Witam
serdecznie
Propozycja
na surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej z porem . Jest bardzo
smaczna , szybka w przygotowaniu i pasuje do wielu potraw .
Będziemy
potrzebować :
1
kapusta pekińska ( około 500 – 600 g)
1
jabłko ( około 300 g)
1
por (biała część )
1
łyżka soku z cytryny
na
sos:
5
łyżek oleju
2
łyżki octu winnego jabłkowego
1
łyżeczka miodu
szczypta
kminku mielonego
szczypta
tymianku
sól
Link do filmu z przygotowania : Surówka z kapusty pekińskiej
Przygotowanie
:
- Umytą i osuszoną kapustę pekińską drobno szatkuję i daję do miski .
- Oczyszczoną białą część pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki i dodaję do kapusty pekińskiej .
- Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach , starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do miski z kapustą pekińską i porem .
- Teraz przygotuję sos : do miseczki daję olej , ocet winny , łyżeczkę miodu , kminek , tymianek , dużą szczyptę soli i całość dokładnie mieszam .
- Sosem polewam surówkę i mieszam .
- Tak przygotowaną surówkę odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem .
Surówka
z kapusty pekińskiej z porem jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Dzieki za wspaniale przepisy w sam raz na jutro :):)
OdpowiedzUsuńPycha suróweczka,miałam do kurczaka pieczonego.Mniam!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super surówka do obiadu Dziękuję bardzo .
OdpowiedzUsuń