Witam serdecznie po
dłuższej przerwie, w końcu grypę pokonałam i doszłam do siebie
:), a że już się lepiej czuję to podzielę się przepisem na
pyszne kotlety z piersi kurczaka. Kotlety są bardzo smaczne,
soczyste i możemy je usmażyć lub upiec w piekarniku. Polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania kotletów
będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie
około 14 kotletów
1 podwójna pierś z
kurczaka (około 600 g)
2 łyżki majonezu
2 jajka
100 g sera mozzarella
(żółta) – starta na tarce o grubych oczkach
3 łyżki mąki
ziemniaczanej (około 50 g)
około 2 łyżek natki
pietruszki
około 1 łyżki
szczypiorku
około 1 łyżki koperku
sól, pieprz
szczypta tymianku
Link do filmiku z
przepisem: Kotlety siekane
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną pierś
z kurczaka, drobno kroję i przekładam do miski.
Do pokrojonej piersi
dodaję wszystkie składniki na kotlety (natkę pietruszki,
szczypiorek i koperek siekam), doprawiam i dokładnie mieszam.
Tak przygotowaną masę
odstawiam na około 30 minut do lodówki.
Smażenie kotletów:
Na rozgrzanym tłuszczu na
patelni smażę kotlety z obydwu stron na lekko brązowy kolor.
Kotlety przypominają kształtem placki ziemniaczane.
Usmażone układam na
ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Pieczenie kotletów:
Blachę wykładam papierem
do pieczenia i maluję niewielką ilością oleju, nakładam po
łyżce masy i formuję kotlety, tak jak na patelni.
Blachę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę
około 35 minut, po około 25 minutach blachę wyjmuję i przewracam
kotlety na drugą stronę i piekę jeszcze około 10 minut.
Kotlety siekane z kurczaka
są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo udany przepis, polecam!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że kotlety smakowały. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńPrzepyszne... Dziękuję za wspaniały przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i serdecznie pozdrawiam 💖
UsuńKotlety przepyszne.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że kotlety smakowały. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń