Nowe Przepisy

środa, 6 lutego 2019

Kotlety siekane z kurczaka – smażone lub z piekarnika – bardzo smaczne i soczyste

kotlety siekane
Witam serdecznie po dłuższej przerwie, w końcu grypę pokonałam i doszłam do siebie :), a że już się lepiej czuję to podzielę się przepisem na pyszne kotlety z piersi kurczaka. Kotlety są bardzo smaczne, soczyste i możemy je usmażyć lub upiec w piekarniku. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 14 kotletów

1 podwójna pierś z kurczaka (około 600 g)
2 łyżki majonezu
2 jajka
100 g sera mozzarella (żółta) – starta na tarce o grubych oczkach
3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 50 g)
około 2 łyżek natki pietruszki
około 1 łyżki szczypiorku
około 1 łyżki koperku

sól, pieprz
szczypta tymianku


Link do filmiku z przepisem: Kotlety siekane 


Przygotowanie:
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka, drobno kroję i przekładam do miski.

Do pokrojonej piersi dodaję wszystkie składniki na kotlety (natkę pietruszki, szczypiorek i koperek siekam), doprawiam i dokładnie mieszam.

Tak przygotowaną masę odstawiam na około 30 minut do lodówki.

Smażenie kotletów:
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażę kotlety z obydwu stron na lekko brązowy kolor. Kotlety przypominają kształtem placki ziemniaczane.
Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Pieczenie kotletów:
Blachę wykładam papierem do pieczenia i maluję niewielką ilością oleju, nakładam po łyżce masy i formuję kotlety, tak jak na patelni.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 35 minut, po około 25 minutach blachę wyjmuję i przewracam kotlety na drugą stronę i piekę jeszcze około 10 minut.

Kotlety siekane z kurczaka są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.