Witam serdecznie
Propozycja na pyszny dżem jabłkowy z
papierówek, jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany
dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać
do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych
deserów.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 1
litra dżemu jabłkowego
1,5 kg jabłek papierówek
200 g cukru ale można użyć mniej lub
więcej to jest kwestia gustu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki wody
Link do filmu z przygotowania: Dżem jabłkowy
Przygotowanie :
- Jabłka obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.
- Pokrojone jabłka daję do garnka dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję.
- Jabłka gotuję około 10 – 15 minut (zależy jak drobno pokroimy) tak żeby się rozpadły (rozgotowały).
- Do rozgotowanych jabłek dodaję cukier, cynamon, dokładnie mieszam i smażę dżem jabłkowy około 15 minut (po 15 minutach powinien być gęsty ale to zależy od soczystości jabłek).
- Tak przygotowany dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Nakładanie
dżemu jabłkowego do słoików :
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
jabłkowy z papierówek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze
złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych
przetworów i smacznego.
Też robię podobne konfitury z papierówek, bo mam ich bez liku w ogrodzie. Trzeba więc przerabiać:-)
OdpowiedzUsuńNie ma innego wyjścia :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, czy możemy liczyć na kolejne przepisy?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, tak już zabieram się do pracy i zacznę umieszczać nowe wpisy
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wczoraj robiłam i wyszedł pyszny dżem, dziękuję za przepis 😊
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że dżem smakuje. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń