Witam serdecznie
Propozycja na wyjątkowo zdrowy sok z
aronii, sok jest pełen witamin, mikroelementów i antydetoksykantów.
Sok z aronii jest szczególnie polecany
osobom które mają problem z wysokim ciśnieniem, zapobiega
powstawaniu miażdżycy jak i wspomaga jej leczenie.
Ma również silne działanie
antynowotworowe dzięki dużemu stężeniu flawonoidów, silnych
przeciwutleniaczy które skutecznie niszczą wolne rodniki,
przeciwutleniacze działają również odmładzająco na nasz
organizm i spowalniają starzenie.
Aronia poprawia również wzrok,
spowalnia rozwój chorób oczu takich jak jaskra i zaćma.
Do przygotowania soku z aronii będziemy
potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 1 L
soku
około 2 kg aronii
sok wyciśnięty z cytryny
wyparzone
słoiki lub butelki
gaza
Link do filmu z przepisem: Sok z aronii
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję aronię:
Aronia ma cierpki smak i aby się go
pozbyć i polepszyć smak soku należy ją przemrozić.
Oczyszczoną z łodyżek aronię
wkładam do woreczków lub pojemników i wstawiam do zamrażalnika na
około 48 godzin.
Po 48 godzinach – końcowe
przygotowanie soku:
Zamrożoną aronię przesypuję
partiami na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą gorącą
wodą.
Następnie aronię rozdrabniam
blenderem, przekładam na sito wyłożone gazą i odciskam sok –
sok możemy również wycisnąć sokowirówką lub sokownikiem.
Odciśnięty miąższ, możemy zalać
niewielką ilością przegotowanej wody, odstawić na około godzinę
i ponownie wycisnąć i wyrzucić.
Miąższ zamiast zalewać wodą i
ponownie odciskać, możemy wykorzystać do przygotowania dżemu lub
nalewki.
Do wyciśniętego soku dodaję sok z
cytryny i dokładnie mieszam.
Tak przygotowany sok rozlewam do
wyparzonych słoików lub butelek. Brzeg słoika dokładnie wycieram
papierowym ręcznikiem i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja - Słoki i butelki z
sokiem trzeba pasteryzować aby sok się nie zepsuł:
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego
ściereczką, garnek możemy wyłożyć ręcznikami papierowymi lub
włożyć specjalną wkładkę silikonową.
Słoki dodatkowo oddzielam ściereczką
aby się nie stykały (ale jest to niekonieczne).
Słoiki zalewam wodą do około 3/4
wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się
delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25
minut.
Po pasteryzacji słoiki układam do
góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Sok z aronii jest gotowy, można
wstawić do spiżarki i pić go codziennie po kilka łyżek, aby
zachować zdrowie. Życzę udanych przetworów i dużo zdrowia.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Sok z aronii jest dobry na wszystko, ale nie sądziłam, że na nadciśnienie również ;)
OdpowiedzUsuńDieta w przypadku nadciśnienia jest bardzo ważna, ale czasami niestety nie wystarcza. Wiem to z własnego doświadczenia. Konsultacja z lekarzem jest zawsze mile widziana :)
OdpowiedzUsuńoj tak, zmagam się na nadciśnieniem już spory czas i dobrze wiem, jak ważna jest dieta podczas walki z nadciśnieniem. Na początku byłam sceptycznie nastawiona, ale teraz wiem, że dieta jest ważna ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sok z aronii. Od wielu lat zmagam się z nadciśnieniem i nigdy nie myślałam, że sok, który tak bardzo lubię pomaga w walce z nadciśnieniem.
OdpowiedzUsuńSok z aronii to rewelacja. Trudno dostępny ale jest jednym z moich faworytów!
OdpowiedzUsuń