Do przygotowania ogórków konserwowych będziemy potrzebowali:
2 słoiki o pojemności 900 ml / w każdym słoiku zmieści się około 500 gramów ogórków
około 1 kilograma ogórków gruntowych
do każdego słoika:
2 małe lub 1 większy listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
duży ząbek czosnku
kilka paseczków chrzanu
kawałek papryczki chili
duża szczypta gorczycy
duża szczypta majeranku (opcjonalnie)
2 małe lub 1 większy baldaszek kopru
na zalewę: zalewa na 2 słoiki 900 ml
2 ½ szklanki wody (625 ml)
½ szklanki octu 10% (125 ml)
1 płaska łyżka soli do przetworów
2 płaskie łyżki cukru
Link do filmiku z przepisem na: Ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Czosnek kroję w plasterki, papryczkę chili kroję na mniejsze kawałki (nie oczyszczam z nasionek), chrzan kroję w cienkie paseczki.
Do każdego słoika wkładam dwa małe lub jeden większy listek laurowy, kilka plasterków czosnku, cztery ziarenka ziela angielskiego, dużą szczyptę majeranku, dużą szczyptę gorczycy, kilka paseczków chrzanu i kawałek papryczki chili.
Następnie układam pionowo pierwszą warstwę ogórków, jeden obok drugiego, dość ściśle ale tak żeby ich nie zgnieść.
Na pierwszą warstwę daję kilka plasterków czosnku i kilka paseczków chrzanu i układam poziomo ogórki, tak żeby zostało około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Następnie układam pionowo pierwszą warstwę ogórków, jeden obok drugiego, dość ściśle ale tak żeby ich nie zgnieść.
Na pierwszą warstwę daję kilka plasterków czosnku i kilka paseczków chrzanu i układam poziomo ogórki, tak żeby zostało około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Na górę wkładam jeden duży lub dwa mniejsze baldaszki kopru i przygotowuję zalewę.
Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, mieszam i zagotowuję zalewę.
Gorącą zalewam ogórki, tak żeby były przykryte. Brzeg słoika wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała. Pasteryzację można przeprowadzić na morko lub na sucho w piekarniku.
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką, tak żeby się nie stykały (robię to, żeby przez przypadek nie pękły podczas pasteryzacji), zalewam wodą do wysokości około ¾ wysokości słoika i pasteryzuję około 25 minut, od momentu gdy woda zacznie delikatnie się gotować.
Po pasteryzacji słoiki ustawiam do góry dnem na ręczniku, nakrywam drugim ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, mieszam i zagotowuję zalewę.
Gorącą zalewam ogórki, tak żeby były przykryte. Brzeg słoika wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała. Pasteryzację można przeprowadzić na morko lub na sucho w piekarniku.
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką, tak żeby się nie stykały (robię to, żeby przez przypadek nie pękły podczas pasteryzacji), zalewam wodą do wysokości około ¾ wysokości słoika i pasteryzuję około 25 minut, od momentu gdy woda zacznie delikatnie się gotować.
Po pasteryzacji słoiki ustawiam do góry dnem na ręczniku, nakrywam drugim ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Ogórki konserwowe są gotowe, można schować do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz