Witam serdecznie
Propozycja
na pyszny domowy dżem z brzoskwiń. Jest bardzo smaczny, słodki ale
nie za słodki taki w sam raz, pięknie pachnie no i kto go próbował
to mu smakował:). Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka
słoiczków na zimę.
Pisałam
to również przy innych moich dżemach więc i tutaj to napiszę,
wydaje mi się że dżem z brzoskwiń robiony w domu jest zdrowszy od
sklepowych ponieważ nie zawiera żadnych konserwantów i substancji
słodzących takich jak : cyklaminian sodu, sacharynian sodu,
acesulfam K, aspartam .
Oraz
jest przygotowany ze świeżych brzoskwiń a nie z koncentratu który
jest rozprowadzany w wodzie i substancjach zagęszczających i w
sumie wychodzi z 40g owoców 100g gotowego dżemu sklepowego. A są
też dżemy gdzie z 10g wychodzi 100g dżemu.
Wiem
że wiele osób uważa że cukier to zło, więc można go zastąpić
innymi naturalnymi słodzikami, osoby zainteresowane na pewno będą
wiedziały jakimi na przykład stewią .
Oczywiście
według mnie jeżeli dzieci nie jedzą dużo słodyczy, chrupek i nie
piją litrami kolorowych wód gazowanych to kilka łyżeczek dżemu z
brzoskwiń z cukrem nie powinno naszym pociechom zaszkodzić :)
ale to jest tylko moja opinia.
Będziemy
potrzebować:
z
podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu brzoskwiniowego
1200
g brzoskwiń przed drylowaniem
400
g cukru
sok
wyciśnięty z jednej cytryny około 50 ml
blender
kilka
słoiczków
garnek
Link
do filmu z przygotowania: Dżem z brzoskwiń bez żelfixu
Przygotowanie:
- Najpierw obiorę brzoskwinie ze skórki, aby łatwiej było je obrać wkładam brzoskwinie do wrzątku i odstawiam na około 2-3 minuty. (Po włożeniu brzoskwiń do wody, garnka nie podgrzewam, gaz mam wyłączony).
- Brzoskwinie możemy również obrać nożem, bez wcześniejszego sparzenia.
- Obrane brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka.
- Tak przygotowane brzoskwinie rozdrabniam blenderem na jednolitą masę.
- Następnie do brzoskwiń dodaję cukier, sok z cytryny i mieszam. Garnek stawiam na gazie i smażę dżem brzoskwiniowy.
- Gdy dżem się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem przez około 60 – 65 minut, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
- Długość smażenia dżemu brzoskwiniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 60 minutach smażenia. Nie jest on aż tak gęsty jak byśmy dodali żelfix ale akurat taka konsystencja dżemu brzoskwiniowego wydaje mi się najodpowiedniejsza, zawsze możemy smażyć dłużej aby uzyskać gęstszy dżem.
Test
tak zwanego zimnego talerzyka.
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Końcowe
przygotowanie dżemu brzoskwiniowego:
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
z brzoskwiń jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to
możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Zrobiłam, co prawda dodałam troszkę mniej cukru, bo brzoskwinie były domowe, ale wyszedł pyszny! Teraz przymierzam się do brzoskwiń w zalewie(również z Twojej strony).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Babciu Ewo
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są świetne. Zrobiłam już śliwki i brzoskwinie a jutro będę robiła buraczki z papryką.
Czy mogła byś jeszcze dodać przepis na konfiturę z żurawiny.
