Witam serdecznie
Propozycja na prosty w przygotowaniu
pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować
przepis.
Będziemy potrzebować :
1 kg mięsa wieprzowego
300 g wątróbek drobiowych lub
wieprzowych
200 g boczku gotowanego
300 g pieczarek
200 g cebuli
2 jajka
50 g bułki tartej
kawałek korzenia selera (80 g)
2 marchewki (150 g)
1 korzeń pietruszki (100 g)
przyprawy :
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku : sól , pieprz ,
pieprz cayenne (papryka ostra)
olej do smażenia
foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8
cm lub mała foremka do ciasta
maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso:
- Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki, takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa. Pokrojone daję do garnka.
- Do garnka z mięsem dodaję obrane i umyte warzywa: marchew, seler, pietruszkę.
- Całość zalewam wodą tak żeby mięso i warzywa były przykryte, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia.
- Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać).
Mięso się gotuje w tym czasie
przygotuję pozostałe składniki pasztetu:
- Cebulę kroję w kostkę.
- Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli.
- Cebulę i pieczarki smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 15 minut.
- Następnie wypłukaną i osączoną wątróbkę obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 3 minuty (często mieszając).
Końcowe przygotowanie pasztetu:
- W maszynce do mielenia mięsa mielę razem: ugotowane mięso, marchew, pietruszkę, seler, usmażoną cebulę i pieczarki, boczek, wątróbkę.
- Do zmielonej masy dodaję jajka, bułkę tartą , zioła prowansalskie, paprykę słodką, sól (dwie duże szczypty), pieprz (2 dwie duże szczypty), pieprz cayenne ( 1 dużą szczyptę ).
- Całość dokładnie mieszam dłonią lub łyżką tak żeby składniki dobrze się wymieszały.
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.
Pieczenie pasztetu:
- Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną, masłem) i obsypuję bułką tartą.
- Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając.
- Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia, wystudzony wyjmuję z foremki.
Pasztet domowy z pieczarkami jest
gotowy .Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
pasztety domowe to jest rarytas :) pysznie wyglada;)
OdpowiedzUsuńWspaniały pasztet
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl
Popełniony :) ale jeszcze gorący.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że smakował
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pasztet wyszedł wspaniały ! Wszystkim w święta bardzo smakował. Dziękuję za świetne przepisy pani Ewo !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że pasztet smakował a przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wszystkie Pani przepisy są super i wszystko wychodzi na 100%, dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i dziękuję za miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