Nowe Przepisy

sobota, 26 sierpnia 2017

Zdrowy sok z aronii bez cukru - Na nadciśnienie, miażdżycę i poprawę wzroku

sok z aronii bez cukru
Witam serdecznie
Propozycja na wyjątkowo zdrowy sok z aronii, sok jest pełen witamin, mikroelementów i antydetoksykantów.
Sok z aronii jest szczególnie polecany osobom które mają problem z wysokim ciśnieniem, zapobiega powstawaniu miażdżycy jak i wspomaga jej leczenie.
Ma również silne działanie antynowotworowe dzięki dużemu stężeniu flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy które skutecznie niszczą wolne rodniki, przeciwutleniacze działają również odmładzająco na nasz organizm i spowalniają starzenie.
Aronia poprawia również wzrok, spowalnia rozwój chorób oczu takich jak jaskra i zaćma.

Do przygotowania soku z aronii będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 1 L soku

około 2 kg aronii
sok wyciśnięty z cytryny

wyparzone słoiki lub butelki
gaza


Link do filmu z przepisem: Sok z aronii


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję aronię:

Aronia ma cierpki smak i aby się go pozbyć i polepszyć smak soku należy ją przemrozić.
Oczyszczoną z łodyżek aronię wkładam do woreczków lub pojemników i wstawiam do zamrażalnika na około 48 godzin.

Po 48 godzinach – końcowe przygotowanie soku:
Zamrożoną aronię przesypuję partiami na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą gorącą wodą.
Następnie aronię rozdrabniam blenderem, przekładam na sito wyłożone gazą i odciskam sok – sok możemy również wycisnąć sokowirówką lub sokownikiem.

Odciśnięty miąższ, możemy zalać niewielką ilością przegotowanej wody, odstawić na około godzinę i ponownie wycisnąć i wyrzucić.

Miąższ zamiast zalewać wodą i ponownie odciskać, możemy wykorzystać do przygotowania dżemu lub nalewki.

Do wyciśniętego soku dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam.

Tak przygotowany sok rozlewam do wyparzonych słoików lub butelek. Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem i mocno zakręcam wieczko.


Pasteryzacja - Słoki i butelki z sokiem trzeba pasteryzować aby sok się nie zepsuł:
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, garnek możemy wyłożyć ręcznikami papierowymi lub włożyć specjalną wkładkę silikonową.
Słoki dodatkowo oddzielam ściereczką aby się nie stykały (ale jest to niekonieczne).

Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut.
Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Sok z aronii jest gotowy, można wstawić do spiżarki i pić go codziennie po kilka łyżek, aby zachować zdrowie. Życzę udanych przetworów i dużo zdrowia.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

1 komentarz :

  1. Sok z aronii jest dobry na wszystko, ale nie sądziłam, że na nadciśnienie również ;)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.