Dziękuje za wszystkie miłe słowa
UsuńZnalazłam kilka przepisów na dżem z żurawin można je znaleźć pod tym linkiem , (sama niestety nie robiłam bo nie mam żurawin ale może któryś przepis się przyda :)
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/09/dzem-z-zurawin.html
Dziekuje :-) nie wiedziałam jak pozbyć sie skórki :-)Ewa
UsuńZnalazłam Twój przepis na dżem - dostałam dzisiaj brzoskwinie od sąsiadki - dojrzałe i mniej - zaraz biorę się za gotowanie :) Dziękuje za przepis i pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować Twojego przepisu bo mam całą reklamówkę brzoskwiń z działki :)
OdpowiedzUsuńDzem wyszedl pyszny,d.ziekuje
OdpowiedzUsuńDziękujemy za przepis :)
OdpowiedzUsuńna naszym blogu umieściliśmy linka do tego przepisu :)
http://biesydwa.blogspot.com/2013/09/dzem-brzoskwiniowy.html
i pozdrawiamy
BIESY DWA :)
wlasnie zabieram sie do gotowania dzemu to juz 2 tura a brzoskwin na drzewie jeszcze sporo, Babciu Ewo pysznosci i wielkie podziekowania za Twoje przepisy bede bardzo czesto z nich korzystac, pozdrawiam serdecznie tez babcia i tez Ewa :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i również ciepło pozdrawiam :)
UsuńJa już dżem robiłam, dodałam mniej cukru + żelfix wyszedł bardzo pyszny. POLECAM
OdpowiedzUsuńdżem przepyszny ale zdecydowanie za słodki, dałam 300g cukru a nie 400g a i tak jest zbyt słodki.Następnym razem dam jeszcze mniej i będzie idealny.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja wlasnie dzis zrobiłam i wyszedl super tw smaku tylko za zadki jaki jest powud tego moze powinnam dłuzej gotowac???
OdpowiedzUsuńoj nie napisałam o tym ale czym dłużej gotujemy tym robi się gęstszy
UsuńWspaniały przepis i inne zresztą również. Będę przygotowywać dżemik w najbliższej przyszłości:) Strasznie się cieszę, że znalazłam tego bloga. Subskrybuję na YT i lubię na FB. Bardzo dziękuję za kulinarne instrukcje i serdecznie pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis się przydał i dziękuję bardzo za miłe słowa .
Usuńpozdrawiam serdecznie
Właśnie zaczynam gotować dżemik z twojego przepisu brzoskwinki z REWE ale lepsze takie niż inne,pozdrawiam.Rafał.
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobilam dzemik z twojego przepisu, wyszedl mi bardzo zadki, nie wiem moze to moja wina bo dalam mniej cukru?
OdpowiedzUsuńrzadki
UsuńZaczynam przygotowywanie mojego pierwszego dzemiku, w związku z tym mam jeszcze jedno pytanko, czy gotujemy to pod pokrywką czy bez? Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńBez przykrycia :) Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego dżemu
UsuńWyszedł pyszny! Dziękuję bardzo ! :)
UsuńPatent na wrzucenie brzoskwiń do gorącej wody, żeby zdjąć skórkę, jest na prawdę genialny!! Dosłownie "wyskakiwały" ze skóry :) A brzoskwinie właśnie się gotują. Pachnie pysznie, więc raczej nie może się nie udać ;)
OdpowiedzUsuńBabciu Ewo! Jestem kucharzem już 25 lat. Dżem z brzoskwiń robiłem po raz pierwszy. Chylę czoła!!!!!! Zrobiłem też kilka słoiczków jako konfitura do mięs i pasztetów, dodałem tylko mniej cukru no i oczywiście paprykę chili w proszku. bardzo dziękuję za przepis Pozdrawiam. Krzysztof.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło za słowa uznania (aż się zaczerwieniłam ) od osoby z takim doświadczeniem . Pozdrawiam serdecznie
UsuńBabciu a ile ty masz lat bo za moich czasow nie bylo brzoskwin. Cos sciemniasz babciu.
OdpowiedzUsuńAle z czym ściemnia z tym że dżem z tego przepisu jest zajebisty ? Dziwni są ludzie.
UsuńDziekuje za rewelacyjny przepis na dżem brzoskwiniowy, zrobiliśmy z 5 kilogramów z brzoskwiń sklepowych i smak i zapach rewelacja . Pozdrawiamy cieplutko :*
Haha..... ta babcia co brzoskwiń za swoich czasów nie widziała to chyba z Kanady :) bo moja babcia ze wsi ma 77 lat i pamięta do dziś z dzieciństwa brzoskwinie piękne i aromatyczne ;)
UsuńRobiłam dziś,cukru jak dla mnie zdecydowanie za dużo! Musiałam dokupić pół kilo brzoskwini mimo to nadal za słodki.
