Witam Serdecznie
Zrobiłam ostatnio kilka słoiczków
ogórków kiszonych na zimę , podzielę się przepisem w jaki sposób
Ja je robię , może się komuś przyda :)
Będziemy potrzebować :
Podaję proporcje na 1 kg ogórków
1 kg ogórków najlepiej małych
5 ząbków czosnku
biała gorczyca – duża szczypta na
słoik 1 litrowy
kilka baldaszków kopru razem z
kawałkiem łodygi
5-6 cm kawałek korzenia chrzanu
na zalewę:
750 ml wody
750 ml wody
1 łyżka soli do przetworów z góreczką
1 łyżeczka cukru
w jeden słoik 1 litrowy zmieści się
około 450 g ogórków
zamiast słoików możemy użyć
naczynia kamionkowego, małej beczki
lub jak ktoś podpowiadał w
komentarzach 5 litrowej butli po wodzie.
Przygotowanie :
Najpierw przygotowuję zalewę do ogórków, do garnka wlewam wodę dodaję sól, cukier i zagotowuję, po zagotowaniu zalewę odstawiam do wystudzenia, ogórki będę zalewała zimną zalewą.
Ogórki bardzo dokładnie myję.
Czosnek obieram i kroję w plasterki.
Najpierw przygotowuję zalewę do ogórków, do garnka wlewam wodę dodaję sól, cukier i zagotowuję, po zagotowaniu zalewę odstawiam do wystudzenia, ogórki będę zalewała zimną zalewą.
Ogórki bardzo dokładnie myję.
Czosnek obieram i kroję w plasterki.
Korzeń chrzanu obieram i kroję
go w paseczki (nie do końca kroję a bardziej strugam).
Układanie ogórków:
Na dno słoika daję dużą szczyptę gorczycy, kilka plasterków czosnku i kilka kawałków chrzanu i układam pierwszą warstwę ogórków, ogórki stawiam jeden koło drugiego tak żeby ściśle do siebie przylegały (ale żeby ich nie zgniatać), ogórki układam całe bez nacinania.
Gdy mam ułożoną pierwszą warstwę daję na nią kilka plasterków czosnku i trochę chrzanu, następnie układam druga warstwę ogórków (układam je płasko).
Na górę słoika kładę dwa baldaszki kopru z kawałkiem gałązki (albo jeden duży)
Następnie zalewam zimną zalewą, należy pamiętać że ogórki w słoiku muszą być całe przykryte zalewą.
Przed zakręceniem słoików, wycinam z foli spożywczej kwadrat i nakrywam nim słoik tak żeby wystawała spod wieczka i dopiero wtedy zakręcam mocno (robię to dlatego że dzięki foli nie zepsuje mi się wieczko i na następny sezon będzie znowu do użycia), ale jest to nie konieczne.
Na dno słoika daję dużą szczyptę gorczycy, kilka plasterków czosnku i kilka kawałków chrzanu i układam pierwszą warstwę ogórków, ogórki stawiam jeden koło drugiego tak żeby ściśle do siebie przylegały (ale żeby ich nie zgniatać), ogórki układam całe bez nacinania.
Gdy mam ułożoną pierwszą warstwę daję na nią kilka plasterków czosnku i trochę chrzanu, następnie układam druga warstwę ogórków (układam je płasko).
Na górę słoika kładę dwa baldaszki kopru z kawałkiem gałązki (albo jeden duży)
Następnie zalewam zimną zalewą, należy pamiętać że ogórki w słoiku muszą być całe przykryte zalewą.
Przed zakręceniem słoików, wycinam z foli spożywczej kwadrat i nakrywam nim słoik tak żeby wystawała spod wieczka i dopiero wtedy zakręcam mocno (robię to dlatego że dzięki foli nie zepsuje mi się wieczko i na następny sezon będzie znowu do użycia), ale jest to nie konieczne.
Tak przygotowane słoiki odstawiam do
spiżarki i w okresie po sezonie ogórkowym będzie można się
delektować smakiem dobrego domowego kiszonego ogórka.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Super przepis, zalewa już się zagotowuje ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zasłoikowałam :) ciekawe jak wyjdą bo robiłam pierwszy raz :P
OdpowiedzUsuńbez pasteryzowania?
OdpowiedzUsuńNie pasteryzuję ogórków kiszonych ( bo jak się robi w beczce lub w większym naczyniu kamionkowym to też nie są pasteryzowane )
UsuńAle spotkałam się również z przepisami w których słoiki są pasteryzowane
A ja robie kiszone ogorki w 5 litrowych bankach po wodzie zrodlanej, ktora uzywam do kiszenia. Jak wyjac takie ogorki? Proste - obciac gore butelki i ogorki rozlozyc do sloikow , przechowywac w lodowce.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Skorzystam z proporcji na zalewę 😉 Ja ładuję ogórki do butli 5litrowych po wodzie😁
OdpowiedzUsuńProszę korzystać :) Życzę udanego kiszenia ogórków.
UsuńPozdrawiam serdecznie
W plastiku absolutnie nie należy trzymać kiszonek ani octowych przetworów.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Moja babcia tak samo robi ogórki. A jak się ukiszą, to z niektórych robi zupę.��Zapraszam też na mojego bloga o komunikacji miejskej: autobusitramwaj.blogspot.com
OdpowiedzUsuńTaka zupa ogórkowa to pyszna sprawa :) proszę pozdrowić babcię
UsuńMoja babcia też kisi ogórki. Zapraszam też na mojego bloga o komunikacji miejskiej: autobusitramwaj.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOgórki kiszone przygotowuje od lat wg sprawdzonego przepisu i trzymam się kilku zasad;
OdpowiedzUsuń1- używam do kiszenia wyłącznie zimnej wody źródlanej lub mineralnej /kupuję w 5 litrowych baniakach w marketach/, wody nigdy nie przegotowywuję.
2-na 1 litr wody używam 35 g soli niejodowanej/ani mniej ani więcej/
3-przyprawy-obowiązkowo baldachy kopru z łodyżkami, czosnek, ziarenka gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie.ziarenka pieprzu. Ciekawostką jest dodatek drobno pokrojonych warzyw-marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera biała część pora.
4-ogórki przygotowuje wyłącznie w słoikach szklanych, z pokrywą z gumkami bądź zakręcanych nakrętką.
5- Słoiki z ogórkami przechowuję w chłodnej i ciemnej piwnicy a robię je w ilości wystarczającej na jeden sezon, jeszcze lepiej przechowywać je w lodówce wyznaczonej do tego celu.
6-bardzo ważna jest higiena którą należy zachować dotycząca słoików i sprzętu a także jakość ogórków i przypraw.
Dzięki zachowaniu tych zasad moje ogórki kiszone są rewelacyjne, mają doskonały smak, zapach, wygląd, konsystencję i świetnie się przechowyują od sezonu do sezonu.