Nowe Przepisy

piątek, 18 stycznia 2019

Zupa hamburgerowa – danie jednogarnkowe

zupa hamburgerowa
Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną i treściwą zupę hamburgerową, którą można traktować jako danie jednogarnkowe. Zupę możemy podać z pieczywem i jak to bywa w przypadku tego rodzaju dań, najlepiej smakuje odgrzewana :). Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania zupy hamburgerowej będziemy potrzebowali:

około 1 kg mięsa mielonego (takie jakie lubimy)
1 puszka 400 g pomidorów krojonych
1 puszka 400 g kukurydzy
500 g ziemniaków
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki (około 200 g)
1 cebula (około 120 g)
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
około 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
około 2 litrów wywaru warzywnego lub wody
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki estragonu
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia


Link do filmiku z przepisem: Zupa hamburgerowa


Przygotowanie:
Umyte łodygi selera naciowego, przekrawam wzdłuż na pół i drobno kroję.
Obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do selera.
Oczyszczoną i umytą marchew kroję w cienkie plasterki i dodaję do pozostałych składników.
Papryczkę chili razem z nasionkami drobniutko kroję, czosnek również drobniutko kroję i dodaję do pozostałych składników.

Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki.

Gotowanie zupy:
W garnku rozgrzewam olej, dodaję cebulę, mięso i smażę około 12 minut.
Następnie dodaję warzywa, dodaję zioła (oprócz majeranku), wywar, doprawiam solą i gotuję pod przykryciem, od momentu zagotowania 10-15 minut, do miękkości ziemniaków.

Następnie dodaję, pomidory, odsączoną kukurydzę, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i jeszcze gotuję około 10 minut.

Pod koniec gotowania, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, dodaję majeranek – zupa jest gotowa.

Zupa hamburgerowa jest gotowa, na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.