Witam Serdecznie
Propozycja na pyszne domowe ogórki konserwowe na zimę. Jeżeli jeszcze ktoś niema swojego ulubionego przepisu na ogórki konserwowe może spodoba się mój przepis na nie i go wykorzysta.
Podaję proporcje na 1 kg ogórków
1 kg ogórków - nie za dużych, twardych
majeranek suszony - duża szczypta na
słoik 1 litrowy
biała gorczyca - duża szczypta na
słoik 1 litrowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków liścia laurowego
3 - 4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
mały strąk papryczki chili
5 - 6 cm kawałek korzenia chrzanu
kilka baldaszków kopru razem z
kawałkiem łodygi
na zalewę: na pewno wystarczy na 2 litrowe słoiki czyli na 1 kg ogórków
600 ml wody
1/2 szklanki octu 10% (125 ml)
25 g cukry (około 1 i 1/2 łyżki stołowej)
15 g soli do przetworów (troszkę więcej niż pół łyżki stołowej)
w jednym słoiku 1 litrowym mieści się około 500 g ogórków
na zalewę: na pewno wystarczy na 2 litrowe słoiki czyli na 1 kg ogórków
600 ml wody
1/2 szklanki octu 10% (125 ml)
25 g cukry (około 1 i 1/2 łyżki stołowej)
15 g soli do przetworów (troszkę więcej niż pół łyżki stołowej)
w jednym słoiku 1 litrowym mieści się około 500 g ogórków
Link do filmu z przygotowania : Ogórki konserwowe na zimę
Przygotowanie :
- Ogórki dokładnie myję i osączam
- Czosnek obieram z łupki i kroję w plasterki.
- Korzeń chrzanu obieram i kroję go w paseczki
- Papryczkę chili myję i kroję razem z nasionami na mniejsze kawałki.
Najpierw ułożę ogórki
w słoikach:
- Na dno wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików daję: dużą szczyptę suszonego majeranku, dużą szczyptę gorczycy, 3 – 4 ziarnka ziela angielskiego, kilka wiórek chrzanu, kilka plasterków czosnku, kawałek papryczki chili, listek laurowy.
- Układam pierwszą warstwę ogórków , ogórki
stawiam jeden obok drugiego tak żeby ściśle do siebie przylegały
( ale żeby ich nie zgniatać ) , ogórki układam całe bez
nacinania.
- Gdy ułożę pierwszą warstwę ogórków,
dodaję jeszcze kilka wiórek chrzanu i kilka plasterków czosnku.
- Ogórki układam tak aby pozostawić około 2
centymetrów luzu od wieczka.
- Na górę słoika kładę dwa baldaszki kopru z
kawałkiem gałązki (albo jeden duży ).
- Tak przygotowane ogórki zaleję gorącą
zalewą.
- Do garnka wlewam wodę, dodaję ocet, sól,
cukier i mieszam.
- Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
- Gorącą zalewą zalewam ogórki w słoikach tak
aby zalewa była powyżej ogórków.
- Brzeg słoika dokładnie wycieram i zakręcam
mocno wieczko.
- Tak przygotowane słoiki pasteryzuję.
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 20 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Ogórki
konserwowe na zimę są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę
udanych przetworów i smacznego.
świetny przepis!!! ja niestety nie zawsze mogę robić sam przetwory ale jeśli kupuje gotowe to tylko ogórki konserwowe z Gomar Pińczów
OdpowiedzUsuńBardzo ladnie krok po kroku wszystko opisane- bardzo za to dziekuje.
OdpowiedzUsuńwszystko o,key,ale majeranek.........
OdpowiedzUsuńA czemu nie :)
UsuńZrobiłam w tym roku ale jeszcze nie próbowaliśmy. Mam nadzieje, że będą dobre bo to moje pierwsze ogórki konserwowe w życiu :-)
OdpowiedzUsuńPowinny smakować, są bardzo smaczne opinia moja i moich bliskich :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Nie podziekowałam a właśnie szykuje do obiadu.Są wspaniałe :-)!!Na zawsze już "nasz" przepis a w przyszłym roku zrobię kiszone z Pani przepisu. W tym roku polasilam się na przepis z liśćmi dębu i ta fatalne :-(szkoda tylko ogórków i pracy ale trudno.
UsuńŚwietny przepis! :) Mam nadzieje tylko, że ogórki w moim ogródku urosną, bo póki co nie bardzo chcą ;/
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze urosną, w tym roku pogoda nie dopisuje przynajmniej w moim regionie, borówek brak z truskawkami też nie lepiej, nieciekawy rok pod zbiory.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy tego cukru nie jest za mało? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to proporcje są idealne, ale to kwestia gustu. Można spróbować małą porcję ogórków a po kilku dniach sprawdzić .Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńDomowe przetwory, marynaty, kiszonki, dżemy, konfitury i soki to doskonały sposób na to, żeby zamknąć w słoikach to, co najcenniejsze – smak, aromat i bogactwo składników odżywczych sezonowych warzyw i owoców.
OdpowiedzUsuń