Nowe Przepisy

wtorek, 3 czerwca 2014

Dżem Truskawkowy z Jabłkiem


Witam serdecznie
Kolejna propozycja na dżem truskawkowy tym razem z jabłkiem , dżem jest pyszny , warto wypróbować :)


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wychodzi około 1 litra dżemu truskawkowego

1 kg truskawek
400 g cukru
1 jabłko około 200 g
obrana skórka z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny

Link do przepisu na Dżem Truskawkowy bez dodatków:
Przygotowanie :
  1. Cytrynę dokładnie myję i obieram ze skórki , skórkę dodam do truskawek
  2. Truskawki obieram z szypułek , dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku i odstawiam do osączenia.
  3. Osączone truskawki kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka.
  4. Pokrojone zasypuję cukrem , dodaję sok z cytryny , obraną skórkę z cytryny ( potrząsam kilka razy garnkiem żeby cukier dokładnie wymieszał się z truskawkami) i odstawiam na około 12 godziny do lodówki

Po 12 godzinach
  1. Z truskawek wyjmuję skórkę z cytryny i ją wyrzucam
  2. Obrane jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do garnka z truskawkami
  3. Teraz za pomocą blendera całość miksuję
  1. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania dżem truskawkowy gotuję na średnim ogniu od 35 do 50 minut , – długość gotowania zależy jak gęsty dżem truskawkowy chcemy uzyskać czym dłużej gotujemy tym dżem jest gęstszy ponieważ odparowuje sok z truskawek.
  2. W czasie gotowania dżem mieszam .
  3. Aby sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem truskawkowy po ostygnięciu możemy przeprowadzić tak zwany test zimnego talerzyka , na schłodzony w lodówce talerzyk nakładamy troszkę dżemu i po ostygnięciu będzie miał taką konsystencję , jeżeli nam nie odpowiada jest za rzadka to nadal gotujemy dżem .
Ja dżem gotowałam około 40 minut.


Nakładanie dżemu i pasteryzacja :
  1. Gotowy i gorący dżem truskawkowy nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików.
  2. Najpierw nakładam do słoika po łyżce gorącego dżemu żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł i wolę teraz dmuchać na zimne : ) i nakładam do pełna .
  3. Gdy słoiczki mam już pełne , wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 30 – 40 minut żeby dobrze złapały wieczka ale można pozostawić aż do ostygnięcia
  4. jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały , dżem z truskawek można odstawiać do spiżarki :)
Pasteryzacja
  1. Jeżeli wieczka by odskakiwały lub nie jesteśmy pewni czy wieczka złapały trzeba pasteryzować.
  2. garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.
  3. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję )\
  4. następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem i przykrywam ściereczką.
Dżem truskawkowy z jabłkiem jest gotowy można odstawić do spiżarki , można go przechowywać do następnego sezonu ale na pewno zostanie zjedzony wcześniej :) . Życzę przygotowania pysznego dżemu .

Pozdrawiam Babcia Ewa 






3 komentarze :

  1. Ewo, widzę ,że chomikujesz bardzo , ostro wchodzisz w sezon robienia zapasów, ale też bardzo smacznie i ciekawie.Piękne te słoiczki.
    Kocham takie widoki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawkowa Ewa!!! Lubię połączenia z jabłkiem, bo fajnie zagęszczają dżem. U mnie też cały czas truskawki, truskawki... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewunia już robisz zapasy na zimę. a ja jeszcze nawet nie pomyślałam o tym :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.