Nowe Przepisy

sobota, 13 kwietnia 2013

Domowa Nutella



Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam domową nutelle , polecam do wypróbowania przepisu bo naprawdę jest smaczna i lepsza na pewno niż sklepowa .



Będziemy potrzebować :

2 szklanki orzechów laskowych (400g)
1 szklanka cukru pudru
około 10 łyżek oleju z orzechów laskowych lub orzechów włoskich jeżeli nie mamy można użyć oliwy z oliwek
3 czubate łyżki kakao prawdziwego
1 łyżeczka olejku waniliowego (aromatu)
szczypta soli

Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania orzechów laskowych , wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia orzechy tak aby była jedna warstwa wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i prażę około 10 minut (aż zobaczymy że łupki odchodzą ) robię to dlatego żeby łatwiej było zdjąć z nich brązową skórkę która jest gorzka . 
Po uprażeniu przysypuje orzechy na ściereczkę zawijam ściereczkę tak aby z nich nie wysypywały się orzechy i zaczyna pocierać w ściereczce orzechy ( TRZEBA UWAŻAĆ PONIEWAŻ ORZECHY SĄ BARDZO GORĄCE ) . Czyste orzechy bez skórki wsypuję do robota i bardzo dokładnie rozdrabniam . Jak już mam rozdrobnione orzechy dodaję do nich cukier puder , kakao , olejek waniliowy , szczyptę soli oraz olej i wszystko dokładnie miksuję .
Jeżeli masa jest za sucha można jeszcze dodać oleju ( oliwy ) tak aby krem nie był za suchy . Tak przygotowaną nutelle przekładam do słoiczka i szczelnie zamykam . Można używać przez 20 dni i jest dobra ( tylko trzeba ją trzymać w lodówce ) Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa   




5 komentarzy :

  1. czy można zrobić bez orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez orzechów nie robiłam, jeżeli Pani/Pan zrobi to proszę dać znać czy krem był dobry.

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Zdecydowanie lepsza od oryginału!! Pycha !! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że nutella smakowała a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Zrobiłam nutellę bez orzechów i jest smaczna :-) świetne rozwiązanie dla ludzi uczulonych na orzechy ;-)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.