Nowe Przepisy

wtorek, 9 lipca 2013

Zapiekanka z Cukinii i Bakłażanu


Witam Serdecznie
Coś mnie ostatnio wzięło na różnego rodzaju zapiekanki :) , tym razem zapiekanka z cukinią i bakłażanem , jest sezon na cukinie to można poeksperymentować w kuchni z tym pysznym warzywem .


Będziemy potrzebować :

1 średnia cukinia
1 bakłażan
2 duże cebule
5 średnich pomidorów
1 łyżeczka oregano (suszonego lub świeżego )
3 ząbki czosnku
200 g sera mozzarella ( taką do tarcia lub tartą )
6 łyżek oleju rzepakowego
sól pieprz do smaku

Naczynie do zapiekania

Przygotowanie :
Wszystkie składniki nadające się do mycia :) mam umyte i osuszone .
  1. zaczynam od przygotowania bakłażanu , kroję go w plasterki (tak około 4 milimetrowe ) i każdy plasterek oprószam solą z obu stron i odstawiam tak oprószone plastry bakłażana na około 20 minut (dzięki posypaniu solą bakłażana pozbywamy się gorzkiego posmaku ) po 20 minutach dokładnie myję każdy plasterek bakłażana pod bieżącą zimną woda i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym (można ściereczką )
  2. cebulę kroję w drobną kostkę
  3. czosnek również kroję w drobną kostkę
  4. pokrojoną cebulę podsmażam na patelni z około 2 łyżkami oleju , do podsmażonej cebuli dodaję pokrojony czosnek , doprawiam solą i pieprzem i odrobiną oregano i wszystko smażę aż cebulka ładnie się zrumieni
  5. pomidory obieram ze skórki (najlepiej wcześniej jest sparzyć pomidory wrzącą wodą łatwiej schodzi skórka ) i kroję w plasterki
  6. z cukinii odcinam końcówki i kroję w plasterki tak około 4 milimetrowej grubości )

Wszystkie składniki mam już przygotowane będę układała je w naczyniu żaroodpornym

  1. na spód naczynia kładę usmażoną cebulkę z czosnkiem
  2. następnie układam dachówkowo rząd bakłażana rząd pomidorów i rząd cukinii i tak aż ułożę wszystkie składniki
  3. górę zapiekanki obficie polewam olejem ( ja do tego użyłam pędzelka i pomalowałam górę olejem ) sole i pieprzę do smaku i posypuję resztą oregano
  4. tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę bez przykrycia 35 minut
  5. w tym czasie gdy zapiekanka się zapieka , trę ser na tarce o grubych oczkach
  6. po 35 wyjmuję zapiekankę i posypuję ją serem
  7. wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika żeby ser ładnie się rozpuścił

Zapiekanka jest gotowa można podawać życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa






4 komentarze :

  1. Bardzo lubię i cukinię i bakłażana. Bardzo dekoracyjnie ułożona zapiekanka.

    OdpowiedzUsuń
  2. ok może być ale trochę krótki czas zasalania i cukinie też zasolić żeby puściła wodę bo później musiałam odlewać z foremki po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to był sok z pomidorów plus sok z cukinii i bakłażana w sumie to ciężko zrobić tę zapiekankę aby na dnie naczynia nie było soku.

      Usuń
    2. zapiekanka rewelacyjna - bardzo smaczna i ładna ,a sok na dnie naczynia to normalna sprawa.na talerzach piękne ,"suche" porcje.świetny pomysł z tą cebulką na spodzie ;)

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.