Nowe Przepisy

wtorek, 14 lipca 2020

Sałatka szwedzka na zimę – sałatka z ogórków do słoików

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z ogórków na zimę do słoików – sałatkę szwedzką. Sałatka jest bardzo smaczna, można ją podać do obiadu, do mięsa lub położyć na kanapce.

Jeżeli chcemy to możemy również do niej dodać na przykład marchew lub paprykę, ale polecam zrobić z samymi ogórkami ponieważ pomimo braku innych dodatków jest bardzo smaczna.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:

Z podanej porcji wyjdzie około 5 – 6 słoików o pojemności 720 ml

3 kg ogórków

na zalewę:

duży pęczek natki pietruszki

3 duże ząbki czosnku

szklanka octu 10% (250 ml)

szklanka oleju (250 ml) – użyłam rzepakowego

szklanka wody (250 ml)

250 g cukru (szklanka 250 ml i 2 łyżki)

50 g soli do przetworów (około 2 łyżek z lekką góreczką)

do każdego słoika po kilka ziarenek pieprzu i szczypcie gorczycy


Link do filmiku z przepisem na: Sałatka szwedzka


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ogórki:

Ogórki bardzo dokładnie myję, odcinam końcówki i kroję razem ze skórką w plasterki, pokrojone przekładam do miski (miskę mam o pojemności około 7 litrów, w mniejszej misce ogórki mogą się nie pomieścić).

Teraz przygotuję zalewę:

Dokładnie umytą natkę pietruszki, drobno siekam i przekładam do oddzielnej miski lub garnka. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do pietruszki, dodaję pozostałe składniki zalewy i przez chwilę mieszam tak żeby sól i cukier częściowo się rozpuścił.

Tak przygotowaną zalewę dodaję do ogórków, mieszam i dostawiam na około 4 godziny. Ogórki od czasu do czasu mieszam.

Końcowe przygotowanie sałatki:

Do wcześniej wyparzonych słoików daję po kilka ziarenek pieprzu i po szczypcie gorczycy. Nakładam ogórki które delikatnie ugniatam w słoiku.

Zalewę która pozostała w misce równo rozlewam do każdego słoika, tak żeby ogórki były przykryte.

Brzeg słoika dokładnie wycierami mocno zakręcam wieczko.


Pasteryzacja:

Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku.

Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.

Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


5 komentarzy :

  1. Tą Pani sałatka jest przepyszna, bije rekordy w popularności mojej rodzinki, jest rewelacyjna, pasuje do domowych go burgerów jak za dawnych lat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że sałatka smakuje i dziękuję za tak miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  2. Uwielbiam! W tamtym roku robiłam na próbę, w tym roku robię hurtowe ilości :) dziękuje za przepis i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! W tamtym roku robiłam na próbę, w tym roku robię hurtowe ilości :) dziękuje za przepis i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.