Witam serdecznie, tym
razem propozycja na pyszną i treściwą zupę hamburgerową, którą
można traktować jako danie jednogarnkowe. Zupę możemy podać z
pieczywem i jak to bywa w przypadku tego rodzaju dań, najlepiej
smakuje odgrzewana :). Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania zupy
hamburgerowej będziemy potrzebowali:
około 1 kg mięsa
mielonego (takie jakie lubimy)
1 puszka 400 g pomidorów
krojonych
1 puszka 400 g kukurydzy
500 g ziemniaków
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki (około 200 g)
1 cebula (około 120 g)
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
około 6 łyżeczek
koncentratu pomidorowego
około 2 litrów wywaru
warzywnego lub wody
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki estragonu
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
Link do filmiku z
przepisem: Zupa hamburgerowa
Przygotowanie:
Umyte łodygi selera
naciowego, przekrawam wzdłuż na pół i drobno kroję.
Obrane ziemniaki kroję w
kostkę i dodaję do selera.
Oczyszczoną i umytą
marchew kroję w cienkie plasterki i dodaję do pozostałych
składników.
Papryczkę chili razem z
nasionkami drobniutko kroję, czosnek również drobniutko kroję i
dodaję do pozostałych składników.
Cebulę kroję w drobną
kostkę i przekładam do osobnej miseczki.
Gotowanie zupy:
W garnku rozgrzewam olej,
dodaję cebulę, mięso i smażę około 12 minut.
Następnie dodaję
warzywa, dodaję zioła (oprócz majeranku), wywar, doprawiam solą i
gotuję pod przykryciem, od momentu zagotowania 10-15 minut, do
miękkości ziemniaków.
Następnie dodaję,
pomidory, odsączoną kukurydzę, koncentrat pomidorowy, dokładnie
mieszam i jeszcze gotuję około 10 minut.
Pod koniec gotowania,
sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, dodaję majeranek –
zupa jest gotowa.
Zupa hamburgerowa jest
gotowa, na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz