Witam
serdecznie
Kolejna
propozycja na dżem truskawkowy tym razem z jabłkiem , dżem jest
pyszny , warto wypróbować :)
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wychodzi około 1 litra dżemu truskawkowego
1
kg truskawek
400
g cukru
1
jabłko około 200 g
obrana
skórka z jednej cytryny
sok
wyciśnięty z jednej dużej cytryny
Link do przepisu na Dżem Truskawkowy bez dodatków:
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/06/dzem-truskawkowy.html
Link do przepisu na Dżem Truskawkowy z Miodem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/dzem-truskawkowy-z-miodem.html
Link do przepisu na Dżem Truskawkowy z Miodem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/dzem-truskawkowy-z-miodem.html
Przygotowanie
:
- Cytrynę dokładnie myję i obieram ze skórki , skórkę dodam do truskawek
- Truskawki obieram z szypułek , dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku i odstawiam do osączenia.
- Osączone truskawki kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka.
- Pokrojone zasypuję cukrem , dodaję sok z cytryny , obraną skórkę z cytryny ( potrząsam kilka razy garnkiem żeby cukier dokładnie wymieszał się z truskawkami) i odstawiam na około 12 godziny do lodówki
Po
12 godzinach
- Z truskawek wyjmuję skórkę z cytryny i ją wyrzucam
- Obrane jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do garnka z truskawkami
- Teraz za pomocą blendera całość miksuję
- Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania dżem truskawkowy gotuję na średnim ogniu od 35 do 50 minut , – długość gotowania zależy jak gęsty dżem truskawkowy chcemy uzyskać czym dłużej gotujemy tym dżem jest gęstszy ponieważ odparowuje sok z truskawek.
- W czasie gotowania dżem mieszam .
- Aby sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem truskawkowy po ostygnięciu możemy przeprowadzić tak zwany test zimnego talerzyka , na schłodzony w lodówce talerzyk nakładamy troszkę dżemu i po ostygnięciu będzie miał taką konsystencję , jeżeli nam nie odpowiada jest za rzadka to nadal gotujemy dżem .
Ja
dżem gotowałam około 40 minut.
Nakładanie
dżemu i pasteryzacja :
- Gotowy i gorący dżem truskawkowy nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików.
- Najpierw nakładam do słoika po łyżce gorącego dżemu żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł i wolę teraz dmuchać na zimne : ) i nakładam do pełna .
- Gdy słoiczki mam już pełne , wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 30 – 40 minut żeby dobrze złapały wieczka ale można pozostawić aż do ostygnięcia
- jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały , dżem z truskawek można odstawiać do spiżarki :)
Pasteryzacja
- Jeżeli wieczka by odskakiwały lub nie jesteśmy pewni czy wieczka złapały trzeba pasteryzować.
- garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.
- Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję )\
- następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem i przykrywam ściereczką.
Dżem
truskawkowy z jabłkiem jest gotowy można odstawić do spiżarki ,
można go przechowywać do następnego sezonu ale na pewno zostanie
zjedzony wcześniej :) . Życzę przygotowania pysznego dżemu .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Ewo, widzę ,że chomikujesz bardzo , ostro wchodzisz w sezon robienia zapasów, ale też bardzo smacznie i ciekawie.Piękne te słoiczki.
OdpowiedzUsuńKocham takie widoki.
Truskawkowa Ewa!!! Lubię połączenia z jabłkiem, bo fajnie zagęszczają dżem. U mnie też cały czas truskawki, truskawki... Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńEwunia już robisz zapasy na zimę. a ja jeszcze nawet nie pomyślałam o tym :)
OdpowiedzUsuń