OdpowiedzUsuńDlatego zawsze piszę przy dżemach że ilość cukru zależy od gustu, jedna osoba lubi słodszy dżem a druga osoba mniej słodki, poza tym zależy jak słodkie brzoskwinie mamy, bo są różne odmiany. Pani rewelacyjnie poradziła sobie z za słodkim dżemem i dodała więcej brzoskwiń, więcej pracy ale za to więcej dżemu :)
UsuńZ drugiej strony dżemu brzoskwiniowego lub innego nie jemy samego tylko na pieczywie i już z pieczywem może nie wydawać się aż tak słodki.
Mogę jedynie poradzić że jeżeli nie wiemy jak słodki dżem chcemy uzyskać możemy cukier dodawać stopniowo, najpierw 200 g następnie dosypać 100 g i zwiększać do uzyskania odpowiedniej słodyczy.
Pozdrawiam serdecznie
Babciu przepis zapowiada się super dzis będę robiła dżemik juz mi ślinka leci, pozdrawiam:)
UsuńGotowałam dżem 1h 20minut i wyszedł rzadki nawet powiedziałabym że bardzo rzadki :-( czy można go jeszcze raz zagotować żeby zgęstniał czy nic sie nie da już zrobić?
OdpowiedzUsuńJeżeli jest rzadki to można jeszcze raz gotować.
UsuńOOO a ja gotowałam nie całą godzinę ale na takim ogniu że mało co nie wyskoczył dżem z garnka :D
UsuńRobiąc dzem z brzoskwinie po po cięciu na kawałki pozostawiam na sitko aby obiekt sok i wtedy gotuje, a sok pasterze osobno z cukrem i po rozcięcie do picia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJutro ja zrobię :) Po wszystkim napiszę jaki wyszedł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Dzem wyszedł super dziekujemy za przepis i pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńzaraz zabieram się za dżem, mam jednak problem bo nie bardzo chcę obierać ze skórki przecież tam jest sporo witamin, mam zamiar nie obierać - czy to coś zmienia w smaku ?
OdpowiedzUsuńmam rewelacyjne brzoskwinie i aż żal by było
pozdrawiam
Przepraszam ze tak późno odpisuję.
UsuńBrzoskwinie obieram ponieważ dżem brzoskwiniowy ma ładniejszy kolor a drugim powodem jest to że skórka jest dość twarda i może się nie rozgotować podczas smażenia.
Pozdrawiam serdecznie
Proponuje zamiast blenderować , pokroić w kostkę i takie dusić. Kiedy zgęstnieje i zmięknie , pognieść tłuczkiem do ziemniaków na średnio . Uzyskamy dżem z wyczuwalnymi kawałkami brzoskwiń co ma swój urok. Zamiast żelfixu można dodać żelatyny . Reszta jak w przepisie . Co do cukru to rzecz gustu. Pozdrawiam wszystkich .
OdpowiedzUsuńDaniel .
Właśnie zrobiłam dżem z reszty brzoskwiń jakie jeszcze były na drzewie i wyszedł rewelacyjn
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał a dżem smakuje:).
UsuńPozdrawiam serdecznie
Już drugi rok z rzędu robię przetwory z przepisów tu zamieszczonych bo wychodzą REWELACYJNE!!!moje dzieci nie lubiące słodyczy dżemami truskawkowym i brzoskwiniowym zajadały się całą zimę, więc teraz nie mam wyjścia i powtarzam cały proces produkcji ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że dżemy smakują a przepisy się przydały, bardzo dziękuję za miły komentarz, polecam również wypróbować przepis na dżem ze śliwek też powinien smakować pociechom :).
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz dzieci ♥ ♥ ♥
Proszę się nie bać swoich opinii! Cukier jest zdrowy, tak jak wiele innych potepianych rzeczy, zdrowszy niż slodziki i inne sztucznosci. Trzeba tylko wszystkiego używać z umiarem ! Brzoskwinie pycha!
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie należy z niczym przesadzać bo nawet zdrowe rzeczy można przedawkować i zaczynają szkodzić.
UsuńPozdrawiam serdecznie i cieszę się że brzoskwinie smakują ♥
Witam serdecznie . Czy można zamiast cukru dodać miodu ? C jeśli tak to ile ? Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńTak można dodać miód, a ile to zależy jak słodki chcemy dżem. Zaczęłabym od około 150 gramów miodu i stopniowo dodawała sprawdzając smak.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dzisiaj pierwszy raz w życiu robiłam dżem!!!! Wyszedł przepyszny! Dziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
ha
OdpowiedzUsuń