Witam Serdecznie
Przygotowałam domowe rogaliki z ciasta
francuskiego z własnym nadzieniem czekoladowym , były smakowite i
ładnie się prezentowały :)
Będziemy potrzebować :
Ciasto francuskie jeden rulon sklepowy
lub 1 porcja z podanego przepisu
mąka pszenna do podsypywania przy
wałkowaniu jeżeli robimy sami ciasto
1 jajko
nadzienie czekoladowe kilka łyżek np.
krem czekoladowy
Przygotowanie :
Ciasto francuskie można zrobić samemu
, pod linkiem jest wpis z przepisem i wykonaniem ciasta francuskiego
albo kupić gotowe w markecie .
Co do nadzienia to przygotowałam je
sama , była to nutella domowa , przygotowanie takiej nutelli jest we
wpisie pod linkiem , można również użyć gotowej kupionej w
markecie .
Ciasto i nadzienie mam już gotowe .
Teraz rozwałkuję ciasto na grubość około 4 milimetrów podczas
wałkowania podsypuję ciasto mąką aby nie kleiło się do blatu (
stolnicy ) po wywałkowaniu wykrawam za pomocą radełka trójkąty
. Następnie nakładam nadzienie od strony podstawy trójkąta około
1 łyżeczki (można dać więcej) i zwijam rogalika .
Zwijanie
zaczynam od podstawy i zwijam aż do końca . Gotowe rogaliki układam
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i maluję je rozmąconym
jajkiem ( dzięki temu będą bardziej rumiane po upieczeniu ) ,
wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika do 230 stopni i piekę je
około 15 minut . Rogaliki są gotowe można podawać życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
smakowite :) polecam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Bardzo ładnie ciasto francuskie prezentuje się w formie rogaliczków- jutro będę je robić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Babciu Ewo za ten przepis - dowiedziałam się jak zrobić ładne rogaliki :), z czym miałam poprzednio problem.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zaczynam je robić.
Pani blog będzie na pewno moim ulubionym!
Pozdrawiam
dziękuję za miłe słowa i życzę udanych wypieków :)
UsuńNie twardnieje, ani nic złego Ci się z tym kremem nie robi gdy pieczesz rogaliki?
OdpowiedzUsuńNie twardnieje, krem jest miękki .
Usuń