Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszny domowy dżem z moreli, jest prosty w przygotowaniu,
aromatyczny i smaczny. Na pewno będzie smakował dzieciom i nie
tylko. Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka słoiczków
na zimę.
Będziemy
potrzebować:
z
podanych proporcji wyjdzie około 900 ml
1,2
kg moreli przed drylowaniem
400
g cukru
sok
wyciśnięty z jednej cytryny około 50 ml
Link do filmu z przygotowania: Dżem z moreli
Przygotowanie:
- Umyte morele dryluję – przełamuję w dłoniach na pół i wyjmuję pestkę.
- Wydrylowane morele wkładam do garnka, garnek stawiam na gazie i podgrzewam przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając aby morele puściły sok .
- Następnie do moreli dodaję sok z cytryny, cukier, całość dokładnie mieszam i smażę dżem.
- Gdy dżem się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem przez około 60 minut, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
- Długość smażenia dżemu z moreli zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 60 minutach smażenia.
Test
tak zwanego zimnego talerzyka:
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Nakładanie
dżemu z moreli do słoików:
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
z moreli jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy
go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Jestem wielbicielką pani przepisów, zawsze mi się udaję
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie gotuje dżem z moreli..
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że dżem będzie smakował
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Robiłam już dżem z truskawek i wiśni wg Pani przepisu....rewelacja.Teraz luknełam na morelowy też zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuje,że Pani jest.
Bardzo się cieszę że przepisy się przydają a dżemy smakują
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ja też jestem wielbicielką Pani przepisów zwlaszcza, że zawierają tylko naturalne składniki, mam tylko jeden problem - nigdy nie wiem ile słoiczków wyjdzie z podanego przepisu. Jakby mogła Pani dodawac taką informację byłabym wdzięczna, zwłaszcza, że u mnie przetwory robi sie jednorazowo na całą zimę :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepisy się przydają. Odnośnie ilości słoików to zawsze podaję ile wyszło mililitrów z podanych proporcji danego przetworu, ponieważ słoiki mają różną pojemność i trudno powiedzieć ile komu wyjdzie słoików. Najlepiej podzielić ilość przetworu na pojemność swoich słoików (na każdym słoiki pisze jaką ma pojemność)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Nic Pani nie pisze o zdejmowaniu skórki/a na zdjęciach jakby jej nie było/, czy jest to konieczne, czy można bez zdejmowania?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepisy, korzystam z radością. Polecam zakupić (np. w pepco) specjalny lejek albo zestaw plastikowych lejków do napełniania słoików. Niczego się wtedy nie zabrudzi, brzegów nie trzeba będzie wycierać, poza tym szybko się napełnia :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i dziękuję za radę odnośnie lejka. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńI ja właśnie robię dżem. Mój pierwszy;-) korzystam z Pani przepisu. Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńA więc życzę przyjemnej pracy i mam nadzieję, że dżem będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń