Nowe Przepisy

sobota, 17 stycznia 2015

Przepis na Kotlety Sojowe


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne kotlety sojowe . Są proste w przygotowaniu , smaczne i zdrowe . Mogą stanowić samodzielny posiłek z dodatkiem surówki , idealnie się nadają na obiad lub kolację , są syte .

Propozycja na przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej która idealnie komponuje się z kotletami sojowymi .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 15 kotletów

350 g suchej soi
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
150 g cebuli
1 czerstwa bułka (kajzerka)
1 duży ząbek czosnku
sól , pieprz
olej do smażenia

bułka tarta do obtoczenia kotletów przed smażeniem

maszynka do mielenia mięsa lub blender

Link do filmu z przygotowania : Kotlety sojowe



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję soję :
  1. Suchą soję płuczę i zalewam w garnku zimną wodą tak żeby woda był kilka centymetrów nad soją .
  2. Garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała .
  3. Następnie odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję około 90 minut do miękkości soi , odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
Przygotowanie pozostałych składników :
  1. Czerstwą bułkę zalewam zimną wodą w miseczce aby namokła i zmiękła , po namoczeniu dokładnie odciskam z nadmiaru wody .
  2. Czosnek kroję w drobną kostkę .
  3. Cebule kroję w kostkę .
  4. Czosnek i cebulę smażę około 5 minut na rozgrzanym oleju na patelni aby cebula się zeszkliła .
  5. Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam .
Końcowe przygotowanie kotletów sojowych :
  1. W maszynce do mielenia mięsa ( można użyć blendera ) mielę razem ugotowaną soję , podsmażoną cebulę z czosnkiem i odciśniętą bułkę .
  2. Następnie do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki , jajka , sól , pieprz i całość dokładnie mieszam ręką aby składniki dobrze się wymieszały , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam solą i pieprzem .
  3. Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach kotlety , Biorę trochę masy do dłoni formuję kulkę , delikatnie spłaszczam od góry i obtaczam z każdej strony w bułce tartej .
  4. Tak przygotowane kotlety sojowe smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor .
Kotlety sojowe są gotowe , są smaczne na ciepło jak i na zimno . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa







12 komentarzy :

  1. Fajny blog :) Pyszne kotleciki, kiedys robiłam, przypomniałam sobie przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że blog się podoba, też bardzo lubię takie kotleciki.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Polecam robic takie zamiast kupowac gotowe ze sklepu.Przynajmniej wiadomo co sie je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wcale nie są trudne do przygotowania :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Czy wiadomo? Modyfikowana soja to CHEMIKALIA, a nie naturalne jedzenie! SYF!

      Usuń
    3. Najlepiej nic nie jeść tylko żywić się promieniami słońca :) Gdzieś czytałam że są tacy ludzie którzy żyją na słońce :)
      Również nie rozumiem stwierdzenia CHEMIKALIA teraz to takie słowo klucz, Pewnie soja jest podlewana MONOTLENKIEM DIWODORU straszna chemia :) - (to jest po prostu woda)

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłam, córka natychmiast pochłonęła z apetytem podsumowując: lepsze od zwykłych mielonych!!!
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że kotlety sojowe smakowały córeczce :) a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.