Witam Serdecznie
Propozycja na pierogi z kaszą
gryczaną, pierogi są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Według mnie pierogi z kaszą gryczaną najlepiej smakują podane ze
śmietaną.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40
pierogów
na farsz:
100 g kaszy gryczanej
300 g sera białego
około 2 łyżek śmietany 12% lub 18%
1 średnia cebula (około 100g)
masło lub olej do podsmażenia cebuli
sól, pieprz
do polania gotowych pierogów według
uznania:
masło
śmietana
cebulka podsmażona na maśle
Link do filmu z przygotowania: Pierogi z kaszą gryczaną
Przygotowanie:
W tym wpisie nie będę opisywała
przygotowania ciasta tylko podam linki do wpisów gdzie jest
dokładnie opisane jak przygotowuję ciasto na pierogi:
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
Przygotowanie farszu:
- Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia.
- Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni na rozgrzanym maśle (lub oleju) tak aby się zrumieniła.
- Teraz do miski przekładam biały ser, dodaję około 2 łyżek śmietany (ilość śmietany zależy jak suchy mamy biały ser) i dokładnie ucieram widelcem.
- Do utartego białego sera dodaję kaszę gryczaną, cebulę doprawiam sola, pieprzem i całość bardzo dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Teraz przygotowuję jedno z dwóch
ciast na pierogi według przepisu podanego powyżej.
Końcowe przygotowanie pierogów z
kaszy gryczanej:
- Ciasto rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam za pomocą szklanki lub foremki krążki – skrawki ciasta które pozostaną z wykrawania ponownie zagniatam i znowu rozwałkowuję.
- Wycięte krążki nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało gdy będę lepiła pierogi.
- Krążek ciasta biorę w palce i delikatnie rozciągam, następnie nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam dokładnie pieroga.
- Gotowe pierogi układam na ściereczce (można ułożyć na blacie podsypanym mąką) i nakrywam ściereczką żeby nie obsychały.
Gotowanie pierogów:
- Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję około 1 łyżki soli i około 2 łyżek oleju (powinno być tyle wody aby pierogi swobodnie pływały).
- Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wrzucam partiami pierogi, pierogi gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 3 minuty od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
- Ugotowane pierogi wyjmuję z wody łyżką cedzakową.
Pierogi z kaszą gryczaną są gotowe
można je przed podaniem polać roztopionym masłem, podać ze
śmietaną lub podsmażoną cebulką na maśle to już jest kwestia
gustu. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
bardzo smaczne takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuńwyśmienite pierożki :-)
OdpowiedzUsuńwww.hotelowerecenzje.blogspot.com
Witam dziś będę robiła te pierogi:) Po zjedzeniu napisze jak mi wyszły:) Bardzo fajne przepisy na tym blogu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń