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało gdy będę lepiła pierogi.
  1. Krążek ciasta biorę w palce i delikatnie rozciągam, następnie nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam dokładnie pieroga.
  2. Gotowe pierogi układam na ściereczce (można ułożyć na blacie podsypanym mąką) i nakrywam ściereczką żeby nie obsychały.
Gotowanie pierogów:
  1. Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję około 1 łyżki soli i około 2 łyżek oleju (powinno być tyle wody aby pierogi swobodnie pływały).
  1. Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wrzucam partiami pierogi, pierogi gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 3 minuty od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
  2. Ugotowane pierogi wyjmuję z wody łyżką cedzakową.
Pierogi z kaszą gryczaną są gotowe można je przed podaniem polać roztopionym masłem, podać ze śmietaną lub podsmażoną cebulką na maśle to już jest kwestia gustu. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

3 komentarze :

  1. wyśmienite pierożki :-)

    www.hotelowerecenzje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam dziś będę robiła te pierogi:) Po zjedzeniu napisze jak mi wyszły:) Bardzo fajne przepisy na tym blogu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.