Nowe Przepisy

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Faworki na kefirze z piekarnika

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na lżejszą wersję faworków, bo nie smażonych, a pieczonych w piekarniku. Faworki są bardzo smaczne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania faworków będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie 2 blachy faworków

450 mąki pszennej (typ od 400 do 550)
1 szklanka (250 ml) kefiru
60 g cukru
2 żółtka (jajka rozmiar L)
50 g masła roztopionego i przestudzonego (może być margaryna)
1 łyżeczka sody (około gramów)
szczypta soli
otarta skórka z jednej cytryny (około 1 łyżeczki)

cukier puder do posypania faworków


Link do filmu z przepisem: Faworki z piekarnika


Przygotowanie:
Do miski wybijam żółtka, dodaję kefir, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, masło i dokładnie mieszam (mieszałam rózgą).
Następnie dodaję mąkę, sodę i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 2-3 minuty.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, blat przed wałkowaniem podsypuję mąką.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawam faworki, każdy faworek nacinam wzdłuż na środku i przekładam przez nacięcie jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki piekę na dwie tury.

Pieczenie:
Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 12 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone faworki oprószam cukrem pudrem, faworki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

8 komentarzy :

  1. Dzień dobry,
    Chciałam wypróbować Pani przepis. W związku z tym mam pytanie. Posiadam piekarnik tylko z termoobiegiem czy też mogę je upiec tylko zmniejszyć nieco temperaturę?
    Dziękuję za odpowiedź,
    Pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zmniejszyć temperaturę o 20°C lub piec krócej.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku i smacznego ♥

      Usuń
  2. Dziś zrobiłam, pyszne mogę z ręką na sercu powiedzieć że będą to moje ulubione. Pycha pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że faworki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  3. Przepis tani, łatwy (nawet dla kompletnego nieudacznika kuchennego, serio), w porównaniu z innymi zdrowy i przede wszystkim pyszny :-) Lubię cieniutkie faworki, więc z tych proporcji wyszły mi 4 brytfanny ;-) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło, że przepis się przydał i faworki smakowały. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥

      Usuń
  4. Czy te faworki moga dlugo leżeć ?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.