Witam Serdecznie
To jeszcze raz ja :) już trzeci wpis
dzisiaj , ale przygotowałam jeszcze jedną sałatkę, tym razem z
kuskusem, cukinią i oliwkami. Sałatka jest w 100% wegetariańska
więc polecam ją również osobom nie jadającym mięsa, mi bardzo
smakuje więc polecam wypróbować.
Będziemy potrzebować :
300 g kaszki kuskus
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól , pieprz
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki płatków migdałowych
uprażonych
500 ml bulionu warzywnego
20 oliwek czarnych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 małe cukinie
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania bulionu
warzywnego, można do tego użyć kostki warzywnej, ja zrobiłam
wywar sama.
Do 700 ml wody dodałam gałązkę koperku, małą pietruszkę, kawałek selera,
Do 700 ml wody dodałam gałązkę koperku, małą pietruszkę, kawałek selera,
małą marchewkę, kawałek pora,
chwilę wszystko pogotowałam (około 35-40 minut), żeby wywar był aromatyczny odcedziłam
i odlałam pół litry bulionu.
Wrzącym bulionem zalewam kaszkę
kuskus i odstawiam aż cały bulion zostanie wchłonięty przez
kaszkę i wystygnie. W tym czasie przygotuję resztę składników
sałatki
Płatki migdałowe wsypuję na suchą
patelnię bez oleju i delikatnie prażę żeby się zarumieniły.
Natkę pietruszki drobno siekam.
Cukinię kroję w drobne słupki o
długości około 2 cm i grubości kilku milimetrów .
Teraz do wystudzonej kaszki dodaję,
pokrojone oliwki , pokrojoną cukinię i płatki migdałowe.
Składniki sałatki mam już w
salaterce teraz przygotuje sos, do oliwy dodaję szczyptę soli,
pieprz, mielony kminek, sok z cytryny
dokładnie mieszam i dodaje na sam koniec natkę pietruszki jeszcze
przez chwilę mieszam i polewam sałatkę. Dokładnie ją mieszam i
sałatkę mamy gotową. Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
bardzo lubię mieszanki kasz z warzywami, więc ta sałatka to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń