Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam domową nutelle ,
polecam do wypróbowania przepisu bo naprawdę jest smaczna i
lepsza na pewno niż sklepowa .
Będziemy potrzebować :
2 szklanki orzechów laskowych (400g)
1 szklanka cukru pudru
około 10 łyżek oleju z orzechów
laskowych lub orzechów włoskich jeżeli nie mamy można użyć
oliwy z oliwek
3 czubate łyżki kakao prawdziwego
1 łyżeczka olejku waniliowego
(aromatu)
szczypta soli
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania orzechów
laskowych , wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
orzechy tak aby była jedna warstwa wstawiam blachę do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni i prażę około 10 minut (aż zobaczymy że
łupki odchodzą ) robię to dlatego żeby łatwiej było zdjąć z
nich brązową skórkę która jest gorzka .
Po uprażeniu
przysypuje orzechy na ściereczkę zawijam ściereczkę tak aby z
nich nie wysypywały się orzechy i zaczyna pocierać w ściereczce
orzechy ( TRZEBA UWAŻAĆ PONIEWAŻ ORZECHY SĄ BARDZO GORĄCE ) .
Czyste orzechy bez skórki wsypuję do robota i bardzo dokładnie
rozdrabniam . Jak już mam rozdrobnione orzechy dodaję do nich
cukier puder , kakao , olejek waniliowy , szczyptę soli oraz olej i
wszystko dokładnie miksuję .
Jeżeli masa jest za sucha można
jeszcze dodać oleju ( oliwy ) tak aby krem nie był za suchy . Tak
przygotowaną nutelle przekładam do słoiczka i szczelnie zamykam .
Można używać przez 20 dni i jest dobra ( tylko trzeba ją trzymać
w lodówce ) Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
czy można zrobić bez orzechów?
OdpowiedzUsuńBez orzechów nie robiłam, jeżeli Pani/Pan zrobi to proszę dać znać czy krem był dobry.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zdecydowanie lepsza od oryginału!! Pycha !! ;-)
OdpowiedzUsuńMiło mi że nutella smakowała a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam nutellę bez orzechów i jest smaczna :-) świetne rozwiązanie dla ludzi uczulonych na orzechy ;-)
OdpowiedzUsuń