Nowe Przepisy

poniedziałek, 8 lipca 2013

Ogórki Konserwowe


Witam Serdecznie
Propozycja na pyszne domowe ogórki konserwowe na zimę. Jeżeli jeszcze ktoś niema swojego ulubionego przepisu na ogórki konserwowe może spodoba się mój przepis na nie i go wykorzysta.
Będziemy potrzebować :

Podaję proporcje na 1 kg ogórków

1 kg ogórków - nie za dużych, twardych 
majeranek suszony - duża szczypta na słoik 1 litrowy
biała gorczyca - duża szczypta na słoik 1 litrowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków liścia laurowego
3 - 4  ząbki czosnku (w zależności od wielkości) 
mały strąk papryczki chili
5 - 6 cm kawałek korzenia chrzanu
kilka baldaszków kopru razem z kawałkiem łodygi

na zalewę: na pewno wystarczy na 2 litrowe słoiki czyli na 1 kg ogórków 
600 ml wody
1/2 szklanki octu 10% (125 ml)
25 g cukry (około 1 i 1/2 łyżki stołowej)
15 g soli do przetworów (troszkę więcej niż pół łyżki stołowej) 

w jednym słoiku 1 litrowym mieści się około 500 g ogórków

Link do filmu z przygotowania : Ogórki konserwowe na zimę 


Przygotowanie :
  1. Ogórki dokładnie myję i osączam
  2. Czosnek obieram z łupki i kroję w plasterki.
  3. Korzeń chrzanu obieram i kroję go w paseczki
  4. Papryczkę chili myję i kroję razem z nasionami na mniejsze kawałki.
Najpierw ułożę ogórki w słoikach:
  1. Na dno wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików daję: dużą szczyptę suszonego majeranku, dużą szczyptę gorczycy, 3 – 4 ziarnka ziela angielskiego, kilka wiórek chrzanu, kilka plasterków czosnku, kawałek papryczki chili, listek laurowy.
  2. Układam pierwszą warstwę ogórków , ogórki stawiam jeden obok drugiego tak żeby ściśle do siebie przylegały ( ale żeby ich nie zgniatać ) , ogórki układam całe bez nacinania.
  3. Gdy ułożę pierwszą warstwę ogórków, dodaję jeszcze kilka wiórek chrzanu i kilka plasterków czosnku.
  4. Ogórki układam tak aby pozostawić około 2 centymetrów luzu od wieczka.
  5. Na górę słoika kładę dwa baldaszki kopru z kawałkiem gałązki (albo jeden duży ).
  6. Tak przygotowane ogórki zaleję gorącą zalewą.
Przygotowanie zalewy na ogórki konserwowe:
  1. Do garnka wlewam wodę, dodaję ocet, sól, cukier i mieszam.
  2. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
  3. Gorącą zalewą zalewam ogórki w słoikach tak aby zalewa była powyżej ogórków.
  4. Brzeg słoika dokładnie wycieram i zakręcam mocno wieczko.
Pasteryzacja ogórków konserwowych:
  1. Tak przygotowane słoiki pasteryzuję.
  2. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  3. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 20 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  4. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  5. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Ogórki konserwowe na zimę są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.


Pozdrawiam Babcia Ewa 








12 komentarzy :

  1. świetny przepis!!! ja niestety nie zawsze mogę robić sam przetwory ale jeśli kupuje gotowe to tylko ogórki konserwowe z Gomar Pińczów

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ladnie krok po kroku wszystko opisane- bardzo za to dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko o,key,ale majeranek.........

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam w tym roku ale jeszcze nie próbowaliśmy. Mam nadzieje, że będą dobre bo to moje pierwsze ogórki konserwowe w życiu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny smakować, są bardzo smaczne opinia moja i moich bliskich :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Nie podziekowałam a właśnie szykuje do obiadu.Są wspaniałe :-)!!Na zawsze już "nasz" przepis a w przyszłym roku zrobię kiszone z Pani przepisu. W tym roku polasilam się na przepis z liśćmi dębu i ta fatalne :-(szkoda tylko ogórków i pracy ale trudno.

      Usuń
  5. Świetny przepis! :) Mam nadzieje tylko, że ogórki w moim ogródku urosną, bo póki co nie bardzo chcą ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jeszcze urosną, w tym roku pogoda nie dopisuje przynajmniej w moim regionie, borówek brak z truskawkami też nie lepiej, nieciekawy rok pod zbiory.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Czy tego cukru nie jest za mało? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie to proporcje są idealne, ale to kwestia gustu. Można spróbować małą porcję ogórków a po kilku dniach sprawdzić .Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  7. Domowe przetwory, marynaty, kiszonki, dżemy, konfitury i soki to doskonały sposób na to, żeby zamknąć w słoikach to, co najcenniejsze – smak, aromat i bogactwo składników odżywczych sezonowych warzyw i owoców.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.