Nowe Przepisy

wtorek, 18 sierpnia 2015

Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny dżem jabłkowy z papierówek, jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych deserów.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu jabłkowego

1,5 kg jabłek papierówek
200 g cukru ale można użyć mniej lub więcej to jest kwestia gustu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki wody


Link do filmu z przygotowania: Dżem jabłkowy


Przygotowanie :
  1. Jabłka obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojone jabłka daję do garnka dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję.
  3. Jabłka gotuję około 10 – 15 minut (zależy jak drobno pokroimy) tak żeby się rozpadły (rozgotowały).
  4. Do rozgotowanych jabłek dodaję cukier, cynamon, dokładnie mieszam i smażę dżem jabłkowy około 15 minut (po 15 minutach powinien być gęsty ale to zależy od soczystości jabłek).
  5. Tak przygotowany dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Nakładanie dżemu jabłkowego do słoików :
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.



Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem jabłkowy z papierówek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





4 komentarze :

  1. Też robię podobne konfitury z papierówek, bo mam ich bez liku w ogrodzie. Trzeba więc przerabiać:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma innego wyjścia :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Dzień dobry, czy możemy liczyć na kolejne przepisy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, tak już zabieram się do pracy i zacznę umieszczać nowe wpisy
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.